Cazul falsului medic Matteo Politi: Statul care se comportă milos cu escrocii este nemilos cu cetățenii săi!

08 februarie 2019, 16:13 actualizat acum 6 luni
    Cazul falsului medic Matteo Politi: Statul care se comportă milos cu escrocii este nemilos cu cetățenii săi!

libertatea.ro

  • Ce știm despre „falsa medicină” și ce merită oamenii să afle în continuare! După trei zile de dezvăluiri, analizăm care sunt primele concluzii și ce răspunsuri nu au primit pacienții români.
  • Cazul Matteo Politi pare portretul unui bufon periculos, dar e incizia în slăbiciunile unui sistem.
  • Când New York Times, Associated Press sau agenția națională de presă a Italiei, ANSA, acoperă pe larg situația ivită în România, acesta este semnul că, dincolo de amuzant și de exotic, ei au văzut potențialul risc.
  • Sigur că Matteo Politi pare personaj de film, însă filmul e chiar viața pacienților români.
  • Să parcurgem împreună câteva lucruri, luați-le ca pe observații culese rapid, în derularea evenimentelor, sunt gânduri de reporteri, nu un editorial.

Miloși cu escrocii, nemiloși cu pacienții

Debusolate, autoritățile de la București continuă să stârnească ilaritate. Pe primul loc în reacțiile de pus în bulele „Cațavencilor” se clasează ministrul sănătății, Sorina Pintea, care a mărturisit că „funcționarul de la DSP care i-a dat italianului parafa fără să verifice dosarul a spus că a făcut-o din milă”. Nu e explicația ministrului, desigur, ci a funcționarului. Demnitarul doar redă ce a spus omul, însă ușurința unui astfel de alibi venind dinspre sistem oglindește cum se raportează statul la cetățenii săi. Sursele Libertății susțin că „funcționarul respectiv, o doamnă, nu e nici pe departe o începătoare, ci un om cu foarte mare experiență”. Știa foarte bine ce face. E greu de rezistat cinismului involuntar al declarației, căci statul care este milos cu escrocii devine nemilos cu propriii cetățeni. Și nu e singurul exemplu.

„Ne era teamă să nu fim acuzaţi că îl defăimăm”

Cazul ilustrează, de asemenea, că nu există instituții condamnate la nemișcare. Colegiul Medicilor București a realizat că ceva e în neregulă și a cercetat suspiciunile asistentelor de la Monza. În general acuzat că ignoră plângerile pacienților, colegiul a strâns, din proprie inițiativă, date ale fraudei medicale. E adevărat că documentarea a reușit-o filiala București a colegiului, nu organizația națională. Ca un făcut, o astfel de reușită este izolată imediat de reflexe greșite și de blocaje instituționale. Dacă aveți un medicament contra durerii de cap, îl puteți lua acum! Când a fost întrebat de ce nu au comunicat către DSP sau către minister că au descoperit un fals chirurg, Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Național, a declarat pentru TVR că „ne era teamă să nu fim acuzaţi că îl defăimăm”.

Articolul integral aici: https://www.libertatea.ro/sanatate/cazul-escrocului-matteo-politi-ce-stim-despre-falsa-medicina-2539550

Ce știm despre „falsa medicină” și ce merită oamenii să afle în continuare! După trei zile de dezvăluiri, analizăm care sunt primele concluzii și ce răspunsuri nu au primit pacienții români. Cazul Matteo Politi pare portretul unui bufon periculos, dar e incizia în slăbiciunile unui sistem. Când New York Times, Associated Press sau agenția națională de presă a Italiei, ANSA, acoperă pe larg situația ivită în România, acesta este semnul că, dincolo de amuzant și de exotic, ei au văzut potențialul risc. Sigur că Matteo Politi pare personaj de film, însă filmul e chiar viața pacienților români. Să parcurgem împreună câteva lucruri, luați-le ca pe observații culese rapid, în derularea evenimentelor, sunt gânduri de reporteri, nu un editorial. Miloși cu escrocii, nemiloși cu pacienții Debusolate, autoritățile de la București continuă să stârnească ilaritate. Pe primul loc în reacțiile de pus în bulele „Cațavencilor” se clasează ministrul sănătății, Sorina Pintea, care a mărturisit că „funcționarul de la DSP care i-a dat italianului parafa fără să verifice dosarul a spus că a făcut-o din milă”. Nu e explicația ministrului, desigur, ci a funcționarului. Demnitarul doar redă ce a spus omul, însă ușurința unui astfel de alibi venind dinspre sistem oglindește cum se raportează statul la cetățenii săi. Sursele Libertății susțin că „funcționarul respectiv, o doamnă, nu e nici pe departe o începătoare, ci un om cu foarte mare experiență”. Știa foarte bine ce face. E greu de rezistat cinismului involuntar al declarației, căci statul care este milos cu escrocii devine nemilos cu propriii cetățeni. Și nu e singurul exemplu. „Ne era teamă să nu fim acuzaţi că îl defăimăm” Cazul ilustrează, de asemenea, că nu există instituții condamnate la nemișcare. Colegiul Medicilor București a realizat că ceva e în neregulă și a cercetat suspiciunile asistentelor de la Monza. În general acuzat că ignoră plângerile pacienților, colegiul a strâns, din proprie inițiativă, date ale fraudei medicale. E adevărat că documentarea a reușit-o filiala București a colegiului, nu organizația națională. Ca un făcut, o astfel de reușită este izolată imediat de reflexe greșite și de blocaje instituționale. Dacă aveți un medicament contra durerii de cap, îl puteți lua acum! Când a fost întrebat de ce nu au comunicat către DSP sau către minister că au descoperit un fals chirurg, Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Național, a declarat pentru TVR că „ne era teamă să nu fim acuzaţi că îl defăimăm”.
Citeşte întreaga ştire: Cazul falsului medic Matteo Politi: Statul care se comportă milos cu escrocii este nemilos cu cetățenii săi!