Dan Suciu, putător de cuvânt al BNR: „Creditul nu este un drept al omului, este o decizie care trebuie chibzuită. Iar salariile trebuie să crească”

cristian.coman
15 March 2018, 18:36 actualizat acum 3 ani

Inflația anuală anuțată în urmă cu câteva zile a ajuns la 4,7%. „Prețurile au explodat!”, au scris ziarele. Am vrut să aflăm de la Dan Suciu dacă evaluarea este corectă. „La prima vedere, 4,7% inflație este mare. Dar inflația nu a explodat. Nu vreau sa fiu cinic, dar nu e foarte mare. E adevărat, este mare comparativ cu ultima perioadă. Dar vedem că în februarie a crescut cel mai puțin din ultimele 6 luni, 0,3% – de fapt prețurile au crescut foarte puțin. În a doua parte a anului, inflația va fi mai redusă.” La rândul său, Guvernatorul BNR a fost acuzat de preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, social-democratul Marius Budăi, că din cauza prognozei anunțate a apărut creșterea de prețuri. Dan Suciu îl contrazice. „Nu declarația guvernatorului a fost vinovată de inflație. Noi facem din 2005 raportări cu prognoză. Dimpotrivă, la ultimul raport am făcut prognoza de 0.3% pe februarie și așa a fost. ” BNR vrea să vadă și impactul creșterii salariilor asupra inflației. „Încă așteptăm analiza situației după „revoluția fiscală”, să vedem cum au crescut salariile și în sectorul privat. In România inevitabil trebuie să crești salariile. Și nu că vrea un partid, un guvern sau altul. Pentru că ai o situația pe piața de muncă, se găsesc foarte greu oameni calificați, mulți pleacă afară. Piața solicită o creștere de salarii. Pe fondul acesta justificat poți să ai și pusee inflaționiste. Dar să nu devină tendințe inflaționiste. Asta e confruntarea. Am avut un puseu inflationist, nu suntem intr-o perioada de inflatie crescuta. Nu stim exact ce si cum a crescut exact salariile. Am luat in calcul o anumita influență. ”

Deși subiectul „credite” se tot discută, România este țara cu cele mai puține credite din Uniunea Europeană. „În scădere față de acum 10 ani. Sunt puține situații bancabile, mai ale pentru IMM-uri. Relația banci – IMM-uri nu este optimă în acest moment. Sunt puține companii care sunt atractive pentru bănci. Există un deficit de capital la nivelul companiilor care nu le face atractive, nu se califică nici pe aproape în criteriile de acordare a creditelor. ”

Darea în plată nu a avut efecte majore, dar legea a fost profund modificată față de proiectul inițial. Au fost 8000 de cazuri de oameni care au făcut apel la lege, în diferite stadii, adică au cerut să dea locuința înapoi pentru a nu mai plăti creditele.

Putătorul de cuvânt are un sfat pentru cei care vor să ia credit: „Creditul este o decizie personală și o decizie de necesitate, nu e un drept al omului, este o dorință și o decizie care trebuie să fie bine chibzuită. Nu îndemn pe nimeni să ia credite, dar oricine are o nevoie si o intemeiază și vrea să țină cont de costul creditului, să apeleze la bănci. E o vorbă înțeleaptă, când iei un credit te bucuri în prima zi și te enervezi în următorii 20 de ani cât ai de plătit creditul. Dar așa funcționează creditul”.