Doamnă Carmen Dan, păziți frontierele, să nu ne fure alții belșugul!

cristian.coman
06 iunie 2018, 21:55 actualizat acum 2 ani
    Doamnă Carmen Dan, păziți frontierele, să nu ne fure alții belșugul!

Eu vreau să cred. Dar nu am aterizat ieri în România. De ce doar fanii PSD și ALDE cred în Fondul Suveran? Iată o explicație. Care ține de PR-ul fondului, făcut chiar de Liviu Dragnea.

Dacă Nae Cațavencu ar fi fost azi în România și l-ar fi ascultat, ar fi spus: „Ieri obscuritate, azi lumină! Ieri bigotismul, azi liber-pansismul! Ieri întristarea, azi veselia!... Iată avantajele progresului!”

La chestiune. Presupun că ești un român (indiferent de naționalitate) care trăiește în România. Adică locuiește, muncește, călătorește, învață, merge pe străzi (pieton, pasager sau șofer), suferă sau e chiar pacient (din când în când), citește, privește, aleargă, aplaudă, vede, râde și plânge. Dacă ești român, ți-ai da seama că lipsește un verb: speră. Speranța moare ultima! E un slogan pe care l-am acceptat fiecare dintre noi pe post de vaccin, atunci când ne-am născut.

Nimeni nu mai crede (alt verb scos intenționat din listă) promisiunile celor pe care noi înșine îi alegem (sau doar îi înjurăm, fără să votăm). Chiar dacă nu suntem cine știe ce informați, posibilitatea de a călători peste graniță ne-a permis să facem comparații între „țările care se respectă” și locul unde avem „fie pâinea cât de rea”. Nimic din jurul nostru (poate cu execepția unor investiții private) nu este prietenos, modern, la îndemână, de ajutor. Totul pare complicat și aglomerat, învechit și periculos, inaccesibil și fără cap, scump și inutil.

Partidele s-au mai schimbat la putere, dezinteresul lor pentru interesul public a rămas constant. Creșterile de salarii pentru unii dintre bugetari - făcute când și când, fără o strategie pentru creșterea generală a puterii de cumpărare - nu au făcut decât să sape la încrederea într-un viitor mai bun.

Pe acest fond general de neîncredere, nemulțumire, disperare (uneori), apatie (deseori), a venit la tribună președintele partidului aflat la putere și ne-a spus că există un panaceu. El se numește Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții și a fost aprobat en fanfare de parlamentarii puterii.

Acum, încearcă să îți spui ,înainte de a citi următoarea listă, „Nu sunt cârcotaș, nu sunt, chiar aș vrea să fie bine”. Acum respiră și citește care sunt binefacerile Fondului Suveran, spuse chiar de Liviu Dragnea. Ești pregătit? Start!

Va participa la dezvoltarea infrastructurii mari din România”

Va participa la reindustrializarea României”

Va genera foarte multe locuri de muncă”

Va contribui la dezvoltarea economică”

Va investi în agricultura din România”

Va contribui foarte serios la creșterea Produsului Intern Brut”

Va avea o administrație profesionistă”

Este unul dintre pilonii importanți ai programului de guvernare”

Orice companie care este introdusă în acest fond va fi avantajată”

Atenție! Și toate astea vor fi posibile fără ca Darius Vâlcov, eminența cenușie a viziunii economice a PSD, să fie implicat în conducerea Fondului. (A, scuze, am uitat, nu sunt cârcotaș!)

 

De la promisiunile miilor de kilometri de autostradă făcute de PDL, PSD și PNL (aproape că nu mai era teren agricol dacă se turna asfalt cât s-a promis) nu am mai auzit de o așa prosperitate care să năvălească peste România. Asta de acum, a Fondulului Suveran, e chiar mai mare decât banda nesfârșită de autostradă. E ca un corn al abundenței. Are posibilități pe care câștigători ai premiului Nobel pentru Științe Economice nu le-au estimat.

 

Propun celor care au făcut strategia de comunicare pentru lansarea la apă a Fondului Suveran să vorbească și cu doamna Carmen Dan, pentru că polițiștii de frontieră trebuie să aibă resurse suplimentare spre a stăvili valurile de imigranți care vor veni pe tărâmul făgăduinței, România. Când vor auzi populațiile mai puțin norocoase de belșugul care ne-a lovit, vor năvăli să împartă cu noi prea-binele.

 

De fapt, exagerările monstruoase fac parte din teoria manipulării, nu reprezintă o idee nouă. Însă și diversiunea este parte din manipulare. Nu există fond de investiții pe lumea astea - lumea la care programul de PR al Fondului face trimitere - în stare să fi transformat o țară așa cum spune șeful PSD.

 

Eu sper ca marele Fond să fie bun măcar să se autosuțină, să fie profitabil. Adică să nu genereze cheltuieli suplimentare permanent, de la buget. Să nu ne fi luat încă un mâncător de bani, pe lângă cei existenți din plin.

 

Altfel, așa cum spuneam, speranța nu moare o dată cu populismele declamate.

Da, știu. Romania first!