Emilia Șercan: Culmea plagiatului – Liviu Pop a plagiat și concluziile lucrării de doctor

16 July 2018, 12:45 actualizat acum 3 ani

Jurnalistul-vânător de doctorate plagiate nu îl lasă pe un fost minsitru să își ia diploma. Iar Gabriel Oprea, „Tatăl plagiatelor” – așa cum apare în cartea „Fabrica de doctorate” - a pierdut în prima instanță „recuperarea” titlului de doctor. Am discutat despre impostura celor care ne conduc și despre furt intelectual cu Emilia Șercan, la dezbaterea stiricurate.

Într-o singură săptămână, doi dintre politicienii cu pretenții de doctorate – unul dintre ei chiar fost conducător de doctorate – s-au lovit de Emilia Șercan.

Mai întîi a fost dl Gabriel Oprea. Rămas fără doctorat în urma deciziilor CNATDCU și a ministrului educației Mircea Dumitru, s-a dus în instanță să își refacă imaginea și doctoratul, dar a pierdut la fond. Cea care a atras atenția în 2015 asupra plagiatului lui Gabriel Oprea, atunci în funcția de premier interimar, a fost jurnalistul de investigație Emilia Șercan. Acum, dl Oprea scrie - pe același facebook unde se prezintă dând mâna în photoshop cu Obama – că „atacurile politice au continuat, s-au intensificat, folosindu-se aceasta doamna Șercan”. Emilia Șercan este fermă: „Nu de cuvinte despre inteligence are nevoie dl Gabiel Oprea, ci de argumente că are o lucrare 100% originală. Ceea ce nu are.”

Apoi a venit rândul domnului Liviu Marian Pop, senator, chiar președintele Comisiei de Învățământ din Senat, fost ministru al educației în două rânduri. (Deși folosește public termenul „genunche” în loc de genunchi.) Dl Liviu Pop și-a susținut teza de doctorat, dar ghinionul lui a fost Emilia Șercan, care s-a aflat în sala unde a susținut teza fostul ministru. Înainte cu o zi ca Liviu Pop să participe la această susținere publică a tezei, Emilia Șercan a văzut teza în format fizic la biblioteca Academiei de Poliție.

„Mai înainte de asta, îi verificasem rezumatul, care este un document public, cu softul TurnitIn, cel mai performant soft de identificare a similitudinilor. Procentul indicat de TurnitIn, analizând doar rezumatul, a fost de 25%.”, spune Emilia Șercan. „Așadar, culmea plagiatului, domnul Liviu Pop a plagiat și concluzia lucrării, nu doar lucrarea”. Ca urmare a suspiciunilor de plagiat dezvăluite comisiei doctorale, Liviu Pop nu a mai obținut titlul de doctor, trebuie să „reparcurgă pașii” pentru susținerea teze. Mai mult, Emilia Șercan susține că lucrarea lui Liviu Pop – cel care a încercat să îl salveze pe Victor Ponta de plagiat – nu răspunde cerințelor minime pentru o lucrare de doctorat. „Chiar dacă ar fi 100% originală, lucrarea nu se susține, nu este o lucrare științifică.” Emilia Șercan la Dezbaterea stiricurate.ro.