Consultări la Cotroceni. Iohannis cere reluarea procesului legislativ pe legile justiţiei şi un acord între partide

Valentina Postelnicu
Valentina Postelnicu
24 October 2018, 17:34 actualizat acum 2 ani
    Consultări la Cotroceni. Iohannis cere reluarea procesului legislativ pe legile justiţiei şi un acord între partide

Partidele parlamentare au fost chemate, miercuri, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 15.00, pentru consultări cu preşedintele Klaus Iohannis, pe tema legilor din justiţie, în urma acuzaţiilor grave aduse de Comisia de la Veneţia şi de oficialii europeni.

UPDATE: ALDE este de acord cu o discuţie în Parlament, între partidele de la Putere şi din Opoziţie, pe legile Justiţiei, dar vrea să se ajungă la un acord asupra unei definiţii a ceea ce înseamnă statul de drept, a declarat, miercuri, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, după consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 16.00: Delegaţia PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, a mers la Cotroceni cu un document ce prevede 10 puncte legate de statul de drept, printre acestea fiind stoparea abuzurilor, garantarea independenţei judecătorilor şi răspunderea magistraţilor pentru rea-credinţă. Social-democraţii au respins propunerile şefului statului privind reluarea întregului proces legislativ al legilor justiţiei şi nu acceptă nici un acord cu partidele din Opoziţie.

UPDATE 13.00. Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare pe tema legislaţiei din domeniul justiţiei au început, miercuri, la Palatul Cotroceni.

Alături de şeful statului se află consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină, Laurenţiu Mihai Ştefan şi Andrei Muraru şi consilierul de stat Daniela Bârsan.

Partidul Social Democrat este prima formaţiune care discută cu şeful statului şi este reprezentată de preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, şi de parlamentarii Robert Cazanciuc, Florin Iordache, Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea.

Iohannis: „Nu doresc un pact cu PSD-uul, nici cu ALDE, nici cu alţii. Eu doresc ca ei să se înţeleagă între ei, să se reia discuţiile pe legile justiţiei”

Şeful statului a făcut declaraţii înainte de începerea discuţiilor.

Şeful statului a spus că cere reluarea întregului parcurs legislativ al legilor justiţiei. În plus, partidele parlamentare trebuie să ajungă la un acord pentru ca aceste legi să nu se mai modifice în Parlament, iar adoptarea lor să se facă prin consultarea CSM şi a tuturor factorilor implicaţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că el nu doreşte un pact cu vreun partid politic prezent la consultările de la Palatul Cotroceni, ci doar să fie un mediator în ceea ce priveşte legile justiţiei.

„Eu nu vreau niciun pact de PSD-ul. Nu despre asta vorbim. Nu ştiu cum a apărut ideea, dar cred că s-a înţeles greşit ce se întâmplă aici. Eu îmi doresc în aceste consultări să fiu văzut ca un mediator, un mediator între partidele politice parlamentare. Nu doresc un pact cu PSD-uul, nici cu ALDE, nici cu alţii. Eu doresc ca ei să se înţeleagă între ei, să se reia discuţiile pe legile justiţie într-o formă considerabil îmbunătăţită, ca la final să avem legi care realmente ajută sistemul de justiţie din România. Cred că ceea ce s-ar putea obţine şi sper să obţin acest lucru este o înţelegere politică între partidele politice”, a declarat şeful statului la Cotroceni.

Textul integral aici: https://www.libertatea.ro/ultima-ora/consultari-la-palatul-cotroceni-cu-partidele-politice-presedintele-iohannis-ar-putea-cere-semnarea-unui-pact-pentru-justitie-2433231