Federația Românilor de Pretutindeni: ”Nu am primit autorizația. Știu că mitingul de pe 10 se va ține, dar nu cu noi organizatori”. Viceprimar: „Nu comentez!”

Maria Andries
Maria Andries
07 August 2018, 15:16 actualizat acum 3 ani
    Federația Românilor de Pretutindeni: ”Nu am primit autorizația. Știu că mitingul de pe 10 se va ține, dar nu cu noi organizatori”. Viceprimar: „Nu comentez!”

Printre polemicile cu municipalitatea, ONG-urile au început pregătirile pentru mitingul Diasporei.

„Ştiu oameni care au venit special din Canada, pe lângă cei din Europa. De organizat, ne organizăm ad-hoc, cum am procedat şi până acum la marile proteste. Apa, accesul la toaletă, vom vedea cum facem la faţa locului. Noi vrem manifestaţii paşnice şi, dacă i-am convinge pe oameni să rămână zile în şir, în Piaţa Victoriei, ca la Maidanul ucrainean, ar fi foarte bine”, spune Cristi Dide, reprezentantul asociaţiei Evoluţie în Instituţie.

Despre cazarea protestatarilor din Diaspora, Dide spune că există deja oameni care au anunţat că-şi pun casele la dispoziţie, pentru eveniment. „Unii probabil se vor caza la rude sau la prieteni. Nu suntem organizaţi ca PSD-ul. Vrem să se observe diferenţa între ce înseamnă organizare ca la carte şi o oarecare spontaneitate”.

În mare, se respectă rutina mitingurilor #Rezist: „Avem nişte pancarte, mi-au scris nişte oameni de pe la Cluj că vor aduce proiectoare. Avem lasere şi sistemul de sonorizare. În rest, fiecare să se organizeze, să-şi aducă în piaţă propriul mesaj”.  

Primăria „no comment”

Primăria Capitalei spune că a emis autorizaţie pentru mitingul Diasporei, de la sfârşitul acestei săptămâni. „Transmitem organizatorului Protocolul aferent acestei manifestări”, a anunţat Gabriela Firea la sfârşitul lui iulie.

Organizatorul care a depus cererea, adică Federaţia Românilor de Pretutindeni, susţine că nu a primit niciun înscris oficial de la Primărie. „Nu am primit niciun document, nimic. Şi nici nu cred că vom primi. Dar mitingul se va ţine, cu sau fără această autorizaţie. Oamenii vor veni în număr mai mare decât se aşteaptă ei, de aceea se tem cei de la Primărie. Doar că noi, ca asociaţie, nu mai putem să ne asumăm organizarea”, a explicat preşedintele Federaţiei, Emanuel Cioacă.

„Din câte ştiu, mai multe organizaţii au trimis cereri la Primărie, dar, indiferent de răspuns, nu cred că-şi va asuma cineva oficial  calitatea de organizator”. Rezident la Londra, Cioacă a precizat că a ajuns deja în România şi va fi prezent la miting alături de alţi membri ai FRP, dar „ca simpli ”.

L-am contactat telefonic pe viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, cel care a dat avizul negativ iniţial pentru mitingul Diasporei, pe motiv că „un milion de oameni ar bloca circulaţia”.

Reporter: Domnule viceprimar, puteţi să ne prezentaţi o copie a autorizaţiei date pentru mitingul Diasporei?

Aurelian Bădulescu: Nu comentez. Adresaţi-vă biroului de presă, nu mie.

Reporter: Ne-am adresat. De la dumneavoastră vrem să aflăm dacă acea autorizaţie există. Există autorizaţia?

Aurelian Bădulescu: Nu comentez, v-am spus.

„Notificarea de protest e valabilă tot anul”

„Din informaţiile noastre, nicio asociaţie din ţară nu şi-a asumat organizarea”, spun reprezentanţii  ONG-ului Iniţiativa Timişoara. „În ceea ce ne priveşte, am depus la Primăria Timişoara o cerere legată de un flash mob, în Piaţa Operei, miercuri, la ora 20.00, când va fi aprinsă torţa Diasporei. Evenimentul e în curs de avizare”. Torţa Diasporei ar urma să-i întâmpine pe şoferii care vin din Europa pentru mitingul din Piaţa Victoriei. Din Timişoara se va pleca în coloană de maşini spre Bucureşti.

Un alt ONG implicat în promovarea mitingului Diasporei, Ştafeta Steagului Uniunii Europene, afirmă că nu a depus nicio cerere la Primăria Capitalei. „Nu este nevoie, deoarece nu vrem să facem marş, doar în cazul unui marş ar fi fost nevoie de autorizaţie de la Primărie. În cazul nostru este nevoie doar de o notificare de protest, iar acea notificare există şi e valabilă până pe 31 decembrie 2018”.

”Protestul spontan nu apare în lege”

„Probabil că nu există acea autorizaţie, pe care Primăria Capitalei zice că a emis-o”, spune Cristian Dide. „O să fac cerere să văd procesul verbal al discuţiilor dintre Primărie, SRI, SIE, MAI, Ambulanţă şi cine-a mai fost acolo. Şi dacă nu mi se răspunde, merg cu Ambulanţă, cu SRI, SIE, cu toţi la tribunal, că e document de interes public.”

Reprezentantul Evoluţie în Instituţie a adăugat că la PMB există mai multe notificări de protest pentru data de 10 august. „Există şi o notificare pe o perioadă mai lungă pentru protestele care se desfăşoară în fiecare seară în Piaţa Victoriei”.

Reporter: Asociaţia dumneavoastră a făcut notificare?

Cristian Dide: Nu am mai declarat protestele, în ultima vreme. Legislaţia românească nu prevede nimic despre protestul spontan. Doar un articol din Legea 60 / 1991, care e interpretabil inclusiv pentru judecători. Adică articolul ăla spune că nu trebuie să declari adunările publice ce se desfăşoară în exteriorul unor instituţii. Problema apare la exteriorul ăsta, ce înseamnă el? Curtea exterioară sau în jurul instituţiei? În momentul de faţă, proiectul nostru de amploare, şi aproape că am reuşit, e să avem o interpretare unitară a acestui articol . Adică să fie stipulat în lege clar că putem protesta spontan în faţa unei instituţii.

Reporter: Aţi propus schimbarea legii?

Cristian Dide: O iniţiativă legislativă există de când era în Parlament Remus Cernea, el a ajuns cel mai departe cu această propunere. A fost scoasă între timp de pe ordinea de zi. Eu vreau să corectăm ce avem pe Legea 60. La cererea noastră şi a Parchetului General, Curtea de Apel Bucureşti i-a solicitat Înaltei Curţi să interpreteze unitar articolul 3.  

„Maşinile cu plăcuţe anti-PSD vor fi oprite la graniţă!”

Conform surselor Stiricurate.ro, zeci de maşini înmatriculate cu „...ue PSD” se pregătesc să vină din Olanda, Belgia, Spania spre Bucureşti. Protestatar cu experienţă, Cristian Dide îi avertizează pe şoferi că vor fi opriţi la graniţă, deoarece afişarea de mesaje injurioase încalcă legea privind tulburarea liniştii şi ordinii publice.

Cristian Dide: Eu şi legat de gestul lui Răzvan Ştefănescu am avut o oarecare reticenţă, pentru că, deşi ne-a mers la suflet mesajul ăla şi ne-a prins foarte bine, Răzvan era un contravenient. Legislaţia spune foarte clar: mesajele injurioase nu trebuie afişate în public. Aş prefera ceva puţin mai ingenios. Eu m-aş feri să folosesc cuvântul necenzurat, i-aş pune un „13”, ceva. Era foarte simplu pentru poliţie să-l reţină, nu pentru că n-avea numerele potrivite, ci pentru că afişa o injurie. Nicidecum nu m-am gândit că poliţiştii nu cunosc legea şi o să-i facă dosar pe altceva.

Reporter: Credeţi că maşinile cu numere similare, care vor veni la miting, vor avea aceleaşi probleme?

Cristian Dide: Cred că s-au prins şi poliţiştii cum e cu Legea 61 / 1991, o lege fundamentală pentru ei. Iar cei care afişează astfel de numere ştiu că e vorba de un cuvânt obscen, deşi la cât de des e folosit, a ajuns cuvânt de bază, în limbajul cotidian. Sper să poată intra în ţară. Îmi fac probleme că nu vor reuşi.

Reporter: Despre ceilalţi protestatari ce informaţii aveţi?

Cristian Dide: Eu cred că vor fi foarte mulţi, peste 100.000. Ne aşteptăm să fie un eveniment mare, pe 10 august. Şi sper ca acest Guvern să înţeleagă necesitatea dialogului. Iar votanţii PSD să înţeleagă că au nevoie şi de oameni competenţi în instituţii, mai ales când stau cu zilele la cozi, la doctor, la ANAF, la vacanţe în Grecia, nici măcar alea n-au fost organizate cum trebuie.

Reporter: Vor fi şi dispozitive de jandarmi la faţa locului.

Cristi Dide: Nu sunt interesat de numărul jandarmilor. Pot să umple curtea Guvernului, să-şi aducă tunuri cu apă, cât timp stau departe de noi. De foarte multe ori, violenţele sunt provocate de jandarmi, care îi irită, îi hărţuiesc pe protestatari. Am o problemă cu numărul jandarmilor doar pentru că sunt plătiţi din taxele noastre. Meseria o înţeleg, trebuie să stai acolo, să păzeşti Guvernul. Dar să nu vină să ne spună nouă că n-avem voie să stăm în piaţă, să blocăm artere de circulaţie. Legea spune foarte clar, inclusiv jurisprudenţa CEDO, că libera exprimare primează în faţa traficului auto. Câtă vreme manifestaţia e paşnică, nu rup nimic, nu distrug nimic, jandarmii n-au ce să ne spună.

Update:

Primăria Capitalei a trimis un email către redacții în care precizează:

„Primăria Municipiului București a înregistrat, în data de 1 august 2018, o adresă transmisă prin e-mail, prin care Federația Românilor de Pretutindeni informează că renunță la organizarea mitingului din data de 10 august, din Piața Victoriei.”

Menționăm că stiricurate.ro a solicitat Primăriei copia documentului de autorizare a mitingului din 10 august, însă până la această oră nu am primit răspuns.