Guvernarea plăcuţelor „...ue UE”

Maria Andries
Maria Andries
05 August 2018, 18:52 actualizat acum 3 ani
    Guvernarea plăcuţelor „...ue UE”

 La şedinţa Consiliului Naţional al PNL, preşedintele Iohannis a făcut o aluzie la cazul şoferului cu plăcuţe suedeze. Adică a bătut un apropo că ne întoarcem „în anii întunecaţi ai comunismului”: „Au început acţiuni de neimaginat, persoane care îndrăznesc, atenţie, să-şi expună public opinia anti-PSD, sunt luate în plină zi de poliţie”.

Când va fi arestat primul cetăţean pe motiv că înjură Guvernul în plină stradă, în loc să spună bancuri politice la el acasă, cu jumătate de voce şi fără greşeli de gramatică, Iohannis va spune: „Aşaaaa cevaaa...”

În fine, aluzia asta în cercuri prin porumb a preşedintelui a fost decodată de ministrul de Interne drept un atac.

Klaus Iohannis este o dovadă ambulantă că într-adevăr, tăcerea e un exerciţiu de imagine printre filosofi. Tăcerile preşedintelui sunt ca picturile lui Da Vinci. Dacă le asculţi zile, luni în şir, de plictiseală, începi să descoperi tot felul de coduri şi mesaje pentru marţieni, printre harfele amoraşilor din proiectul de ţară.

Dacă tace, preşedintele ori tricotează la statul paralel (interpretarea Puterii), ori joacă şah mental (interpretarea Opoziţiei). Dacă se apără de o muscă în timp ce vorbeşte, preşedintele dă semnalul de luptă (interpretarea Opoziţiei) sau atacă la baionetă (interpretarea Puterii).

Nimic despre plăcuţa cu „Poliţist pedofil”?

Carmen Dan a clasat aluzia preşedintelui din şedinţa liberalilor drept un act de campanie electorală: „Probabil acum lansează noile tendinţe în materie de exprimare a opiniilor politice”.

Şefa MAI l-a provocat „să ne reproducă şi nouă lozinca respectivă”, dacă crede că „opiniile anti-PSD trebuie să conţină cuvinte obscene”. Aha, deci de asta a fost „agăţat” în trafic şi dus la secţie şoferul cu plăcuţele buclucaşe. Pentru obscenitate.

Legea nu interzice, totuşi, să ai număr de înmatriculare la automobil. Că plăcuţa ta nu le place autorităţilor, asta e o altă problemă, care nu se încadrează însă nici în articolul 2, din Legea 61 / 1991, privind „proferarea de injurii”, „săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene”. Nici la articolul 375 din Noul Cod Penal, „ultrajul contra bunelor moravuri”.

„..ue PSD” pe plăcuţa maşinii e obscenitate, spune Carmen Dan. Şi atunci poliţiştii pedofili ce sunt? Şefii şi colegii lor care i-au acoperit ce sunt? Şi declaraţia lui Carmen Dan, când a anunţat repede că s-a prescris un dosar de pedofilie, deşi cercetările continuau, după cum a corectat-o Parchetul Capitalei? Unde să încadrăm această grijă de a băga gunoiul din subordine sub preş?

Marea neruşinare în alb

„..ue PSD” sunt nişte litere pe o bucată de metal. Fără pretenţii beletristice, nu concurează la Prix Goncourt.

Dar iată nişte cifre cu adevărat inestetice, lipsite de eleganţă, cum ar spune Carmen Dan: unul din zece copii din România se culcă flămând. Asta n-a scandalizat încă pe nimeni de la guvernare. Jumătate dintre copiii români trăiesc în risc de sărăcie. Unul din doi români e sărac.

În condiţiile astea, să iei din bugetul Protecţiei Copilului pentru a plăti membri de partid reprezintă obscenitatea, nu să te joci de-a dizidentul pe şosea.

Să pui morţii să meargă la referendum reprezintă obscenitate. Să mâni mii de oameni ca pe vite la Bucureşti, să-i ţii în soare, să le pui la dispoziţie 50 de toalete ecologice şi nişte apă, pentru a-ţi demonstra forţa organizatorică şi pentru a te apăra pe tine, care eşti la Putere, de Justiţie, toate astea sunt obscenităţi.

Obscen e să arestezi un jurnalist neamţ, după ce a filmat în Teleorman. Şi să spui, după o noapte în care l-ai ţinut la secţie, că nu i-ai văzut legitimaţia.

Obscenitate, adică neruşinare, vulgaritate, trivialitate. Sau pornografie, dar nu vorbim despre dublarea salariilor bugetare, deci nu e cazul aici.

Gramatica lipsei de jenă

Neruşinare e să numeşti un ministru al Educaţiei care nu vorbeşte corect limba română. Să desemnezi un premier care nu citeşte corect în limba română. Şi care nu ştie în ce ţară se află, când se duce în vizite oficiale.

Să te foloseşti de deţinuţii de rând, care stau în celule supraaglomerate, pentru a-i elibera pe deţinuţii VIP, care stau în celule de lux, iată neruşinarea.

Să nu construieşti niciun kilometru de autostradă, apoi să te declari „frustrat”, ca ministru, că BMW îşi face fabrică în Ungaria.

Obscen e să te lauzi că vei face opt megaspitale şi să nu poţi furniza pacienţilor vaccinurile şi medicamentele de bază. Să nu-ţi permiţi mentenanţa sistemului electronic pentru cardul de sănătate. Sau să constaţi senin că, la aproape trei ani de la Colectiv, condiţiile de tratare a marilor arşi s-au înrăutăţit.

Obscen e să nu recuperezi opera lui Brâncuşi şi să dai de zece ori mai mult pe cămine culturalei şi pe „tricoaie” de Centenar. „Tricoaie” nu e obscenitate, e doar cuvânt modificat genetic.

Neruşinare e să ai averile liderilor social-democraţi şi să afirmi că eşti de stânga.

Programul de guvernare? O înjurătură mai lungă. ...ue justiţie, ...ue sănătate, ...ue infrastructură, ...ue educaţie, ...ue cultură, ...ue UE.

Mai mult decât evident, ca s-o parafrazăm pe Carmen Dan, PSD are nevoie disperată de un inamic. E de înţeles de ce îl împopoţonează pe Klaus Iohannis cu tot felul de machiaverlâcuri. Dar românii, inclusiv alegătorii PSD, au nevoie de altceva. De un stat funcţional, nu de hărţuiri şi sfidări zilnice.