Din lumea celor care ne cuvântă / Prefectura Iaşi: „Spitalele nu sunt urgenţa noastră”

Maria Andries
Maria Andries
31 July 2018, 18:17 actualizat acum 3 ani
    Din lumea celor care ne cuvântă / Prefectura Iaşi: „Spitalele nu sunt urgenţa noastră”

O femeie de 47 de ani din satul Berezeni, Vaslui, şi-a dat foc, după o ceartă în familie. Femeia a fost internată luni la Spitalul Municipal Huşi. „De acolo, personalul medical a făcut o solicitare pentru transferul victimei la Spitalul de Arşi din Bucureşti. A fost trimis din Vaslui un echipaj de terapie intensivă mobilă, deoarece elicopterele nu au condiţii de zbor”, a anunţat Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vaslui.

Ambulanţa Vaslui: „Dacă elicopterele zburau, zburau degeaba!”

La o zi după internare, am încercat să aflăm care e starea pacientei cu arsuri şi de ce a fost dusă la Bucureşti, nu la Iaşi, care e mult mai aproape. Iar Clinica de arşi a Spitalului “Sf.Spiridon” a fost modernizată recent, cu 8,5 milioane de euro.

Am discutat întâi cu medical Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui.

Reporter: Ce s-a întâmplat cu pacienta de la Berezeni?

Daniel Ungureanu: Acum se află la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Are arsuri de gradul II şi III pe 80 la sută din suprafaţa corpului.

Reporter: Dacă elicopterele de la SMURD Iaşi nu puteau zbura, de ce nu a fost transportată la Iaşi cu ambulanţa?

Daniel Ungureanu: Asta cu elicopterele a fost reală. Chiar nu puteau zbura, era vremea rea.

Reporter: Şi dacă puteau zbura?

Daniel Ungureanu: Dacă puteau zbura, zburau degeaba la Iaşi. Nu există condiţii pentru a fi trataţi astfel de pacienţi acolo. Nu au dotări. Ce au la “Sf.Spiridon” e o secţie de chirurgie plastică, unde numai în cazuri de forţă majoră, când chiar n-avem alte soluţii, ducem bolnavii cu arsuri. Dar foarte rar am trimis pacienţi acolo, foarte rar. Numai la Bucureşti se pot ocupa de ei.

“Ne ocupăm numai de inundaţii”

Am întrebat apoi la Prefectura Iaşi care e situaţia Clinicii de arşi de la Spitalul Judeţean “Sf.Spiridon”.

Conform Legii 340 / 2004, prefectul acţionează pentru realizarea “obiectivelor cuprinse în Programul de guvernare şi dispune măsurile necesare pentru îndeplinirea lor”. Prefectul este cel care monitorizează aplicarea politicilor guvernamentale din domeniul sănătăţii. Printre programele şi strategiile afişate pe site-ul Prefecturii Iaşi, se numără şi “investiţii în infrastructura spitalelor”, “reabilitare, modernizare, extindere spitale judeţene, ambulatorii de specialitate, UPU”.

Am discutat cu Felix Guzgă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Iaşi.

Reporter: Secţia de arşi de la Spitalul “Sf.Spiridon” este funcţională?

Felix Guzgă: Da’ de ce nu sunaţi la Spitalul „Sf.Spiridon”?

Reporter: Dumneavoastră nu-mi puteţi da această informaţie? Spitalul ţine de Ministerul Sănătăţii, dumneavoastră reprezentaţi Guvernul în teritoriu.

Felix Guzgă: Domnul prefect este reprezentantul Guvernului, nu eu.

Reporter: Dar lucraţi la Prefectură. Îmi puteţi spune dacă secţia respectivă e funcţională sau nu?

Felix Guzgă: Nu am acum toate datele... Dar să ştiţi că instituţia prefectului în teritoriu are nişte atribuţii foarte precise.

Reporter: Ce atribuţii?

Felix Guzgă: Pe linie de fond funciar, pe linie de legalitate, pe linie de situaţii de urgenţă...

Reporter. Pacienţii cu arsuri din judeţ trebuie transportaţi tocmai la Bucureşti. Asta nu e o urgenţă?  

Felix Guzgă: Situaţiile de urgenţă la care se referă legea sunt inundaţii, cutremure, accidente... În principiu, ar trebui să vorbiţi ori la nivelul Ministerului Sănătăţii ori la Spitalul „Sf. Spiridon”. În principiu, nici nu ştiu exact dacă spitalul are un purtător de cuvânt sau nu (n.red. - n-are).

Clinica paşilor pierduţi

Pe lângă suma de 8,5 milioane de euro, cât a costat modernizarea clădirii, Clinica de Arşi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean „Sf.Spiridon” Iaşi are nevoie de aproximativ 6 milioane de euro, pentru dotări. Investiţia va fi finanţată cu bani de la Banca Mondială şi, conform site-ului Ministerului Sănătăţii, „a fost finalizată priocedura de evaluare” pentru achiziţiile de la „Sf.Spiridon”.

Modernizarea clădirii s-a încheiat de un an şi jumătate. De atunci, clinica aşteaptă aparatura. În ultimii şase ani, bolnavii cu arsuri internaţi la „Sf. Spiridon” au fost trataţi într-o secţie improvizată. Acordul de împrumut cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane de euro, a fost semnat în 2014.