Generației cu gadgetul de gât

cristian.coman
09 aprilie 2018, 13:00 actualizat acum 2 ani
    Generației cu gadgetul de gât

Acest editorial este un mesaj dedicat generației născute în epoca internetului. Generației care poate să alerge virtual și să dea RESTART în viața reală. Sociologii îi spun generația Z sau generația post-mileniali. Au acum vârsta primului vot sau încearcă să obțină un job după facultate.

 

Salut,

Când v-ați născut, părinții voștri decreței credeau că schimbă lumea. Așa au crezut.

Nimic din ce vedeți în jurul vostru nu e însă în regulă. Dacă vreți reguli, faceți-le singuri.

 

Ați învățat că bătrânii trebuie respectați. Nimeni nu v-a spus dacă toți merită.

Așa cum ați auzit că tinerii trebuie susținuți. Aici nu există criteriul „dacă merită”. După regulile voastre, veți ști dacă a meritat, nu după ale noastre.

 

Generația voastră de post-mileniali trebuie sa dea RESTART țării. Cît mai curând. Părinții voștri (decreței sau pe acolo) au valori. Ok. Nu țineți cont de ele. Ce au făcut cu valorile lor? O țară de locul 28 în Uniunea Europeană. Ultima. În 2019, țara urcă un loc, 27. Pentru că pleacă UK din UE. Cum e ca voi și următorii după voi să purtați tableta în ghiozdane, iar WC-ul școlii să fie în fundul curții?

 

Generația părinților voștri și-a dorit toată viața autostrăzi. S-ar putea ca voi să nu mai aveți nevoie de ele. Să zburați. Sau să navigați pe net.

Părinții voștri au vrut să instaureze meritocrația. Și acum sună pe câte cineva să le „aranjeze” ceva, că îi dor șalele.

 

Cei mai buni dintre ei au făcut ceea ce în cărți și la telejurnale se numește Revoluția. Și pe urmă nu au știut ce să facă, libertatea îi încurca. Aproape s-au bucurat că unii au confiscat-o, că altfel ar fi pierdut-o pe undeva, în drumul spre îmbogățire.

 

Au crescut cu cheia de gât și aveau 20 - 25 de ani când au avut șansa ca Revoluția lor să schimbe o țară. Au câștigat o luptă, dar au pierdut țara. Au înjurat comunismul, însă nu au reușit mare lucru după comunism. Pe Ceaușescu îl numeau Ăl batrân, pe Iliescu îl numeau Bunicuța, iar lui Băsescu i-au zis Chioru si Matelotu. Știau multe bancuri despre sistem, au făcut cele mai bune reviste de umor, dar nu pot ieși din el. S-au îngropat in caterincă. Au crescut cu Generatia de Aur din fotbal (sunt leat cu Gica Popescu, Hagi), dar au rămas generația de tinichea. Au făcut televiziuni care se acuză între ele. La care se uită acum părinții lor, nu părinții voștri.

 

Nu prea au stat lângă voi, că erau ocupați. V-au dat la școli bune, v-au trimis în excursii, v-au luat iPhone și acum vor răsplată. Și chiar așteaptă ca voi să le fiți recunoscători.

 

Le e teamă că de atâta stat cu ochii în telefoane, voi nu o să aveți bani să le plătiți pensiile. Nimic mai fals! Nu ăsta trebuie să fie scopul generației voastre.

 

Le-au zis tuturor că pentru voi se sacrifică. Mulți dintre ei s-au făcut căpșunari. Și țara a rămas în urmă, sub stăpâni care spuneau despre ea „o țară de curve și golani”.

 

A venit momentul vostru. Resetați țara! Sau dați CTRL-ALT-DELETE. Și apoi RESTART. F5 nu mai e de actualitate.

Generație cu gadgetul de gât, reinventați, că asta știți cel mai bine!

 

Ca noi, decrețeii, să spunem după aia Adevărat a înviat țara!