Ce-au înțeles autoritățile din Colectiv: 16 județe fără paturi pentru arși. Clinica de Arși din Iași – cinci ani renovarea, trei ani dotarea

Maria Andries
26 August 2018, 10:38 actualizat acum 3 ani
    Ce-au înțeles autoritățile din Colectiv: 16 județe fără paturi pentru arși. Clinica de Arși din Iași – cinci ani renovarea, trei ani dotarea

La aproape trei ani de la Colectiv, tratarea pacienților cu arsuri grave se face în aceleași condiții în România: puține paturi și multă birocrație.

Nici Ministerul Sănătății nu știe cu precizie când va fi data în folosință Clinica pentru Arși din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iași, unitate care ar urma să deservească opt județe din Moldova. În prezent, cazurile de mari arși din regiune sunt trimise la București, Târgu Mureș sau tocmai la Timișoara.

Au vrut s-o inaugureze de anul trecut

Unitatea pentru Arși de la Spitalul Sf. Spiridon din Iași a fost renovată și modernizată între 2011 și 2016. Va avea 15 paturi pentru arși, dintre care 5 pentru mari arși. Lucrările au costat în jur de 10 milioane de euro.

În ianuarie 2017, conducerea spitalului l-a invitat pe ministrul de atunci al Sănătății, Florian Bodog, să taie panglica de Ziua Unirii. Cum oficialul a refuzat, s-a amânat și inaugurarea. Dacă ministrul accepta, s-ar fi aflat în aceeași situație cu Nicolae Bănicioiu, care, ca șef la MS, a inaugurat unitatea de arși de la Floreasca, desi aceasta nu era funcțională.

Încă nu s-au semnat contractele

Pe lângă renovare, clinica de la Sf. Spiridon are nevoie de aparatură și de personal. Ministerul Sănătății urma să aloce încă 4 milioane de euro pentru dotarea unității. Până la urmă, MS a decis să apeleze la un împrumut de la Banca Mondială. Procedurile de achiziție sunt în curs de desfășurare. Managerul de la Sf.Spiridon, Ioan Bârliba, a anunțat în presa locală că, după ce a discutat cu noul ministru, Sorina Pintea, “au început să se miște lucrurile”, iar clinica își va deschide porțile în noiembrie.

Ministerul Sănătății nu este la fel de optimist. Într-un răspuns trimis redacției, a dat detalii legate de dotarea unității de la Sf. Spiridon: încă n-au fost lansate licitațiile pentru echipamentele complexe. “Se estimează că o parte din contracte vor fi semnate până la sfârșitul anului 2018, iar restul de contracte în ianuarie – februarie 2019. Astfel preconizăm că primele livrări se vor efectua în perioada martie – aprilie 2019.”, se arată în răspunsul Ministerului.

Pe lângă aceste echipamente, “este planificată o a doua procedură de licitație internațională ce urmează a fi lansată spre sfârșitul anului 2018, pentru achiziționarea altor echipamente identificate a fi necesare”.

Mesajul Ministerului menționează și o serie de acte adiționale, care urmează să fie semnate, precum și faptul că mobilierul și echipamentele mai puțin complexe trebuie achiziționate de spital, “din surse proprii sau alte surse”.

Niciun pat pentru arși în Teleorman

În concluzie, de opt ani cel puțin a avut nevoie sistemul sanitar românesc pentru a moderniza o unitate de arși. În doi ani de mandat, actuala guvernare a reușit doar să “identifice necesarul de echipamente” pentru unitățile de arși. Programul de guvernare al PSD prevede construirea a opt spitale regionale și a unui spital republican la București, pe lângă modernizarea spitalelor județene, “în scopul tratării cetățeanului cât mai aproape de casă”.

Încă un an, cel puțin, Iașiul nu va putea primi pacienții cu arsuri de peste 20 la sută din suprafața corpului.

Dar Iașiul nu stă cel mai rău la acest capitol. În 16 județe din România, Teleormanul se numără printre ele, nu există niciun pat pentru arși: Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vrancea.

Conform unei statistici din 2017, puse la dispoziție de Ministerul Sănătății, cele mai multe paturi pentru arși se află în București, 60, urmat de Mureș și Prahova, cu câte 28. Cât despre paturile pentru mari arși, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, atrăgea atenția că există doar șase cu adevărat sigure, la nivelul întregii țări.

Ce-au înțeles autoritățile din Colectiv: 16 județe fără paturi pentru arși. Clinica de Arși din Iași – cinci ani renovarea, trei ani dotarea

Iată răspunsul integral oferit de Ministerul Sănătății, referitor la clinica de arși de la Sf. Spiridon:

 

Urmare a solicitării dumneavoastră, vă comunicăm următoarele:

 

Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectelor – APL2 (UMP) derulează Proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar -  Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar, finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), proiect nr. 8362RO, ratificat prin Legea nr. 179 la data de 16.12.2014.

În planul de achiziții al Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar - Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar este inclusă și achiziția de echipamente medicale pentru dotarea a cinci viitoare centre pentru tratarea cazurilor de arsuri grave, printre care se află și Clinica de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși a Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași.

Cu sprijinul experților în domeniu a fost identificat necesarul de echipamente pentru dotarea centrelor menționate mai sus.

În prezent se află în pregătire o primă procedură de licitație internațională pentru achiziționarea a aproximativ 30 tipuri de echipamente complexe identificate a fi prioritare, procedură ce urmează a fi lansată până la jumătatea lunii septembrie 2018. În urma finalizării procedurii se estimează că o parte din contracte vor fi semnate până la sfârșitul anului 2018, iar restul de contracte în ianuarie – februarie 2019. Astfel preconizăm că primele livrări se vor efectua în perioada martie – aprilie 2019.

În plus față de cele 30 de tipuri de echipamente de mai sus, alte tipuri de echipamente au fost livrate în perioada mai-iulie 2018, respectiv ecografe, paturi, module de infuzie/perfuzie, seringi automate, iar în perioada septembrie – octombrie 2018 vor fi livrate monitoare de semne vitale și ventilatoare mecanice. De asemenea, se are în vedere completarea necesarului cu aceste tipuri de echipamente prin semnarea de acte adiționale la contractele aflate în implementare.

De asemenea, este planificată o a doua procedură de licitație internațională ce urmează a fi lansată spre sfârșitul anului 2018, pentru achiziționarea altor echipamente identificate a fi necesare.

Totuși, o parte din necesarul de echipamente și mobilier medical, mai puțin complexe și articolele de mobilier medical vor trebui achiziționate de către spitalele respective din surse proprii sau alte surse.

Mai multe detalii privind organizarea funcționării clinicii de arși de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași, sunt deținute de unitatea sanitară.”