Identitatea în era confuziei

Oana Dusmanescu
Oana Dusmanescu
03 July 2018, 10:38 actualizat acum 3 ani
    Identitatea în era confuziei

O cunoașteți pe Lil Miquela? Are 1,2 milioane de followers pe Instagram, e ciudat de frumoasă, cu o pereche de ochi vii și migdalați, pistrui hazlii și o gură plină, rotundă. Lil Miquela e implicată în campanii sociale – susține feminismul, drepturile minorităților de orice fel, controlul asupra armelor – și cântă. Pare supranatural de decentă, de frumos îmbrăcată, iar în poze apare jucând sport, tatuându-se, mâncând, citind reviste, prezentând moda.

Lil Miquela e ireal de echilibrată pentru o lume în care vedetele de pe Insta sau Facebook apar mai degrabă dezbrăcate sau scaldându-se într-un lux sfidător. Nu știi exact la ce tip uman s-o încadrezi – e albă, e asiatică, are reflexe africane în piele?

E ireal de adevărată pentru că Miquela nu e adevărată. Întrupează un proiect de artă digital, ”animat” de cei doi părinți ai personajului generat de calculator. Lil Miquela servește drept modelul de perfecțiune morală, profesională, socială, o persoană pe care, de fapt, în afara ei nu mai ai unde s-o întâlnești. E cea mai tolerantă figură din online, cea mai bine definită persoană.

Asta probabil pentru că, în afara ei, criza identității personale se manifestă îngrijorător și camuflat. Una dintre principalele întrebări la care te puneau să răspunzi odinioară profesorii sau psihologii era: ”Cine sunt eu?” Acum răspunsul la aceasta apare frecvent fără contur, hașurat și minimalizat. Oare Miquela sau alte personaje proiectate virtual au apărut ca reacție la faptul că această întrebare începe să fie din ce în ce mai puțin importantă sau cineva se ascunde, pur și simplu, în spatele lor, blurând și mai tare linia dintre realitate și visul digital?

Miquela vine ca un pansament firesc pentru cei care nu se găsesc sau regăsesc într-o lume agitată, în care nu se mai pune accent pe cariere spectaculoase, proprietăți, în care tehnologia te ajută să devii cine vrei să fii și mai ales cine nu vrei să fii. Pare a fi contrasilueta hașurată a unei societăți fragile, dar cu pretenții mari, mai libere și mai încorsetate în același timp. Trăiește online, la fel ca cei mai mulți dintre noi. Diferența e că ea nu trebuie să doarmă în viața reală și nici să-și pună întrebări existențiale.

Fata asta desenată desăvârșit spune că poți fi cine ai chef, de la o zi la alta, dar ea minte sau are dreptate în măsura în care poți renunța de tot la suflet, la toane, la defecte. Nu poți fi Miquela decât dacă te lași modelat și momentul în care roboțeii ajung să conducă lumea încă nu a venit.

Zilele trecute, Miss Universe Spania a fost încoronată Angela Ponce, născută acum 24 de ani bărbat. Despre ea se poate spune că și-a găsit identitatea. Mă-ntreb dacă nu cumva celelalte concurente au început să și-o piardă cu această ocazie.