Dictatorul nord-coreean Kim, fiert în suc propriu, pentru a prinde marea întâlnire cu Trump

Claudiu Saftoiu
27 mai 2018, 21:41 actualizat acum 2 ani
    Dictatorul nord-coreean Kim, fiert în suc propriu, pentru a prinde marea întâlnire cu Trump

Declarațiile contradictorii ale președintelui american, Donald Trump, privind întâlnirea sa istorică cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, de pe 12 iunie, mențin spectaculozitatea tot mai probabilului eveniment. Un carusel al informării și dezinformării la nivel înalt – de neconceput în alte vremuri – face din Administrația Trump un bastion politic atipic, dar extrem de eficient. Miliardarul american, care a decis să nu intre în papucii comozi de președinte, folosește tehnici de negociere dure, prin comunicate rapide și derutante, care pun pe jar partenerii de dialog, le deconspiră intențiile și le vulnerabilizează pozițiile.

Un pas înapoi strategic, pentru accelerarea efectelor unei posibile întâlniri cruciale?

Inutil să îl judecăm pe Trump, în termeni de corectitudine politică. Nu acesta este atuu-ul personalității sale strategice. E suficient să ne amintim că, în marja unui summit asiatic din luna februarie a acestui an, în ciuda ostilității consilierilor săi, președintele american a acceptat pe loc invitația liderului de la Phenian, pentru o întâlnire tete-a-tete. Decizia a lăsat perplexă nu numai echipa președintelui, ci și o întreagă planetă. Dar de atunci, ”dosarul nord-coreean” a început să înainteze cu o viteză nesperată. Rând pe rând, țările din vecinătatea Coreei de Nord – Coreea de Sud, China, Japonia, Australia, Rusia – au început să își reconsidere pozițiile strategice, cât privește dictatura din nordul peninsulei Coreea. Un pas important l-a constituit reluarea întâlnirilor  inter-coreene nord-sud, precum și anunțurile Phenianului, de dezafectarea a siturilor nucleare de pe teritoriul național.

Pentru Statele Unite, medierea cu succes a unui acord privind denuclearizarea Coreei de Nord ar însemna relansarea leadershipului american în Asia de Sud-Est. Primul summit inter-coreean a avut loc pe 27 aprilie, la Panmunjom, în zona demilitarizată dintre cele două Corei. Dar acest acord trebuie să fie însoțit de garanții ferme privind obiecivul declarat: dezghețarea reală a relațiilor Nord-Sud – prin semnarea unui Tratat de Pace între cele două administrații, și prin distrugerea completă a armamentului nuclear pe care Phenianul îl deține.

Anularea și reluarea întâlnirii Trump-Kim – intervalul necesar pentru ascuțirea intereselor asiatice

Intermezzo-ul oferit de anunțul de anulare a întâlnirii, făcut joi de Trump, a dat timp coreenilor să realizeze că realizarea summit-ului SUA-Coreea de Nord e în interesul tuturor. Cei doi președinți asiatici s-au întâlnit rapid sâmbătă, 26 mai, pentru a promite că ”se vor întâlni frecvent în viitor pentru a facilita dialogul“. La întrevederea surpriză de sâmbătă, discuţiile dintre liderii celor două Coreei au durat aproximativ două ore. Schimbul de opinii dintre Moon Jae-in şi Kim Jong-Un a fost caracterizat drept “sincer”. Fierți în sucul propriu de Trump, liderii celor două Coreei au convenit deja un plan de întâlniri viitoare, ceea ce reprezintă un succes răsunător, în sine. Cei doi conducători coreeni se vor întâlni din nou pe 1 iunie, informează agenția de stat nord-coreeană, KCNA.

Donald Trump nu își face iluzii: denuclearizarea Coreei de Nord este un proces extrem de greu, dacă nu chiar imposibil. Dar semnalul politic care leagă acest proces de o coordonată strategică planetară gâdilă ego-ul supradimensionat al lui Kim Jong-Un. Legitimarea lui Kim, prin întâlnirea sa cu Trump, reprezintă un apogeu al carierei politice a imprevizibilului lider nord-coreean.

Kim, la discreția lui Trump

Echipele de negociere americane sunt pregătite să scoată acum maximum de rezultate, din jocul comunicatelor contradictorii ale lui Donald Trump, care cunaoște din ce în ce mai mult din intențiile actorilor nucleari din Asia îndepărtată. Liderul nord-coreean şi-a exprimat “voinţa neabătută” de a se întâlni cu preşedintele american pe 12 iunie. Niciodată, de la preluarea mandatului de lider al Coreei de Nord, Kim Jong-Un nu s-a aflat mai la mâna unui lider occidental, precum se află acum, în relația cu Donald Trump. Care continuă să joace imprevizibil, atipic și decisiv unul dintre cele mai complexe dosare internaționale ale mandatului său prezidențial: ”dosarul nord-coreean”.