Extremă urgență: salvarea definitivă a lui Dragnea, înaintea pronunțării ICCJ

Claudiu Saftoiu
19 June 2018, 14:19 actualizat acum 3 ani
    Extremă urgență: salvarea definitivă a lui Dragnea, înaintea pronunțării ICCJ

Asaltul final-contracronometru la Legile justiției a pornit de luni seară, puțin după orele 22,00, când plenul Camerei Deputaților a votat 327 de modificări la Codul de Procedură Penală (CPP). În doar patru ore. Scurt, fără menajamente, fără consultări, a fost demarată salvarea definitivă a lui Dragnea - prin lege modificată  - , față de pronunțarea din 21 iunie, privind dosarul angajărilor fictive de la Teleorman. Operațiunea de salvare definitivă presupune însă două etape: votarea în parlament a modificărilor la codurile penale, și ulterior promulgarea de către președinte a noului CPP și CP, pentru ca acestea să devină legi aplicabile. Dar această variantă ar fi prea lentă, pentru ca pe 21 iunie, completul de trei de la ICCJ să fie nevoit să îl achite pe Dragnea. Este de așteptat ca pe 19 iunie seara, cel târziu 20 iunie, guvernul Dăncilă să emită OUG pentru noile coduri, fără să mai aștepte procedura clasică, ce implică și atribuțiile președintelui. OUG va intra în vigoare imediat, iar instanța nu se va mai putea pronunța decât în lumina noilor articole de lege penală, ciuntite, măcelărite, ”albite” de PSD-ALDE.

O lovitură de mult anunțată

Că PSD-ALDE, parte din UDMR și reprezenanții minorităților au votat fără dezbatere sutele de amendamente la CPP, nu ar fi trebuit să fie o surpriză. De nenumărate ori, Liviu Dragnea, Șerban Nicolae, Florin Iordache au avertizat că vor merge până la capăt cu modificările la Legile justiției. Mai mult, au modificat întregul pachet legislativ din domeniu juridic, fără să țină cont nici de criticile opoziției, nici de cele ale societății civile. Un regiment de juriști parlamentari, parlamentari, asociați din partide și formațiuni politice parlamentare interesate de slăbirea justiției românești, tropăie de un an și jumătate prin fața națiunii, fără rușine. Ies la televizor și scuipă peste instituțiile românești, le afurisesc și merg până la a cere desființarea lor. Toți cei care urlă împotriva justiției au fost, sunt, sau vor fi prinși în colimatorul legii. Asta este ceea ce îi aduncă laolaltă. Aceștia sunt ciracii, acoliții lui Dragnea și Tăriceanu, cei care calcă în picioare un întreg corp profesional: procurorii, judecătorii, magistrații României.

Opoziția fărâmițată și rătăcită – un adversar mult prea slab al majorității parlamentare

În situația de față, fără o soluție radicală, nu se mai poate face nimic. Nici atacarea la CCR, nici reîntoarcerea la comisii a unor amendamente care favorizează corupții din toate partidele, dar și violatorii și criminalii de drept comun, nu mai pot opri asaltul PSD-ALDE. Disperarea penalilor din parlamentul României a îzbândit, în fața unei poziții palide, fărâmițate, ciuruită și ea de parlamentari cu schelete în dulap. De la votul de luni seara, din Cameră, au lipsit 23 de deputați liberali. Printre ei, Mihai Voicu, încă membru PNL, în ciuda dosarului deschis de DNA împotriva lui -, dar și aleșii liberali din Dolj, prietenii lui cu bătaie lungă. Absențe au fost și în tabăra USR, și de la PMP. Este adevărat, aritmetica parlamentară nu ar fi dat nici o șansă opoziției. Dar opoziția era obligată să stea în scaune și să își manifeste solidar, unanim, dezaprobarea față de nerușinarea parlamentarilor puterii.

Moțiunea de cenzură, în aceeași zi cu OUG de scăpare definitivă a lui Dragnea?

PNL va susține miercuri, 20 iunie, moțiunea de cenzură ”Opriți Guvernul marionetă”. Deși în condițiile date, pentru ca moțiunea să aibă succes, este nedemn și oricum neproductiv să te aliezi cu oricine din parlament, care poate vota împotriva PSD-ALDE, Ludovic Orban speră să se facă frate cu Ponta și cu iluzoriu grup anti-Dragnea din PSD, condus de Mihai Tudose și Gabriel Vlase, omul de-a dreapta lui Dragnea, considerat comic, de vreo câteva zile, ”omul lui Iohannis”, nominalizat de președinte la șefia SIE. Bineînțeles însă că nici Ponta, nici Tudose, nici Vlase nu văd în liderul liberal salvatorul care răstoarnă dominația penalilor din jurul penalului Dragnea.

Posibila lovitură de grație dată justiției românești, prin OUG de modificare a codurilor penale, înaintea sentinței ICCJ din 21 iunie, în  cazul Dragnea, va consfinți preluarea de către liderul PSD a ”statului paralel”, care l-a ajutat atât de mult să devină ceea ce este azi.