ADN, regres teritorial

Oana Dusmanescu
Oana Dusmanescu
20 August 2018, 11:11 actualizat acum 3 ani
    ADN, regres teritorial

Un deget opozabil.

Marea izbândă a ADN-ului care, prin orice formă, a căutat să ajungă la starea de muncă, oricare ar fi ea. Vânătoare, agricultură, scriere, cioplit, rachete nucleare sau hair-styling. România va fi, probabil, una dintre țările în care genele umane vor începe să meargă retrograd, punându-se astfel de acord cu restul lucrurilor care dau înapoi pe-aici.

Institutul Național de Statistică a anunțat că numărul locurilor de muncă vacante a crescut față de primele trei luni ale anului. Pe scurt, de lucru ar fi, mai ales la stat – administrație publică și sănătate -  doar că oamenii nu mai par dornici să apese în gol pe niște butoane care nu reacționează înapoi. Vidul devine parcă și mai vid – funcționarii publici, așa huliți cum sunt ei pe aceste meleaguri, reprezintă liantul, bun sau defectuos, dintre cetățean și stat, iar importanța lor, în ciuda nervilor noștri zilnici de la ghișee și spitale, nu suportă punere sub semnul îndoielii.

Astfel, predicțiile utopice sunt că degetul mare se va retrage undeva, în podul palmei, odată cu dorința de a pune motor unui spațiu disperat și din ce în ce mai gol – de oameni și de vise împlinite. Din el va rămâne fie un ciot, fie, dacă e cinstit pe de-a-ntregul, nimic. Ne vom întoarce într-o peșteră, unde probabil suntem deja, doar prezența fizică a policarului încă ne amăgește. Țara unde nu va mai munci nimeni, nicidecum de bună-stare și abundență, ci de prea mulți bolovani sisifici, care odată ajunși în vârful dealului nici măcar nu o iau la vale cu sadism, ci se spulberă în eter, ca și cum nu ar fi existat niciodată.

Degetul mare la români e mai puțin important ca acela din mijloc, care ne salvează de multe, căci știe sarcasm și sfidare și supraviețuire. Știe să acopere multe fisuri, mai puțin absența unor asistente pricepute. Degetul mare știe compasiune, bună rânduială. Mijlociul e haos, dincolo de revoltă și glas ridicat. Va rămâne, probabil, om, cel care va avea puterea să le păstreze pe amândouă, în echilibru și împăcare, în România sau în altă patrie utopică.