Costumul Serenei va schimba lumea

Oana Dusmanescu
Oana Dusmanescu
03 June 2018, 11:55 actualizat acum 3 ani
    Costumul Serenei va schimba lumea

Din capul locului, un adevăr trebuie stabilit.

Serena Williams nu e ca restul lumii.

E mai puternică decât majoritatea adversarelor ei. A dat un alt înțeles ideii general acceptate în privința trupului de atlet. E cea mai bogată din circuitul WTA. Are o mulțime de recorduri greu de doborât. Serena Williams, fie că o simpatizezi, fie că n-o poți înghiți, e specială. Și spațială. Iar faptul că știe acest lucru și-l subliniază mai tot timpul o face o ființă admirabilă, pentru curajul de a fi, înainte de jucătoare de tenis, un individ în cel mai pur sens al cuvântului.

 

Cum să intri uneori, cu chiu-cu vai, în pielea altuia

 

La Roland Garros, Serena a apărut în costumul negru de la Nike, care amintește mai degrabă de un combinezon de înot. Costum care-i scoate în evidență formele oricum generoase de la natură și încă neșlefuite la loc după nașterea fetiței sale, în toamna anului trecut.

Americanca a știut foarte bine ce este, cine este și cum este când a acceptat echipamentul controversat. A știut că fiecare linie a trupului său se va vedea și mai clar sub ochiul atent al camerelor și că lumea va comenta cu aplomb și malițiozitate această îndrăzneală, pentru unii nesăbuință.

A fost sigură că va șoca. Poate chiar asta a intenționat. Dar mesajul acestei femei neobișnuite după canoanele și presiunile unei societăți care se dă cu capul de propriile limite pare a fi unul de pace și acceptare.

 

Liberă în pantaloni mulați

 

Acesta este trupul unei de tipe 36 de ani, care a dus o sarcină și care s-a luptat toată viața cu greutatea. Și cu niște probleme de sănătate pe care uneori lumea nu are chef să și le amintească. Antrenorul Patrick Mouratoglou a explicat că acest echipament o ajută pe sportiva care e predispusă la cheaguri de sânge ce pot emboliza, fiind un combinezon extins de compresie care-i sprijină circulația.

În acel costum mulat însă, pe lângă explicațiile tehnice, se înghesuie formele multor femei care și-ar dori să fie ceea ce sunt, nu numai ce doresc să pară a fi. Acolo se ascund la vedere, ca într-o declarație curajoasă, aproape dureroasă dietele, corectitudinea politică, orele suplimentare petrecute la sală sală, rușinea adusă de alții, judecata celor care nu știu nimic despre tine și despre cum funcționezi.

Vă sună cunoscut? Costumul Serenei nu aparține Serenei, ci tuturor celorlalte superfemei care știu cum e să nu fii slim fit și totuși să valorezi ceva.

Serena nu spune nicio clipă că nu-i pasă. Ci spune că se acceptă așa cum e, dincolo de observațiile veninoase și de încercările de a schimba în totalitate un dat. Ținuta strâmtă de jos a fostului număr mondial nu reprezintă nici întâmplare, nici gafă. Ci un anticlișeu, o declarație, o luptă a oamenilor care locuiesc departe de perfecțiune și, cu toate astea, știu cum se ajunge la stele pe scara din față.

Într-o bună zi, costumul Serenei va schimba lumea. Poate nu astăzi, poate nu la ediția aceasta de Roland Garros. Dar o va face cu siguranță.