Cui nu îi priește vacanța, lui Dragnea sau lui Iohannis? Jurnaliștii Sorina Ionașc și Claudiu Săftoiu, LIVE, la Dezbaterea stiricurate.ro

cristian.coman
19 July 2018, 17:00 actualizat acum 3 ani

Toată lumea se temea că zi va fi joia neagră a ordonanței. Iar Diaspora nu primește aprobare pentru protest în București. Cui nu îi priește vacanța, lui Dragnea sau lui Iohannis? Jurnaliștii Sorina Ionașc și Claudiu Săftoriu la Dezbaterea stiricurate.ro.

Când toată lumea urmărea să vadă dacă din Guvern nu iese cumva, pe neașteptate, vreo ordonanță privind amnistia și grațierea – fiind ultima zi în care o eventuală ordonanță ar mai fi „prins” Parlamentul în sesiune extraordinară,  președintele Klaus Iohannis a ieșit dânsul din Palat, la televizor. Să le ceară parlamentarilor să fie loiali românilor, celor care i-au ales, și nu unui lider cu probleme în justiție. Această solicitare vine în contextul în care Klaus Iohannis a anunțat că nu mai poate face nimic, a epuizat toate căile posibile și trebuie să promulge una dintre legile Justiției, organizarea judiciară.  Chiar dacă între timp Comisia de la Veneția a anunțat într-un preambul că legile nu sunt într-o formă care să încurajeze și să susțină independența judecătorilor și procurorilor, precum și lupta anticorupție. Editorialistul Claudiu Săftoiu susține că nu crede în efectul discursului prezidențial asupra politicienilor. „Președintele nu a făcut decât să ridice din umeri. Și apoi i-a săpunit pe parlamentari care nu mai au simțul <simțirii>. Coaliția și cei care i-au susținut pe Dragnea și Tăriceanu nu vor renunța brusc la opiniile lor. Dacă ar fi spus Liviu Dragnea toate acele lucruri pe care le-a spus Klaus Iohannis, iar în loc de (cum a zis Iohannis) ar fi pus <președintele Iohannis>, discursul în oglindă era perfect valabil. Pentru ei este doar un atac. Mă așteptam mai degrabă să ne fi spus Iohannis dacă a găsit un elefant la Guvern, ce a discutat cu Viorica Dăncilă. Dar nu am aflat.” Sorina Ionașc, jurnalist Libertatea, spune la rândul său că dacă cele două părți – coaliția PSD-ALDE și Iohannis – își păstrează discursurile acuzatoare unul la altul, în coaliție nu curg doar lapte și miere. „Probleme au apărut recent în privința legii offshore (privind exploatarea gazelor din Marea Neagră). Apropiații lui Tăriceanu, cum ar fi Varujan, spun că trebuie modificată, că ei nu au vorbit despre forma care a fost votată. Nu va urma o perioadă prea bună pentru coaliție”. Nu ar fi singura dispută din coaliție, cea legată de suspendarea sau nu a lui Klaus Iohannis i-a găsit iarăși pe liderii Tăriceanu și Dragnea pe poziții opuse.

Cine va muta acum? Ce interese aprinde scandalul gazelor din coaliție? Cui nu îi priește vacanța, lui Dragnea sau lui Iohannis? O dezbatere stiricurate.ro.