Daniel Horodniceanu, şeful DIICOT: ,,În lipsa argumentelor, am putea discuta despre o preluare politică forţată a DIICOT”

15 mai 2018, 16:49 actualizat acum 10 luni
    Daniel Horodniceanu, şeful DIICOT: ,,În lipsa argumentelor, am putea discuta despre o preluare politică forţată a DIICOT”

Ionuţ Iordăchescu şi Dragoş Sasu

Libertatea.ro

Daniel Horodniceanu atenţionează că am putea asista la o preluare politică a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu va avea argumente convingătoare pentru a explica de ce îl preferă la conducerea structurii pe un procuror care nu a lucrat niciodată în DIICOT. Într-un interviu acordat cotidianului Libertatea, actualul lider al DIICOT a mai spus că un şef venit din afara Direcţiei reprezintă o vulnerabilitate, deoarece are nevoie de foarte mult timp pentru a se acomoda. Horodniceanu crede că plăteşte acum şi preţul deciziei sale de a-l critica în mod public pe ministrul Tudorel Toader. 

CONTEXT: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, că îl propune la conducerea DIICOT pe Felix Bănilă, care a condus timp de şase ani Parchetul Tribunalului Bacău şi care are 20 de ani vechime în justiţie. Bănilă, fără experienţă de lucru în DIICOT, a fost singurul contracandidat al lui Daniel Horodniceanu, căruia îi expiră actualul mandat pe 19 mai. Lipsa candidaţilor din interiorul DIICOT a fost văzută în sistemul juridic drept o susţinere pentru mandatul lui Horodniceanu. Urmează ca secţia de procurori a CSM să-l audieze pe Felix Bănilă şi să dea un aviz consultativ. Decizia finală îi aparţine preşedintelui Klaus Iohannis.

 

Cum s-a desfăşurat acel interviu pe care l-aţi avut cu ministrul Justiţiei?

 

Interviul s-a desfăşurat în formula stabilită de către ministrul Justiţiei. Am făcut expunerea proiectului aproximativ o oră, apoi am primit trei întrebări de la ministrul Justiţiei.

 

Ce fel de întrebări?

 

Ceea ce ministrul a şi postat pe Facebook după aceea. M-a întrebat de achitări – dar aici nu a nimerit neapărat DIICOT-ul pentru că are o rată în limita Ministerului Public sau sub această limită – ce opinie am despre întinderea libertăţii de exprimare, dar aici e foarte simplu pentru că legea prevede obligaţia de rezervă a magistratului, şi care sunt dosarele vechi ale DIICOT-ului şi ce măsuri manageriale sau luat pentru această chestiune.

 

În ce a constat proiectul dvs? Ce i-aţi propus ministrului să faceţi mai departe la DIICOT?

 

Proiectul pe care l-am redactat se referea exact la punctele pe care am încercat să le ating în cei trei ani de mandat, în toate bilanţurile pe care le-am prezentat şi în discursurile pe care le-am avut.  Am remarcat faptul că nu avem o strategie naţională antidrog, că nu avem planul de acţiune consecutiv, că nu avem o strategie naţională împotriva traficului de persoane în acest moment, că nu a existat niciodată o strategie naţională împotriva infracţiunilor informatice, că nu ne bazăm pe o analiză naţională de riscuri şi ameninţări şi lucrăm în continuare ca reacţie la ceea ce se întâmplă în piaţă, nu suntem proactivi şi nici nu avem strategii de monitorizare şi, cel mai important, nu avem o analiză naţională de riscuri şi ameninţări şi nu avem o strategie integrată pentru combaterea criminalităţii organizate în România. Şi, într-adevăr, probabil că , deşi eu mi-am asumat acest risc, de a-l face să se simtă, cumva, vizat de critici, nu asta a fost neapărat intenţia şi probabil că acum plătesc preţul pentru chestiunea asta.

Interviul integral aici: https://www.libertatea.ro/ultima-ora/interviu-daniel-horodniceanu-seful-diicot-in-lipsa-argumentelor-am-putea-discuta-despre-o-preluare-politica-fortata-a-diicot-2254618