Fundația Accept despre mesajul BOR: „Nu e nevoie de sprijin pentru a nimeri poarta Bisericii. Noi suntem acolo de mult.” Ce spun mirenii?

Dragoș Sasu
Dragoș Sasu
30 May 2018, 20:00 actualizat acum 3 ani
    Fundația Accept despre mesajul BOR: „Nu e nevoie de sprijin pentru a nimeri poarta Bisericii. Noi suntem acolo de mult.” Ce spun mirenii?

O punte fragilă începe să apropie comunitatea LGBT din România de Biserica Ortodoxă Română (BOR). Cele două părți comunică! Nu direct, ci prin intermediul mass-media. Recent, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, declara la Dezbaterea stiricurate.ro că ”biserica are porțile deschise pentru orice om, indiferent de opțiunile lui”, referindu-se la homosexuali. Un mesaj pe care mulți l-ar cataloga ca fiind unul istoric din partea Bisericii Ortodoxe Române. Fundația Accept, una dintre cele mai mari organizații nonguvernamentale care luptă pentru drepturile LGBT, consideră că mesajul BOR este departe de discursul mult mai clar și direct al Papei Francisc, capul Bisericii Catolice. Într-un răspuns pentru stiricurate.ro, Accept subliniază că „am fost parte a Bisericii Ortodoxe dintotdeauna, de la vlădică la opincă ca sa zic așa, de la laic la episcop”.

Duminică, după Liturghie, am stat de vorbă cu o parte dintre oamenii adunați la biserică. Tema, evident, îi împarte în mai multe tabere. „Este o tentativă de dezbinare a bisercii”, „Dumnezeu a creat femeia și bărbatul”, „trebuie să fim buni și să acceptăm oamenii diferiți”, „bunătatea este o caracteristică a creștinătății”, iată câteva dintre părerile lor. 

Acceptarea comunității LGBT este o temă de dezbatere publică într-o Românie dezbinată și în care se discută despre un referendum pentru susținerea  familiei tradiționale, adică familia compusă dintr-un bărbat și o femeie. Această discuție rămâne pe agenda publică. Este Dumnezeu Cel în numele căruia sunt stigmatizați homosexualii? Biserica Ortodoxă Română a dat un prim semnal că Dumnezeu nu are asta pe agendă. Florin Buhuceanu, președintele Accept România, a comentat pentru Știri Curate afirmațiile recentele ale purtătorului de cuvânt al BOR:

”L-aș asigura pe domnul Bănescu că nu e nevoie de sprijin pentru a nimeri poarta Bisericii. Mulți dintre noi suntem parte a Bisericii în care am fost botezați sau în care am crescut spiritual. De altfel, am fost parte a Bisericii Ortodoxe dintotdeauna, de la vlădică la opincă că sa zic așa, de la laic la episcop. Cu tristețe o spun,  Biserica Ortodoxă Română nu se poate compara nici pe departe cu cea pe care o reprezintă Papa Francisc”, spune președintele Accept România.

 Acesta își continuă expunerea prin a aminti că Biserica Ortodoxă a susținut, în anii 90,  menținerea sancțiunilor penale la adresa persoanelor LGBT:

”Vă dau scurt doar două exemple, de îmi permiteți. Dacă Biserica Ortodoxa strângea de zor semnături în anii '90 pentru menținerea legislației care ne trimitea direct la închisoare, cu multa dragoste frățeasca desigur, Papa Ioan Paul al II-ea cerea public încetarea opresiunii prin lege împotriva fraților și surorilor de orientare homosexuala. Mai recent, actualul papă a convocat un adevărat sinod al familiei care dezbate pastoral chestiunea homosexualității în interiorul comunității creștine și în afara ei, în timp ca un asemenea demers teologic si pastoral nu se afla nici măcar în prag de debut in Romania, ” mai spune Florin Buhuceanu.

El susține că încercările de deschidere ale Bisericii Catolice sunt infinit mai mari în comparație cu pașii minusculi făcuți de Biserica Ortodoxă.

”Revenim la anii 90, când același invocate atacuri îndreptate împotriva Bisericii, a familiei tradiționale, naturale si firești, erau folosite drept pretext pentru a ne trimite confrații gay în spatele gratiilor pe o perioada de reeducare penitenciară între 1 si 5 ani. Unde ar fi să fie progresul? Că ni se neagă drepturi cetățenești, precum cel la viața privată si de familie,  chiar in inima Constituției, din nou cu concursul și sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe? ”, se întreabă retoric președintele Accept.

Reamintim declarația facută de Vasile Bănescu, LIVE, la Dezbaterea stiricurare.ro.

”Vă referiți la Papa Francisc, care a făcut declarații legate de persoane homosexuale. Această declarație a Papei Francisc nu diferă cu nimic, doar că la noi nu s-au făcut declarații publice la nivelul acesta, în sensul că nu a avut un echivalent într-o declarație a Părintelelui Patriarh, dar mesajul pe care eu îl transmit acum, din partea Bisericii Ortodoxe, coincide cu mesajul Papei Francisc, în sensul că biserica are porțile deschise pentru orice om, indiferent de opțiunile lui. Mesajul creștin – ortodox, catolic sau de altă confesiune – se regăsește în mod identic la nivelul iubirii față de celălalt. Când criticăm o ideologie care vrea să promoveze în societate niște lucruri străine de credința creștină, asta nu înseamnă că suntem împotriva unor oameni. Un om trebuie primit și chiar chemat spre biserică, cu atât mai mult cu cât se află într-o situație pe care biserica o consideră nefirească din punct de vedere moral. Papa Francisc a făcut declarația: «Cine sunt eu să îi judec pe ei». Același lucru pot să îl spun și eu: «Cine suntem noi să judecăm pe cineva?». Evident că judecata ultimă aparține lui Dumnezeu. Această judecată este o judecată a iubirii, în primul rând. Așadar, nu diferă mesajele bisericilor în legătură cu iubirea aproapelui.”

Duminică, trecut de prânz,  oamenii ieșeau dintr-o biserică mică, situată undeva între două blocuri înalte din centrul Bucureștiului. Tema este sensibilă pentru mireni, cei mai mulți au refuzat să se pronunțe cu privire la deschiderea bisericii către homosexuali, la chemarea lor la biserică. Ana, George și Marius, ortodocși practicanti, ne-au împărtășit, totuși, părerea lor. 

  • Ana are 31 de ani, este mamă și stă acasă cu copilul. „Eu cred că mesajul de deschidere a Bisericii este bun. Nu trebuie să rămânem în trecut. Este o realitate pe care trebuie să o acceptăm și nu să o îngropăm. Fiecare are dreptul să trăiască după cum îl lasă conștiința. Biserica este despre iertare, bunătate și compasiune și nu despre război si conflict.”

 

  • George are 23 de ani și este student:„O prostie. O încercare de dezbinare a Bisericii, asta este. Nu vă dați seama! Se încearcă o distrugere a valorilor. Nu vreau să-mi imaginez unde se va duce. Este o luptă pentru populism și în Biserică”

 

  • Marius are 56 de ani și este vânzător: „Doamne ferește. A zis Biserica așa ceva? Eu nu cred. Nu vorbim despre așa ceva. Bărbat cu bărbat în biserică? Cel mai mare păcat!