Doar 7 donatori de la 1 ianuarie. Gheorghe Tache: „România poate depăși dezastrul din transplant și cu campanii pozitive”

cristian.coman
16 March 2018, 16:27 actualizat acum 3 ani

Donarea de organe a scăzut dramatic începând din 2016, astfel că 2017 este considerat ”dezastruos” în ceea ce privește transplantul de organe, iar 2018 a început în aceeași notă. De la începutul anului, în toată țara au fost doar 7 donatori de organe.

Anul 2013 a fost anul care a adus România pe harta europeană a transplantului, după ce în primele cinci luni erau deja 60 de donatori, câți au fost în tot anul 2012.

Este important de spus că de la un singur donator în moarte cerebrală poate fi salvată viața chiar și a 8 persoane. Astfel de la un donator pot fi prelevate: inimă, plămânii, ficat, rinichii, cornee, tendon, os și tegumente.

Transplantrul se face cu organe de de donatori în moarte cerebrală sau în cazul rinichilor sau al ficatului și de la donatori în viață.

Cel mai important lucru în transplant este donatorul. Numărul donatorilor în moarte cerebrală decide numărul de transplanturi.

Cel mai greu moment atunci când vine vorba despre donatori este acela în care medicul coordonator cere familiei unei persoane aflate în moarte cerebrală să accepte să fie prelevate organe de la ruda lor.  Durerea pricinuită de decesul iminent al celui drag trece atunci când familiei i se spune că ruda lor va trăi prin cei care vor primi organele prelevate.

Din păcate , campaniile negative au redus activitatea de transplant, ultima fiind cazul profesorului Mihai Lucan, unul dintre pionierii transplantului românesc.

Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților,  a povestit la Dezbaterea ”Știri curate”, despre povestea lui legată de transplantat cu ricnichi. Au trecut aproape 13 ani de la transplantul pe care l-a  făcut la Institutul Clinic Fundeni. A fost operat de academicianul Ionel Sinescu. După operație, are o viață normală.

Gheorghe Tache crede că, pentru rezolvarea problemelor din transplant este nevoie de ample campanii de susținere a donărilor, dar și creșterea numărului de centre și de medici pentru tratamentul posttransplant.