Dumitru Borţun: “Nu ne închide nimeni dacă spunem ce gândim. De ce am ales să trăim într-o epocă a post-adevărului?”

cristian.coman
27 March 2018, 04:39 actualizat acum 3 ani

“Portocala” detonată in presă a explodat. Dosarul Cosma, din care a devenit vedetă în presă procurorul Negulescu, alias „Portocală” va fi rejudecat. Această decizie  a repus presa pe cele două baricade. Mass-media sunt prinse astăzi între Codruţa şi Tudorel. Dumitru Borţun, specialist în comunicare politică, a vorbit azi despre realitate, adevăr, manipulare şi percepţie în spaţiul public la stiricurate.ro.

Împărţirea presei între alb şi negru, între #rezist şi #nurezist, între Codruţa Kovesi şi Tudorel Toader este de fapt o abdicare  de la statul de jurnalist. “Ori că faci ştiri sau faci anchete, investigaţie, te impinge de la spate dragostea pentru adevăr. Aşa cum nu te faci medic dacă nu îţi pasă de oameni, dacă nu vrei să ajuţi oamenii. Faptul că tot mai mulţi se duc să se facă jurnalişti-slugă la stăpân sau pentru că sunt vedete plătite atât de bine încât salariul lor este confidential, asta îi face pe oameni să se împartă în triburi. Aşa cum e la triburi, la suporterii Steaua sau Dinamo. Ca să introduci dihotomia asta, să împarţi lumea în două părţi - este foarte primitiv. Ce vor să audă oamenii, asta face şi presa. Tot mai puţin vezi presari respionsabili şi câinele de pază al democraţiei.”, spune profesorul Dumitru Borţun.

“Asistăm la finalizarea unui proces îndelungat. Post-adevărul nu a apărut acum. Noi trăim într-o lume a percepţiei. Acum poţi să transmiţi acelaşi mesaj la un număr imens de oameni, asta face posibilă manipularea în masa. Vezi Cambridge Anlalytica, unde au fost manipulaţi 50 de milioane de oameni. De fapt, noţiunea de post-adevărul a apărut în 1992, de la un jurnalist american de origine croată care a spus că noi, ca popor liber, am ales în deplină libertate, să trăim în lumea post-adevărulului. De fapt el spunea: măi, oameni buni! Noi nu avem un Hitler sau un Stalin să ne oblige să spunem ce vrea el. Nu ne închide nimeni dacă spunen ce gândim. De ce am ales să trăim într-o epocă a post-adevărului? Pentru că e mai comod să crezi că e adevărat ce îţi place ţie. Oamenii preferă argumentele emoţionale decât argumentele rationale.”

România are o problemă cu lipsa oamenilor de valoare din posturile care contează, etica profesională nu există, afirmă profesorul Borţun. “În România meritismul a dispărut şi el. Nu meritocraţia (cratos înseamnă putere) asta e altceva - e vorba de a îl promova pe cel mai bun. Tineretul se ţine de nas şi pleacă din ţară. “