EDIȚIE SPECIALĂ | Cum s-au văzut protestele din 10 august, prin ochii jurnaliștilor

Oana Tonca
17 August 2018, 14:40 actualizat acum 2 ani

La 7 zile de la protestul încheiat cu gaze și violențe, îi cunoaștem pe jurnaliștii Libertatea și stiricurate.ro din spatele imaginilor.
 

 100.000 de oameni au participat la protestul diasporei, încheiat cu peste 450 de victime (450 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale), 3 arestați, peste 200 de plângeri penale și nicio demisie. Zero demisii. Reporterii Libertatea Sorina Ionașc, Dragoș Sasu, Paul Barbu, reporterul stiricurate.ro MAria Andrieș, fotoreporterii Vlad Chirea și Dumitru Angelescu au fost în Piața Victoriei. Au văzut violențele din Piață, de-o parte și de alta, au respirat gaze și au plâns din cauza lor – chiar și la etajul 12, de unde a filmat și fotografiat Vlad Chirea, jurnaliștii au fost nevoiți să intre într-un apartament pentru că nu mai puteau respira din cauza gazelor. Multe dintre imaginile din Piața Victoriei transmise de jurnaliștii Libertatea au fost preluate de mass media și s-au viralizat. Jurnaliștii au fost cât se poate de obiectivi, dar au transmis întrebările lor către autorități. La o săptămână după mitingul plin de violențe au rămas multe nelămuriri.

-De ce huliganii care au început să provoace când încă în piaţă era lume puţină nu au fost izolaţi şi scoşi din mulţime?

-De ce jandarmii s-au comportat diferit în zilele de proteste, de ce au venit pe 10 august înarmați până în dinți și pe 11 și următoarele în costumație de vară, simplă, foarte politicoși?

-Ce conține procesul verbal de la Primăria Capitalei, din 23 iulie, care aprobă mitingul?

-Cum s-au pregătit concret forțele de ordine pentru 10 august, câți jandarmi au fost și pentru ce erau pregătiți, se așteptau la multe victime colaterale?

-În ce măsură a fost respectată legea jandarmeriei cu intervenția graduală?

-Cum de au putut intra în piață oameni cu dispozitive pirotehnice?

-Care au fost pașii făcuți de prefectul Capitalei, concret, până la decizia de evacuarea a Pieței? De ce nu a furnizat Parchetului Ordinul de intervenție?

-De ce a folosit Jandarmeria o cantitată imensă de muniție de intervenție?

-Cine au fost huliganii care au atacat forțele de ordine?  

O informație de ultima oră i-a bulversat pe jurnaliști. Europerlamentarul Norica Nicolai crede că „ imaginile cu jandarmii care lovesc oameni cu mâinile ridicate au fost trucate.” Aflați răspunsul lor în Ediția specială.