Câte calorii consumă creierul?

Oana Dusmanescu
Oana Dusmanescu
07 August 2018, 12:48 actualizat acum 3 ani
    Câte calorii consumă creierul?

Caloria stă, de fapt, la baza lumii. Așa merge treaba cu energia termică, pe dinafara trupului uman, conectat sau nu la calorifer, dar mai ales pe dinăuntrul lui. Aportul și consumul acestor dispozitive nevăzute care pun universal în mișcare sunt cheia către genul de trai pe care vrei să-l duci.

Nu-ți trebuie diplome internaționale de fizician ca să știi asta. Nici măcar mandat de ministru la Tineret și, atenție!, Sport. Ioana Bran a tras însă concluzia, dincolo de eforturile și cunoștințele nutriționiștilor, că sportivilor ar trebui să le fie de-ajuns 25 de lei pentru mâncare, pentru că nu trebuie să se îngrașe și nici să oscileze în greutate.

Inclusiv asta e o chestie ușor de gândit - din 25 de lei pe zi pentru hrană te poți îngrășa mai mult decât dacă mănânci de 100 lei. Ca să devii obez e suficient să-ți faci un meniu zilnic format din cartofi și pâine. Controlul greutății nu se face cu foamete, chiar dacă asta pare a fi un punct important în platforma de guvernare a PSD. Slim fit în plin scandal al porcilor! Nu e haios?

Dieta și sportivii, cum spunea și fosta mare canotoare Elisabeta Lipă, reprezintă două lucruri care nu prea se întâlnesc pe același drum, cu excepția câtorva discipline.

Cercetătorii de pe toate meridianele au descoperit faptul că aproximativ un sfert din caloriile consumate de corp în momente de repaus sunt responsabilitatea creierului – vreo 300 din 1.300. Acesta, în cele mai multe cazuri, nu se poate abține din gândit și mestecă unități de energie chiar dacă, aparent, deținătorul nu pare că-l utilizează sportiv. El arde calorii și când trupul nu e activ, dar mai ales când se întrebuințează. De-aceasta creierul – și o s-o zic direct și simplu, ca să fie de înțeles și pentru ministrul TS - este foarte, foarte important.

Ca urmare, cine este obișnuit să-l folosească știe că pentru un sportiv de performanță 25 de lei zilnic este ca un zâmbet în colțul gurii la un stand-up comedy show. Ironic și neîndestulător. După un weekend plin de performanțe și medalii, aduse de la tenis, canotaj și înot, ar fi frumos ca Buzărnescu, Glință și vâslașii tricolori s-o invite pe Bran la un prânz în 25 de lei noi. Așa, de dragul dietei!