Un român din SUA, victimă a furtului de date de pe Facebook și un jurnalist Libertatea, specializat în tehnologia informației: „Cea mai bună apărare împotriva manipulării este să te informezi”

Oana Tonca
11 April 2018, 12:56 actualizat acum 3 ani

Ioan Istrate este un tânăr din România care a obţinut diploma MBA la Universitatea California din Los Angeles, mai cunoscută drept UCLA. Daniel Ionaşcu este jurnalist Libertatea, specializat în tehnologia informaţiei. Amândoi au  fost invitaţii Dezbaterii stiricurate. Ioan Istrate, în afară de faptul că are expertiză  în tehnologie, este primul român care locuiește în Statele Unite și care a fost notificat de facebook de faptul că este posibil ca datele lui să fi fost prelucrate de Cambridge Analytica. Ioan nu a accesat nicio aplicație de pe Facebook, nu le utilizează. Dar în cercul lui de 3000-4000 de prieteni, cineva sigur a făcut acest lucru.  Ioan Istrate nu crede că poate fi considerat victimă. Pentru că se cam aștepta, cunoscând algoritmii de digital marketing și știind cum funcționează Facebook, ca datele lui să fie folosite, ca informațiile private să fie utilizate fără ca el să fie informat înainte.  Ioan nu vrea să renunțe la Facebook, pentru că lucrurile bune aduse de rețeaua de socializare sunt mult mai importante – social și profesional - decât cele mai puțin bune, cum ar fi prelucrarea neautorizată a datelor. Ioan și prietenii lui se apără de manipulare prin cunoaștere.

Daniel Ionașcu îi sfătuiește pe români să se informeze. Până la urmă, este același lucru să te manipuleze Cambridge Analytica să votezi pentru Brexit sau pentru Trump sau să te influențeze o firma de publicitate care vrea ca tu să cumperi o mașină sau un frigider.  Daniel Ionașcu consideră că partea bună a audierilor lui Mark Zuckerberg de către congresmenii americani este că avem discuții transparente, utilizatorii devin mult mai bine informați. Iar investitorii Facebook s-au calmat.