Ionel Dancă, PNL: „Dacă trece moțiunea, PNL s-ar putea așeza la masă pentru un Guvern de uniune națională chiar cu PSD, dar PSD fără Dragnea”

Oana Tonca
26 June 2018, 13:45 actualizat acum 3 ani

PNL se pregătește pentru moțiunea de cenzură de mâine și negociază cu toți parlamentarii puterii pentru a atinge pragul de 234 de voturi. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, spune la Dezbaterea stiricurate.ro că, în cazul în care moțiunea trece, adică Guvernul va fi dat jos, PNL nu se cramponează neapărat pe propunerea de prim-ministru. „Dacă moțiunea va trece, vom intra la negocieri cu toate forțele politice, cu toate opțiunile pe masă. Nu există o cramponare a domnului Orban pe această temă. Există și posibilitatea unui Guvern de uniune națională. Un Guvern care să coalizeze toate forțele politice în jurul PNL pentru a înlocui Guvenul Dragnea-Dăncilă. Condiția pe care o punem noi este PSD fără Dragnea. În acest moment, regimul Dragnea este cel care trebuie destructurat până la capăt, toți obedienții săi.” În ceea ce privește recentele plecări din PNL, Dancă afirmă că toți cei care pleacă din PNL la PSD sau la ALDE, se duc unde le este locul, iar pentru PNL nu ar o pierdere, „coloana vertebrală a unui partid se construiește în opoziție.”

Parlamentarii PNL se vor întâlni azi cu protestatarii din Piața Victoriei. „Apreciem ce fac pentru apărarea democrației, le dorim și ne dorim să învingem guvernarea nocivă. Nu cred că PNL, opoziția politică putea să dacă mai mult împotriva actualei puteri și nu a făcut. Toate instrumentele parlamentare și legale au fost folosite. , spune Ionel Dancă.

Cu o zi înainte de votul moțiunii  de cenzură din Parlament, purtătorul de cuvânt al PNL anunță că sondaje recente la care PNL are acces îi dau pe liberali la 30% din opțiuni, dacă ar fi alegeri. Iar diferența dintre PSD și PNL s-a redus simțitor. „PNL, după alegeri, a fost penalizat în sondaje. Între timp, s-au inversat lucrurile, distanța dintre PNL și PSD s-a micșorat la doar 2-3 procente. Dar în majoritatea sondajelor, PNL are în jur de 30%, o dublare față de momentul ulterior alegerilor.  PNL crede că cea mai bună opțiune pentru aceste zile și pentru schimbarea actualei puteri ar fi întoarcerea la vot, majoritatea parlamentară guvernează ilegitim, iar alegerile anticipate ar fi cea mai bună variantă. ”, spune purtătorul de cuvânt PNL la dezbaterea stiricurate.ro.

Dacă mâine nu cade Guvernul, lupta continuă. „Ne pregătim pentru următoarele bătălii, ei, pesediștii și ALDE se pregătesc pentru o asumare pe noile coduri, noi trebuie să le răspundem. Vom fi alături de președintele României dacă PSD încearcă să îl suspende. Faptul că PSD a anunțat că renunță la Ordonanța de urgență nu este decât o strategie de a reduce din presiunea socială. Că îi spune ordonanță sau procedură accelerată în parlament, cu raport la 16.00 și vot până la 22.00, tot noaptea ca hoții se cheamă”.