Anularea summit-ului Donald Trump – Kim Jong-Un: ieșirea Statelor Unite din capcana nord-coreeană

Claudiu Saftoiu
25 mai 2018, 23:52 actualizat acum 2 ani
    Anularea summit-ului Donald Trump – Kim Jong-Un: ieșirea Statelor Unite din capcana nord-coreeană

Agenda asiatică a Statelor Unite ale Americii merge impetuos mai departe, cât priveşte dosarul nord-coreean, după ce Donald Trump a anunţat anularea întâlnirii sale istorice cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, programată pe 12 iunie. Nord-coreenii s-au declarat furioşi, pentru că americanii au luat parte la exerciţii militare alături de sud-coreeni, în timp ce Statele Unite s-au declarat sceptice şi chiar ameninţătoare faţă de ”furia uriaşă şi ostilitatea deschisă” a comunicatelor Phenian-ului. Trump şi Kim şi-au întors spatele reciproc.  

 

Summit-ul a căzut, iar denuclearizarea peninsulei coreene este tot mai îndepărtată. Iluziile unei păci fără arme nucleare au fost înecate în perfidia regimului disperat al dictatorului Kim, dar şi în oceanul uriaşelor mize geopolitice ale Asiei de Sud-Est.

Denuclearizarea unui stat posesor de infrastructură nucleară este imposibilă fizic

Redutabil negociator şi aspru decident, Donald Trump a înţeles prea bine că summit-ul Trump-Kim devine, treptat, o capcană teribilă, care poate duce chiar la pierderea influenţei teritoriale americane în regiune. Ca şi în cazul denunţării de către SUA a Acordului cu Iranul, Donald Trump a oferit iniţial Phenianului o linie de cooperare, dar şi de tatonare. Iar participanţii la joc au decartat. Aşa a aflat că grăbirea, cuminţirea bruscă a nervosului lider de la Phenian este o mască destul de străvezie, care ascunde ţeluri foarte periculoase. Atât reluarea cu tam-tam a relaţiilor inter-coreene, care nu s-a finalizat însă cu niciun Tratat de Pace, cât şi anunţul Coreei de Nord privind distrugerea poligonului nuclear din zona Punggye-ri, sunt doar praf în ochi. Sunt mai multe motive care conduc spre această concluzie: Phenianului îi este imposibil să renunţe la arma nucleară, în care a investit încă din anii ’50, de la începuturile dinastiei Kim. O dată instalată, logistica nucleară nu poate fi distrusă în totalitate, niciodată, şi nici nu se doreşte aceasta. Mereu va mai rămâne un soft bine ascuns, capabil să reiniţializeze construirea de componente nucleare. Dacă, fizic, nu e credibilă denuclearizarea reală a Coreei de Nord, nici politic acest obiectiv nu pare o întreprindere realistă. Renunţarea de bunăvoie la statutul de putere nucleară ar însemna privarea Coreei de Nord de cel mai important atu al său, în relaţiile comerciale şi militare, cu Japonia, China, Coreea de Sud. Oricât de nebun” ar fi Kim Jong-Un, nu ar da din mână un asemenea avantaj, decât  doar dacă ar ţinti spre un obiectiv secular, legendar, eroic: scoaterea Statelor Unite din jocul Pacificului de Est şi din întreaga zonă a Asiei de Sud-Est.

Ce ar fi vrut Coreea de Nord şi nu ar fi acceptat niciodată Statele Unite

În eventualitatea în care summit-ul istoric SUA-Coreea de Nord ar fi avut loc, ar fi urmat un scenariu destul de plauzibil: nord-coreenii s-ar fi lăudat că şi-au distrus toate capabilităţile nucleare şi că nu vor mai prezenta niciun pericol în regiune. Lucru pe care îl vor fi confirmat probabil japonezii, sud-coreenii, dar mai ales chinezii şi ruşii. În asemenea condiţii, părţii americane i s-ar fi cerut cu ”celeritate” să îşi retragă trupele staţionare din Insula Guam şi să renunţe la monitorizarea militară şi nucleară din Pacific, care durează de peste 60 de ani. Un astfel de scenariu ar fi reprezentat eşecul răsunător al diplomaţiei americane, în unul dintre cele mai fierbinţi puncte de pe glob. Nu este întâmplătoare nici pregătirea unei vizite la nivel înalt Rusia –Coreea de Nord. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, anunţat în curând la Phenian, va duce mesajul preşedintelui Putin, susţinând perspectiva denuclearizării Coreei, prin non-intervenţionism american. Este vorba de o ”soluţie siriană, care şi-a arătat deja efectele în Orientul Mijlociu.

Jocul strategic se reia în Peninsula Coreea, cu armele nucleare la îndemână

Până la posibila–imposibila întâlnire Donald Trump – Kim Jong-Un, americanii le cer imperios nord-coreenilor să scape de armele nucleare şi amintesc de soarta lui Gaddafi, fostul conducător al Libiei. Fiindcă nu a renunţat la armele nucleare, liderul libian nu a mai avut nicio garanţie din partea SUA. În cele  din urmă, Moammar Gaddafi a renunţat, în 2003, la intenţiile de înarmare nucleară. În 2011, el a fost răsturnat de la putere şi ucis de rebeli.

 

Soarta lui Kim Jong-Un va fi decisă de alianţa  SUA-Coreea de Sud-Japonia, în cazul în care situaţia va degenera. Lungul drum al denuclearizării pensinsulei Coreea a intrat în zodia şiretului Donald Trump. Anularea tete-a-tete-ului cu dictatorul de la Phenian îi conferă preşedintelui american posibilitatea de a vedea mai bine mutările de şah în care sunt angrenate puterile nucleare de la antipozi.