IGSU: Școlile nu pot fi închise, chiar dacă nu au autorizație de securitate la incendiu. Iar cele mai multe școli nu reprezintă un pericol iminent

30 May 2018, 10:45 actualizat acum 3 ani

Declarația tranșantă de la Dezbaterea stiricurate.ro aparține colonelului Benone Gabriel Duduc, șeful Inspecției de Prevenire din IGSU. Din totalul de 26.000 de clădiri în care funcționează grădinițe, școli și licee din toată țara, 4000 (16%) de clădiri funcționează ilegal, adică nu au autorizație de securitate la incendiu. „A fost discuția dacă nu are autorizație, de ce nu le închidem. Oprirea funcționării este prevăzută în legislația actuală, dar ea vizează o serie de categorii de construcții, adică cele destinate culturii, comerțului și turismului, unde avem de regulă persoane pasagere, nefamiliarizate cu carateristicile construcției. La unitățile de învățământ sunt persoane care vin zilnic în unitatea de învățământ, noi suntem prezenți în școli cel puțin o dată pe an și facem exerciții de evacuare, deci vorbim de o altă categorie de securitate la incendii… Știu pe unde să se evacueze… Cele care nu au autorizație funcționează cu neîndeplinirea condițiilor legale, obținerea autorizației este obligatorie, dar ele nu pot fi închise… Cuantumul amenzilor a ajuns între 20.000 de lei și 50.000 de lei.”, spune colonelul Duduc. Așadar, autoritățile locale – adică responsabilii pentru buna funcționare a școlilor – pot primi de la IGSU până la 50.000 de lei amenedă. Dar școala rămâne deschisă. Legea nu stabilește un termen pentru remedierea condițiilor și obținerea autorizației, așa că primăriile trebuie să se conformeze, să obțină autorizație cât mai repede. Aceste amenzi sunt plătite de primării, adică tot din banii publici. În 2017 au fost date 645 sanctiuni, din care 603 avertismente și 42 amenzi între 20.000 și 50.000 de lei.

Pe de altă parte, dacă școlile nu au autorizație nu înseamnă automat că sunt un pericol iminent pentru copii, spune șeful Inspecției de Prevenire din IGSU. Există două situații în care lipsa autorizației nu este semnul unei amenințări pentru copii.

Prima situație, în care școlile NU au nevoie de autorizație. Este cazul unităților de învățământ construite înainte de 1998 și nu care nu au modificat structura clădirii, nici destinația, nici funcționalitatea. Acestea pot funcționa ca și până acum.

Iar a doua situație, în care școala NU avea nevoie de autorizație, dar acum dintr-o dată are nevoie. Este situția în care primăria a decis să reabiliteze clădirea, să aducă îmbunătățiri, să o modernizeze sau chiar să o tehnologizeze cu senzori de avertizare și instalații contra incendiilor.

Anul ăsta au fost mai multe solicitări de autorizare decât în anii trecuți. Chiar școala care a luat foc era în proces de autorizare, încă nu obținuseră autorizația. Pompierii spun că și cu autorizație, o școală nu este total ferită de pericolul unui incendiu. De regulă neglijența este cea care aprinde focul: aparatele din priză, chiar și un grătar făcut lângă școală.

Școala 124 se afla la finalul pregătirii pentru autorizația ISU. La școala 124, înainte de incendiu s-au montat senzorii de avertizare la incendiu, s-a ignifugat podul, s-au montat uși antifoc. În ultimul an, IGSU anunță că programului gurnamental de reabilitare din ultimul an are un plan pentru reabilitarea a 1000 de școli care vor intra în avizare și autorizare.