Vlad Stoicescu, jurnalist independent: „În investigaţiile despre finațarea cultelor, cei care ne plătesc sunt cititorii”

Oana Tonca
13 April 2018, 12:22 actualizat acum 3 ani

Vlad Stoicescu este un jurnalist de investigaţii independent, care a demarat proiectul delazero.ro, iar acum, de un an, coordonează echipa safielumina.ro. Așa cum singuri se recomandă, jurnaliștii dela0.ro fac presa alternativă, adică respectă toate regulile jurnalismului clasic privind documentarea și acoperirea surselor de informare pentru o știre corectă. Dar modul de împachetare, de comunicare și mai ales subiectele de investigație alese sunt diferite de cele ale presei mainstrem. Safielumina.ro este un proiect online care adună mai mulți jurnaliști independenți de la mai multe site-uri și care își propune să realizeze investigații și reportaje referitoare la relația administrativ-financiară a cultelor religioase din România cu statul. Este comunitatea de jurnaliști care vrea să facă transparente deciziile și relațiile slujitorilor bisericilor cu statul laic.

„Nu avem nimic cu biserica, nu avem niciun fel de idee proconcepută. Și în niciun caz credința oamenilor nu este subiect pentru noi. Safielumina.ro investigheză și prezintă contractele și relațiile financiare ale bisericilor, arhiepiscopiilor, ca entități administrative”, spune Vlad Stoicescu. Așa a apărut ancheta „De la cuvânt la faptă”, referitoare la tipărirea a 10.000 de broșuri pentru refendumul privind familia tradițională, tipărite pe banii Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Așa a apărut articolul „În numele tatălui și al fiului”, despre fiii ai înaltelor fețe bisericești care ar fi obținut titlurile de doctor cu îndrumarea direct a părinților, naturali și spirituali. Sau materialul „Merele stricate ale bisericii”, despre proiectul social finanțat cu bani europeni care s-ar fi transformat în afacere. Finanațarea anchetelor și reportajelor - adică plata deplasărilor și a cererilor de la registrul comerțului, de exemplu - vine în integralitate de la cititori. Vlad Stoicescu spune că safielumina.ro este un proiect autopropus să dureze doi ani, iar mare parte din timp, jurnaliștii și-l dedică obținerii reacțiilor de la administratorii cultelor și ai instituțiilor de stat care susțin cu fonduri publice cultele din România.