De 10 Mai, istoricul Filip Iorga transmite românilor: Când mergeți în străinătate și sunteți priviți de la distanță, nu v-ați simți mai siguri dacă ați ști mai multe depre propriii strămoși?

Oana Tonca
10 May 2018, 16:00 actualizat acum 3 ani

Ziua de 10 Mai a fost Ziua Naţională a României între 1866 şi 1947. Data de 10 Mai marchează începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Din 2015, ziua de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională, printr-o decizie a Camerei Deputaţilor
În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost la un pas de a fi ştearsă din memoria colectivă. „Casa Regală a lăsat lucruri temeinice pentru România, indiferent cât de republican ești, trebuie recunoscut. ”, spune istoricul Filip Iorga.

Să ne cunoaștem istoria pentru a ști cine suntem cu adevărat! Istoricul Filip Iorga, invitat la Dezbarerea stiricurate.ro, transmite fiecărui român întrebarea: Cât și ce știu românii despre propriii lor strămoși? Dacă ar ști cu adevărat cine au fost strămoșii fiecăruia dintre noi, pe ce fronturi a luptat, cum s-au sacrificat înaintașii, poate nu am fi așa priviți în străinătate. Poate ne-am apăra mai bine statutul de român. „Dacă atunci când merg în străinătate și sunt priviți de la distanță de occidentali ca fiind români, nu s-ar simți mai siguri pe ei dacă ar ști mai multe depre propriii lor strămoși? La nivelul unei țări e cu atât mai bine să ne cunoaștem rădăcinile onorante, ca să nu șerpuim, ca să mergem în picioare.”

Filip Iorga este moșnean. ”Străbunicul meu, Nicolae Stănescu, urmaş al vechilor moşneni Bărbuleşti din Poiana-Ialomiţa, a avut o conversaţie cu Regele Carol I, pe când îşi satisfăcea serviciul militar. Conversaţia nu are nimic extraordinar în sine, dar a rămas un titlu de glorie în familia noastră, una care luptase timp de secole pentru voievozii Ţării Româneşti.”

10 Mai în România lui 2018. Istoricul Filip-Lucian Iorga despre monarhie și demnitate.