Criza manualelor: „Ori vor fi foarte proaste, ori deloc!” / "Privaţii au sabotat Ministerul!"

Maria Andries
Maria Andries
27 July 2018, 11:16 actualizat acum 3 ani
    Criza manualelor: „Ori vor fi foarte proaste, ori deloc!” / "Privaţii au sabotat Ministerul!"
    Criza manualelor: „Ori vor fi foarte proaste, ori deloc!” / "Privaţii au sabotat Ministerul!"

Aproximativ 200.000 de elevi de clasa a VI-a aşteaptă cele 2,5 milioane de manuale noi, după noua programă aprobată de MEN.
Editurile private susţin că Editura Didactică şi Pedagogică nu are capacitatea să gestioneze producţia unei asemenea cantităţi de manuale. Directoarea EDP le răspunde că manualele noi vor ajunge la timp şi la costuri mai mici pentru bugetul statului. Iar fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop îşi menţine, şi după deciziile nefavorabile ale CCR, părerea că măsurile iniţiate de el vor da roade în timp, în ciuda primei impresii haotice.

Mihail Penescu, director Grupul ALL: “EDP, perfect ilegală”
Mihail Penescu, directorul şi fondatorul grupului editorial ALL, crede că politica MEN cu privire la manual, deşi e “doar o sincopă”, va avea efecte devastatoare pentru învăţământ.

Reporter: Cum comentaţi recenta reorganizare a EDP?

Mihail Penescu: La ora actuală, tot ce se petrece la Editura Didactică şi Pedagogică este perfect ilegal. Pe principiul, cum am mai auzit eu în lumea noastră, în ultimii 27 de ani, că „lasă c-o să iasă legea”. Păi, da, dar ce faceţi acum e ilegal. Deci cam aşa este situaţia acuma. Ilegală.

Reporter: Aveţi contracte în derulare cu MEN?

Avem contracte doar pe nişte retipăriri. De fapt, toate editurile, la ora actuală, nu au decât contracte pentru retipăriri în derulare. Manualele care pot fi folosite în şcoli sunt doar cele autorizate de Ministerul Educaţiei. Cel puţin, din punct de vedere legal, nu neapărat şi didactic. Dacă Ministerul nu comandă manuale, noi nu avem cum să facem absolut nimic, nici măcar să le îmbunătăţim pe cele vechi.

„Din avizarea auxiliarelor, MEN şi-a scos banii pentru EDP”

Reporter: Dar la materiale auxiliare, cum staţi?

Nu mai scoatem nici auxiliare, pentru că sistemul este într-o cenzură totală şi într-un fals aberant. Spuneţi-mi şi mie, cu ce forţe MEN avizează aceste auxiliare? Întrebaţi cine le avizează, ce competenţe au oamenii... Ştiţi că au analizat vreo 10.000 de titluri într-o lună jumătate? Cum le-au evaluat? Le-a citit cineva? E o glumă proastă. Cei din Minister n-au făcut altceva decât să ia nişte bani şi să umilească un pic editurile şi autorii.

Reporter: Credeţi că banii au reprezentat miza MEN în scandalul auxiliarelor?

S-a plătit cam 500 de euro pentru fiecare titlu de avizat. Calculaţi şi dumneavoastră, sunt exact banii pe care i-a cheltuit MEN pentru EDP. Până la urmă, sunt tot banii noştri, ai privaţilor.

Reporter: Cum vedeţi situaţia manualelor noi, scoase de EDP?

La clasa a VI-a trebuie să apară manualele peste şapte săptămâni. Până acum, cele 130-140 de manuale noi, care se produc într-un an nou de licitaţii, erau făcute cu o muncă imensă, de vreo 30-40 de edituri. Şi era şi o competiţie. Acum, toate aceste manuale se presupune că vor fi făcute de EDP. Editură care, acum nouă luni de zile, conform declaraţiei doamnei director, avea doi redactori. Doi. Ştiţi ce greu e să formezi un redactor bun de manuale? Vai de mine, durează ani de zile.

„E o muncă extraordinară să faci un manual”

Reporter: De ce?

Pentru că e cu totul altă meserie decât redactarea de carte. La o carte ai toată libertatea. De exemplu, eu am scris un manual de fizică. Sunt fizician, am predat fizică nucleară timp de 14 ani la universitate. Şi am început în vara trecută, să scriu manualul de clasa a VI-a. Din pasiune. Să fac o carte din care copiii să şi înţeleagă ceva, nu numai să-i mitraliezi cu definiţii.

Reporter: Cum e să scrii un manual?

Ai un corset extrem de strâns: programa şcolară, numărul de pagini, numărul de culori, câte poze să aibă fiecare pagină, câte femei, câţi bărbaţi, câţi copii să apară în poze, toate astea şi multe, multe altele...Să faci un manual reprezintă o muncă specială. Am muncit un an şi ceva, eu şi toată echipa de aici. Zic că o să scoatem un manual cât de cât decent. Ce face EDP-ul cu doi redactori, cu 140 de manuale, fără teama competiţiei?

Reporter: Să ne imaginăm.

De tipărit, va tipări. Dar va tipări manuale de un nivel absolut inacceptabil. Ideea e că nu vom produce manuale în condiţii de concurenţă sau, pur şi simplu, elevii nu vor avea manuale. Întotdeauna elevii au primit manualele târziu. Şi asta nu din vina editurilor, ci a ministerului. Fireşte, apar contestaţii la nişte evaluări care sunt un afront la logică. Pentru că sunt ca un horoscop.

Reporter: De ce?

Acelaşi set de criterii de evaluare se foloseşte şi la clasa întâi, şi la clasa a doua, şi la clasa a noua, peste tot. Şi la desen, şi la geografie, şi la fizică, şi la engleză. N-are rezoluţia necesară pentru a decela binele de rău. Nu poţi să strângi o comisie de trei-patru oameni care să fie mai deştepţi decât cei 30 de autori care au scris cele patru-cinci manuale.

„Nu mai ai tancuri ruseşti, să impui aberaţii”

Reporter: Cum veţi reacţiona împotriva politicii MEN privind manualele?

Există acţiuni în instanţă ale asociaţiei editurilor, vor mai fi şi altele. Dar în instanţă, lucrurile se petrec foarte lent. Trebuie să privim lucrurile din două planuri, total diferite. Aici profită politicienii: ei ne scot pe noi în faţă, spun că noi, „baronii manualelor”, ne-am îmbogăţit din editarea de manuale. Ceea ce este o prostie. Pentru că eu fac manuale de 27 de ani, iar ei plătesc pe manual 0,75 euro. Pe carte tipărită color. Cum dracu’ să mă îmbogăţesc? 80 la sută se duce la tipar, 10 la sută la autor, iar restul pe transport. E o minciună ordinară.

Reporter: Şi al doilea plan, care este?

E realitatea. Şi aici vorbim despre impactul asupra şcolii, care e devastator. Anul ăsta e de sincopă. Se va reveni la piaţa liberă. Nu cred că România va merge ani de zile de acum încolo pe legea lui Pop Liviu. Mi se pare imposibil aşa ceva. Nu mai suntem în timpurile alea. Nu mai sunt tancuri ruseşti, nu mai ai cum să impui o asemenea aberaţie în Uniunea Europeană. Dar o sincopă a creat.

Reporter: În ce sens sincopă?

În primul rând, un an de zile, editurile n-au produs niciun manual. Editurile fac eforturi teribile să-şi păstreze redactorii de manuale, îi plătesc să editeze cărţi de bucate. Iar elevii vor suferi cel mai mult, pentru că vor avea, în cel mai fericit caz, nişte manuale extrem de proaste.

Reporter: Iar în cel mai nefericit caz?

Nu vor avea manuale, după părerea mea. Am înfiinţat editura în 1991. Ştiu bine cum e industria asta şi cum e meseria asta. O persoană care n-a fost manager la nimic, cum este doamna de la EDP, vrea doar să gestioneze tipărirea a 2,5 milioane de manuale, în şase săptămâni. Dar ea nu s-a dus la tipar cu cărţile. Mi se pare de domeniul fantasticului. Şi cu o mână de oameni. Numai gestionarea tiparului este peste puterile lor. Nimeni nu valorizează munca editurilor. Pentru MEN, noi suntem cei care “iau banii”.

 

Maria Nistor, director EDP: “Nu contează câţi angajaţi avem!”

Am întrebat şi conducerea Editurii Didactice şi Pedagogice despre situaţia manualelor noi, pentru clasa a VI-a. În urma reanalizării cerute de Curtea Constituţională, Parlamentul a adoptat pe 5  iulie o lege care abrogă OUG 76 / 2017, prin care EDP era reorganizată şi devenea, din regie autonomă, societate pe acţiuni. Preşedintele Iohannis a promulgat legea de abrogare pe 10 iulie. Maria Mihaela Nistor, directorul EDP, susţine că editura funcţionează tot ca o societate pe acţiuni.

Reporter: Nu sunteţi regie autonomă?

Maria Mihaela Nistor: Suntem S.A. Citiţi vă rog legea, documentaţi-vă.

Reporter: Cum staţi cu tipărirea manualelor noi pentru clasa a VI-a?

La sfârşitul acestei săptămâni, vor fi gata toate manualele.

Reporter: Gata editate sau gata tipărite?

De editat vorbesc. Mai avem câteva manuale de terminat la clasele primare, cum ar fi cele de comunicare, la clasa I şi a II-a. Dar la celelalte clase, în premieră, manualele au ajuns în şcoli încă din aprilie.

Reporter: Cine s-a ocupat de proiectele pentru noile manuale?

La întrebarea asta am răspuns deja, în presă.

Reporter: Mai răspundeţi o dată.

Nu ne-am ocupat noi, Ministerul Educaţiei ne-a dat o listă cu titlurile pe care trebuie să tipărim.

Reporter: Câţi angajaţi are Editura Didactică şi Pedagogică?

E irelevant numărul angajaţilor. Noi lucrăm şi cu colaboratori. Ieşim mai ieftin, nu plătim un om un an întreg pentru o muncă de şapte-opt luni.

Reporter: E relevant, pentru că bugetul EDP este integral de stat. Câţi angajaţi aveţi?

Organigrama Editurii Didactice şi Pedagogice este publicată în Monitorul Oficial.

Reporter: Organigrama e una, numărul de angajaţi, altceva. Deci câţi angajaţi aveţi?

V-am spus. Cine e interesat să afle se uită în Monitorul Oficial. Mai multe nu vă pot spune aşa, în condiţiile astea, că ştiţi că se ascultă telefoanele.

 Pe site-ul Editurii Didactice şi Pedagogice se află, din 21 iulie, un anunţ de participare pentru participarea la licitaţia privind transportul manualelor. Plicurile cu oferte vor fi deschise pe 23 august, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de începerea anului şcolar.

 

Fostul ministru al educaţiei, Liviu Pop: „Editurile private aveau ancore în Minister”

 

Liviu Pop, fostul ministru al educaţiei, este cel care a iniţiat reorganizarea Editurii Didactice şi Pedagogice şi schimbarea regimului manualelor şcolare. Tot el este şi autorul expresiei „baronii manualelor”, cu referire la editurile particulare.

 Reporter: Legea privind reorganizarea EDP a fost respinsă de CCR. Iar editurile private critică regimul „manualului unic”. Cum comentaţi?

Liviu Pop: Despre deciziile Curţii Constituţionale, nu comentez. Nu ştiu de unde a apărut această sintagmă, de „manual unic”. Că de la bun început, a fost vorba să existe un minimum de două şi un maximum de trei variante de manual pentru fiecare disciplină. Deci nu se potriveşte „manual unic”. Iar intenţia era să fie acoperite toate disciplinele, de la toate nivelurile de învăţământ. În învăţământul special, de pildă, nu există manuale de 30 de ani.

Reporter: Directorul Grupului ALL susţine că Editura Didactică şi Pedagogică nu are capacitatea să se ocupe de editarea tuturor manualelor.

Sunt convins că va face faţă. Tocmai pentru că se face o implementare treptată, anul ăsta, tipăreşte manualele noi de clasa a VI-a, în anii următori, alte manuale, de la celelalte clase. S-a încheiat un contract cu o tipografie de stat. Dar cel mai important e dreptul de proprietate. Ministerul devine proprietarul, deţine drepturile de autor pentru manuale. Dacă drepturile astea erau deţinute de o editură privată, iar editura dădea faliment, manualul nu mai putea fi schimbat de Minister. Am introdus şi conceptul de resurse educaţionale deschise, manualele sunt accesibile oricui, gratuit pe site-ul edu.ro. Pentru că Ministerul are drepturile de autor, nu mai poate veni nimeni să ia pasaje din ele, cu copy / paste, să le lipească în manualul lui.

Reporter: Susţineţi că editurile private luau pasaje din manualele de pe site-ul Ministerului?

Nu ştiu dacă editurile luau sau autorii. Dar cam ştiu cine se află în spatele acestor edituri. S-au făcut presiuni inclusiv prin anumiţi ambasadori la nivelul Guvernului, când am iniţiat legea. Eu îi întreb pe aceşti baroni ai manualelor: este normal ca oameni de la editurile particulare să fie detaşaţi la Editura Didactică şi Pedagogică?

Reporter: Cum adică “detaşaţi”, lucrau acolo?

Detaşaţi pe fişa de lucru. Lucrau la EDP, dar de fapt erau angajaţi la edituri private. EDP a fost sabotată, am mai spus-o, a fost sabotată de editurile particulare. Aşa se făceau treburile. Editurile particulare aveau o “ancoră”, fie un inspector de specialitate în Minister, fie un angajat în EDP. Şi aşa ajungeau să pună mâna pe comenzi.

 “Să lăsăm specialiştii să-şi spună cuvântul!”

Reporter: Editurile particulare critică şi modul cum s-a făcut avizarea auxiliarelor.

Legea privind avizarea auxiliarelor exista din 2011, dar fără procedură. De aceea, până în septembrie anul trecut, oricine putea să tipărească şi să vândă orice cu titlu de material didactic auxiliar. Inclusiv pentru clasa pregătitoare, unde nu sunt manuale, existau tot felul de auxiliare. Or, noi am introdus procedura de avizare.

Reporter: Şi în ce constă procedura?

Sunt comisii de specialişti care evaluează aceste auxiliare.

Reporter: Într-o comisie sunt trei profesori din sistem şi trei reprezentanţi ai MEN.

Nu mai ştiu exact din cine este compusă, dar e vorba de specialişti.  Să lăsăm experţii să-şi spună cuvântul!  Procesul are două etape, o evaluare şi o reevaluare. Eu unul mă pot pronunţa, să zicem, pe auxiliarele de matematică de la clasa a V-a la clasa a XII-a. Sau pe auxiliarele de aritmetică, de la clasa I la clasa a IV-a, pentru că în domeniul ăsta am pregătire. Dar nu mă pot pronunţa la alte materii. Cred că reglementarea pe această zonă a auxiliarelor e clară. Gata cu dubiţa care vinde broşurele în curtea şcolii, fără bon, fără autorizaţie, fără nimic.

 MEN: „Până la sfârşitul lunii, postăm toate manualele de clasa a VI-a”

 Ministerul Educaţiei susţine, într-un răspuns scris pentru Libertatea, că EDP „a finalizat tipărirea de manuale pentru clasa a VI-a pentru disciplinele Biologie, Geografie, Istorie, Religie cultul orthodox, și are în curs de tipărire manualele pentru Limba și literatura Română și Fizică”. Lipsesc, din această listă prezentată de Minister, manualele de Matematică (Geometrie şi Algebră), Educaţie Plastică, Educaţie Muzicală, Limba Germană, Limba Franceză, Limba Engleză, Educaţie Interculturală (materie introdusă anul trecut la clasa a VI-a), TIC (Informatică şi Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor).

În răspuns, MEN precizează că are un contract cu EDP pentru tipărirea a 70 la sută din necesarul de manuale pentru clasele I-VI. Contractele cu editurile private erau făcute la “un preţ uşor mai mare” pe exemplar tipărit.

MEN adaugă că, până la finalul lunii iulie, vor fi postate pe site-ul Ministerului toate manualele pentru clasa a VI-a. Iar în prima parte a lunii august, vor fi postate toate manualele pentru ciclul primar. De asemenea, “se lucrează la traducerile” pentru manualele în limbile minorităţilor.

Iată răspunsul integral al Ministerului pe tema manualelor şcolare:

“Bună ziua,

 Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm următoarele:


Ministerul Educației Naționale a întreprins toate demersurile și a folosit toate pârghiile legale necesare pentru a asigura manuale noi pentru începutul anului școlar 2018-2019. În continuare, MEN urmărește ca întregul proces să se încadreze în graficul de timp, astfel încât elevii să aibă pe bănci manuale din prima zi de școală.

Noile manuale școlare sunt tipărite de Editura Didactică și Pedagogică, entitate cu care MEN a încheiat un contract ce are ca obiect editarea, traducerea și tipărirea de manuale pentru următorul an școlar (aproximativ 70% din necesar pentru clasele I - VI, respectiv 65 de titluri și 40 de traduceri pentru minorități, însumând 2.627.855 exemplare).

Precizăm și faptul că anul trecut s-a tipărit aproximativ același număr de exemplare, dar numai 25 de titluri la un preț/exemplar ușor mai mare și fără traduceri. În plus, în acest an, EDP a cumpărat editarea și drepturile de autor pentru patru ani, iar în următorii ani MEN va plăti doar tipărirea, ceea ce înseamnă că pentru aproximativ 42% din tiraj se va plăti, în următorii trei ani, mai puțin de jumătate din prețul actual.

Până în acest moment, Editura Didactică și Pedagogică a finalizat tipărirea de manualele pentru clasa a VI-a pentru disciplinele Biologie, Geografie, Istorie, Religie cultul ortodox, și are în curs de tipărire manualele pentru Limba și literatura Română și Fizică.

Până la finalul lunii iulie vor fi postate pe platforma manuale.edu.ro toate manualele pentru clasa a VI-a. Manualele pentru clasele I-IV vor fi postate pe manuale.edu.ro în prima parte a lunii august.

În același timp se lucrează la traducerile manualelor din trunchiul comun (TC) în limbile minorităților.”