De frica suspendării, Iohannis respectă, în sfârșit, Constituția

Claudiu Saftoiu
09 July 2018, 15:41 actualizat acum 3 ani
    De frica suspendării, Iohannis respectă, în sfârșit, Constituția

Târziu, în ultima zi, în perfectă coincidență cu amenințarea reală a suspendării din funcție - ca urmare a nerespectării unei decizii obligatorii a CCR -, președintele Klaus Iohannis revocat-o pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA. Un gest absolut necesar, pentru un apărător al statului de drept. Dar, în egală măsură, un gest rușinos, laș, neînsoțit de explicații pertinente, care să lămurească întârzierea insolentă a respectării Constiuției, de către însuși președintele României.

 

Meritele incontestabile ale lui Kovesi nu trebuie să o transforme în omul providențial

Sunt dezamăgit de acest amestec de insolență și frică, probat de președintele Iohannis. Șeful statului avea demult posibilitatea să rezolve autoritar problema generată de menținerea la DNA a unui șef controversat. Doamna Kovesi trebuia schimbată cu mult înainte, cu toate meritele sale incontestabile, în cei 5 ani de mandat la vârful DNA. De ce trebuia revocată mai devreme? Pentru că anticorupția nu poartă un nume propriu, al unei persoane providențiale.  Efortul anticorupție este un demers de voință instituțională, al statului român atacat.

Perceptia mea este ca Iohannis a semnat revocarea Laurei Codruta Kovesi dintr-un mare si unic motiv: de frica propriei suspendari din functie.  Procentele pe care se mai bazează Klaus Iohannis acum - de cam 43%, cu marjă de eroare de +/3% - nu ii pot asigura un rezultat favorabil, în cazul unui referendum de suspendare. Iar emoția electorală a momentului nu îl ajută. Pentru că nu a reușit să o genereze el însuși, cum o făcea altădată. Anunțarea candidaturii pentru cel de-al doilea mandat a lăsat în urmă o mare tăcere. În afara câtorva adulatori publici, perspectiva unui al doilea mandat cu Klaus Iohannis la Cotroceni - evoluând în aceeași parametri prezidențiali, ca cei de până acum -  nu a adus fericirea în țară. Că domnul Iohannis nu mai este un pretendent ”natural” la președinția României, abia această constatare trebuie să ne îngrijoreze pe toți.  Dovada lipsei de ”apetit iohannist” a societîții a fost reacția civică, tinzând spre zero, după votarea lejeră a odioaselor modificări aduse Codurilor penale. Lumea s-a scârbit să mai iasă în strada, degeaba.

 

Așadar, avem un președinte de țară, din ce în ce mai tăvălit de jocul politic intern. Și depășit, cu sau fără vrerea sa. Laura Codruța Kovesi, omul care a fost apărat până în ultima clipa de Klaus Iohannis, nu s-a abținut să nu îl acuze voalat că a luat decizia revocării, plecând de la premise neconvingătoare și presat de evenimentele pe care el însuși le-a creat, prin lentoare și indecizie oportună.

Infractorii partidelor din parlament jubilează, la trecerea în istorie a șefiei lui Kovesi

Lăsând la o parte această zi rea pentru Klaus Iohannis și pentru LCK, să observăm veselia cinică a coaliției PSD-ALDE, care merge până la capăt, în  planul de capturare a statului român. Clătinarea fundamentului social și legisaltiv al statului român continuă: a fost o dată Kovesi, la DNA ? Așa, și ce dacă?