De ce fumează Liviu Dragnea

cristian.coman
27 June 2018, 18:26 actualizat acum 3 ani
    De ce fumează Liviu Dragnea

În sala Parlamentului, opoziția a strigat mult. Mai ales „Demisia! Demisia!” În stradă, protestatarii au strigat mult, mai ales „Cuib de hoți și de mafioți”. La registratura Tribunalului București, nu s-a strigat. DNA a adus dosarul Belina. Rechizitoriul este cald. Chiar frige.  

O zi în care personajele și-au conservat statutul. Mai puțin „păpușarul”.

La UDMR a învins pragmatismul. Nu se pot alia cu unii de la care nu câștigă nimic, pentru că UDMR știe să fie la putere și când este în opoziție. Cu PSD la putere poate obține discriminări pozitive. Pardon, drepturi pentru minorități. Nu-i deranjează că umbra lui Dragnea-condamnatul se întinde peste Uniune. Cu PNL și USR nu ar mai lua nici măcar o promisiune. Hunor a cerut să le fie puse absențe pentru azi.

Victor Ponta a votat moțiunea, dar a anunțat că e inutilă.  A zis că Ludovic Orban a greșit că nu i-a chemat la masă  pe ei, Pro România și pe cei din PSD și ALDE.  Ponta a rămas în joc, dar altfel, printr-o metodă de politică exersată: te am la mână! Fotografia-avertisment postată de el azi, cu Dragnea și Maior, are o completare: „știe el că mai am multe”. Sigur Sebi Ghiță nu are voie să comunice cu Victor? Pare stilul lui.

Băsescu ne-a speriat pe toți, cerând PSD să-și dea jos (din nou) propriul Guvern și anticipând cum miniștri fără rezultate sau vocabular vor susține în 2019 sesiuni cu omologii europeni, când România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. Cel mai mult, opoziția a râs când au fost rostite numele celebrilor Andrușca și Dăncilă.

Viorica Dăncilă, chiar cea vizată de moțiune, a spus că pe vremea ei se trăiește mai bine, nu cum zice moțiunea, că se trăiește prost. „Mondiala” Viorica Dăncilă a citit un document-răspuns în 10 puncte, a zis ceva de FMI și Banca Monetară și a plecat. A învins. În urma ei, bilele albe din urna albă erau prea puține ca să aibă emoții.

De ce fumează Liviu Dragnea

Șeful prim-ministrului, Liviu Dragnea, nu s-a deranjat să iasă din biroul său din Parlament. A văzut eșecul moțiunii la televizor. La 6 zile de la condamnarea la închisoare, a primit un balon de oxigen politic, fără să facă vreun efort. Sper că nu a fumat în birou, că ar fi încălcat legea. Chiar dacă a avut ferestrele deschise când îi privea pe protestatarii de lângă Parlament. Țigara de după.

Protestatari care au primit o veste proastă și una bună. Pe de o parte, moțiunea a căzut cu un scor aproape de impotență. Iar cealaltă veste, DNA lucrează. DNA a anunțat că a finalizat ancheta în dosarul Belina și a trimis-o în judecată pe Sevil Shhaideh, fostul ministru al Dezvoltării. Trecerea bălții - unde pescuiește „Livache” - de la stat în administrare privată și apoi la instanță îl va face pe Dragnea să mai fumeze. Procurorii „statului paralel” i-au stricat ziua. Și se anunța așa frumoasă…

Vorba unui profesor de-ai mei: Așa a fost să fie, să moară la autopsie!