Familia monoparentală sau cum să închidem ochii la referendum

Oana Dusmanescu
Oana Dusmanescu
13 September 2018, 11:11 actualizat acum 3 ani
    Familia monoparentală sau cum să închidem ochii la referendum

Familia cu un singur părinte și un singur copil este un lucru despre care se vorbește prea puțin în contextul referendumului inutil, care vrea să stabilească forțat un (ne)adevăr. Cineva, undeva în apropierea noastră inventează pericole care amenință stabilitatea celulei de bază (scuze, trebuia să scriu asta, e un clișeu superb), într-o lume a noastră, specială și încăpățânată într-ale schimbării, în care cu greu acceptăm părinții care-și cresc singuri copiii, darămite homosexualii. În România, familiile monoparentale sunt, evident, mai numeroase ca acelea formate din parteneri de același sex.


Iată articolul 48 din Constituția României, care deși este actul fundamental al unui stat nu înseamnă că nu poate beneficia de îmbunătățiri.

Familia

1. Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.

2. Condiţiile de încheiere, de desfacere şi de nulitate a căsătoriei se stabilesc prin lege. Căsătoria religioasă poate fi celebrată numai după căsătoria civilă.

3. Copiii din afara căsătoriei sunt egali în faţa legii cu cei din căsătorie.

Punctul 1 o fi frumos în povești, dar în copleșitor de multe situații, familia înseamnă un copil sau mai mai mulți copii crescuți de un singur părinte. Care deseori sunt puși la îndoială, din punctul de vedere al capacităților și capabilităților, care în ochii conservatorilor greșesc mai mult și mai profund pentru că fac de unii singuri toate erorile pământului, care nu acoperă nici spațiu, nici timp cât doi oameni care se numesc părinți, care aud foarte des judecăți, mai ales prin prisma cuvântului ”singur”. Care, în accepțiunea prietenilor referendumului, nu înseamnă ”liber”, ci ”izolat”.

De-aceea, eu aș nota așa: ”Familia se întemeiază pe încredere, iubire, devotament și sprijin reciproc. Familia înseamnă acele persoane între care nu există prevederile de la punctul 2, deci între care nu există încheiere și desfacere și, mai ales, nulitate. Familia se întemeiază pe baza de sânge sau fără de sânge care rămâne după ce trec uraganele. Familia se întemeiază, într-adevăr, pe egalitate și echitate, lucru pe care mulți dintre cei care susțin forma tradițională a acesteia îl uită deseori cu o nonșalanță la fel de tradițională. Căsătoria religioasă și mai ales cea civilă sunt irelevante, de aceea punctul 3 e subînțeles”.