Cu „securiștii și „comuniștii” în țară, ce face diaspora din Madagascar, Costa Rica și Serbia pe 10 august

cristian.coman
06 August 2018, 10:32 actualizat acum 3 ani
    Cu „securiștii și „comuniștii” în țară, ce face diaspora din Madagascar, Costa Rica și Serbia pe 10 august

            La 100 de ani de la Marea Unire, cele mai puternice argumente politice și cele mai înverșunate proteste din România au fundamente de discurs din funcționarea statului dictatorial: securitatea și comuniștii. Liderii PSD, „stâns uniți în jurul”, spun că statul paralel cu metodele lui securiste vor să elimine oamenii de bine și drepturile lor. Adversarii apelează la „ciuma roșie”, „să lovim cu parul” și „nu s-a mai întâmplat din anii întunecați ai comunismului”.

Probabil că urmează listele cu disidenți din ambele părți.

            Cum s-a ajuns aici? În lumea globalizată - pe care nici Trump nu o poate împiedica să intre în America – în lumea tehnologizată, în lumea dominată de viteza de propagare a informației corecte și fake news, metodele noastre democratice de luptă au încremenit în bătălia de acum 30 de ani.

            Motivele discursurilor anacronice nu țin de izolare sau neadaptare. Mai degrabă scopul scuză mijloacele. Iar scopul este cucerirea puterii depline (paradoxal, controlul unei țări - în care sunt atâtea de făcut și care deține ultiumul sau penultimul loc din Uniunea Europeană la toate clasamentele sociale, sanitare și de infrastructură - naște atâtea pasiuni!).

Cum de a apărut discursul nouăzecist după 30 de ani?

-Prin ignorarea totală a publicului tânăr, neinteresat de temele istorice „comuniști și securitate”. Tinerii sunt asimilați schimbării, deci discursurile nu îi iau în calcul.

-Prin contopirea programelor economice și sociale în Programe populiste se evaporă comunicarea reală diferențiatoare. Dispar doctrinele și se înlocuiesc cu „Dacă nu poți să îi convingi, zăpăcește-i”. Dreapta și stânga reduc impozitele, taie taxele, cresc salariile bugetarilor (excepție a făcut doar furia din 2010 asupra veniturilor). Așa că lipsa de creativitate din oferta partidelor a dus la folosirea în declarații a multiplului de 100%  - pentru creșterea pensiilor normale, a celor speciale și a salariilor bugetarilor, acestea din urmă fără niciun criteriu de performanță. Partidele nu mai consideră că oferta economică prinde la public și ies strict cu mesaje populiste pentru propriul electorat.

-Apropos de propriul electorat, o altă explicație este ținerea captivă a electoratului istoric fidel (care îi consideră pe unii- comuniști și pe ceilalți - securiști de tip nou, adică bagă oameni la închisoare cu ajutorul securității-SRI). Posibilă prin controlul televiziunilor „partenere”.

-Prin interpretarea originală a mesajelor externe. Ambasadele care „se bagă în treburile interne” sunt văzute de stânga de la putere precum „agenturile străine” ale lui Ceaușescu. Iar solidaritatea roșie din jurul liderului amenințat cu dosare penale este văzută drept „ciumă”

-Prin lipsa de asumare a deciziilor și aruncarea permanentă a „pisicii”. Pentru acoperirea eșecurilor din incompetență, se folosește metoda: „am fost sabotat, eu am vrut, el nu m-a lăsat”. Sau „cine credeți că mai lucrează când riscă să ajungă la pușcărie?”

-Și nu în ultimul rând, confuzia valorilor. Protestele anticorupție nu sunt deloc „golaniada din 1990”, nu sunt nici oamenii lui Soros, trompetele pe străzi. Cum nici politicienii închiși pentru corupție sau în pericol nu sunt deținuți politici și nici fugarii din Madagascar, Serbia și Costa Rica nu sunt reprezentați ai diaspora.

 

Pe 10 august – eveniment care apare după „buzduganul” cu plăcuțe personalizate - vine rândul avioanelor, dar și al mașinilor cu numere de Italia, Spania și UK să aducă acasă românii care au plecat de disperare. Să nu uităm că diaspora, dincolo de dramatismul ruperii familiilor pentru o viață mai bună, trimite în România în fiecare an miliarde și miliarde de euro.

 

Poate să vină și o schimbare de mentalitate pe 10 august? Pentru că Puie MSD nu este slogan, este strigătul obscen al omului care nu găsește soluții.   

Știm un lucru: Radu, Elena și Sebi nu urcă pe scenă la 10 august.

Pentru că Radu, Elena și Sebi nu mai încap în diaspora. Sunt doar România lor de peste graniță.