Chiar fără decizia Curții, șederea soților Coman-Hamilton în România era posibilă. Un funcționar neinspirat a făcut o încadrare greșită care a generat tot ce a urmat, până la decizia Curții de Justiție UE

cristian.coman
05 June 2018, 15:51 actualizat acum 3 ani

Răzvan Horațiu Radu, fost agent guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cel care a pledat la CJUE cauza României, spune la Dezbarerea stiricurate.ro că decizia curții este echilibrată și clară și lămurește că libertatea de circulație se aplică și soților cetățenilor UE, chiar dacă nu sunt din UE și indiferent de sexul acestora. România va recunoaște căsătoriile persoanelor de același sex doar în legătură cu libera circulație, iar dreptul de ședere face parte din această directivă UE.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anuțat astăzi că, în România, cuplurile gay pot avea drept de ședere dacă acea căsătorie a fost încheiată într-o țară membră a Uniunii Europene, iar cel puțin unul dintre soți este cetățean al României.  Mai exact, Robert Clabourn Hamilton, cetățean american, căsătorit cu Adrian Coman, cetățean român, are drept de ședere în țara noastră.

Incredibil este că soții Coman-Hamilton ar fi putut beneficia de ședere în România CU ACTUALA LEGISLAȚIE, spune Răzvan Horațiu Radu. Dacă făceau o cerere clasică de drept de ședere, pe actuala legislație.

Răzvan Horațiu Radu spune că libertatea de circulație este recunoscută de tratatate și de o directivă asupra dreptului de ședere. Această directivă este transpusă deja în legislația românească într-o ordonanță de urgență din anul 2005, OUG 102.

Iată ce spune fostul agent guvernmental: „Dl. Hamilton avea dreptul să primească un drept la ședere. Geneza a fost alta. Dl. Coman nu a cerut expres un drept de ședere… Dumnealor au adresat o petiție Inspectoratului pentru Emigrări, asta este situația noastră, cum ne încadrăm?  Un funcționar neinspirat de la Inspectoratul pentru Imigrări a făcut o încadrare greșită și a făcut o trimitere la altă ordonanță care se referă strict la străini non-UE. Domnul Hamilton fiind un cetățean american a fost catalogat drept un cetățean non-UE, prin urmare s-a apreciat că i se aplică altă legislație. Dl. Coman a atacat în instanță cerând și despăgubiri. Eu nu am văzut nici discriminarea, pentru că încadrarea greșită ar fi fost aceeași și dacă dl. Hamilton ar fi fost de sex feminin. .. La judecătoria sectorului 5 s-a ridicat excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din codul civil… adică interzicerea căsătoriei persoanelor de același sex și nerecunoașterea căsătoriilor din afară, dar la art. 277 din codul civil avem o excepție care se referă la libertatea de circulație, ca în ordonanța de urgență 102. La CCR s-a ajuns cu execepția din Codul Civil, CCR a adresat întrebarea la CJUE… Aici, CCR a vrut să afle dacă directiva de liberă circulație permite si soțului de același sex să aibă drept de ședere.  A venit CJUE si a dat această hoarâre foarte clară și foarte echilibrată”. Răzvan Horațiu Radu nu poate însă anticipa care vor fi efectele acestei decizii, în sensul adapării eventuale a altor acte normative sau a deciziilor instanțelor. Ce este foarte clar este că decizia de azi nu obligă statele membre, deci nici România, să legifereze căsătoriile homosexuale. Curtea Constituțională va trebui să analizeze răspunsul Curții de Justiție de la Luxemburg. Deciziile acestei instanțe, CJUE, sunt obligatorii pentru statele UE, așadar și pentru instituțiile din statele UE, fie CCR sau alte instituții. CCR va analiza constituționalitatea articolelor Codului Civil și va decide în consecință. Iar Instanța sectorului 5, acolo unde s-au adresat soții Coman și Hamilton, va stabili probabil dreptul lor la ședere în România.

Nu este foarte clar nici ce va urma din punctul de vedere al viitoarelor legi privind nediscriminarea cuplurilor de același sex sau drepturile pe care le vor avea. Pe de altă parte, conform CJUE, România poate să își decidă proproia legislație, chiar modificarea Constituței prin referendumul pentru familie.

Urmăriți Interviul integral cu Răzvan Horațiu Radu la Dezbaterea stiricurate.ro