Îmbogățiți din ”aur digital”. În timp ce Bitcoin cădea spectaculos pe bursă, ei se îmbogățeau pe ascuns din asta

Daniel Ionascu
27 August 2018, 15:20 actualizat acum 3 ani
    Îmbogățiți din ”aur digital”. În timp ce Bitcoin cădea spectaculos pe bursă, ei se îmbogățeau pe ascuns din asta

În urmă cu câteva sute de ani, în toiul ”febrei aurului”, nu căutătorii de aur s-au îmbogățit. Au făcut bani, însă, cei care le vindeau târnăcoape, lopeți, alcool și le aduceau prostituate. Aceeași poveste se repetă acum: doar puțini dintre cei care care au pariat pe Bitcoin și monede virtuale au făcut bani. S-au îmbogățit, însă, cei care le-au vândut ”minerilor” de aur digital echipamentele necesare.

Cum funcționează ”mineritul” de Bitcoin

Cea mai mare parte a investitorilor a sărăcit, iar Bitcoin a scăzut de la aproape 20.000 de dolari în decembrie la circa 6.700 de dolari acum.

Bitcoin, ca și celelalte monede virtuale, se ”minează” prin intermediul unor calculatoare. Acestea realizează o serie de calcule complexe prin care se ține evidența blockchain-ului. Aceasta este în esență o bază de date comună.

Cu cât mai multe tranzacții, cu atât mai multe calculatoare trebuie folosite pentru a menține această imensă bază de date cu transferurile. Monedele virtuale sunt gândite astfel încât oamenii simpli să mențină această bază de date punându-și la lucru propriile calculatoare. Acesta este ”mineritul” virtual.

Dar pentru asta aveau nevoie de un stimulent. Așa că inventatorii monedelor digitale au început să ofere monede digitale pe măsură ce aceste calcule complexe sunt rezolvate.

În esență, această ”minare” generează și valoare.

Dar lucrurile nu s-au oprit aici: ”minerii” și-au dat seama că au nevoie de calculatoare tot mai puternice pentru a rezolva respectivele calcule și a genera monedele digitale. Așa că au început să cumpere echipamente mai puternice. Acest lucru a dus la scumpirea foarte puternică a plăcilor video în ultimii doi ani.

Cum plăcile au devenit tot mai scumpe, doi chinezi au venit cu ideea construirii unor plăci special construite pentru a ”mina” Bitcoin.

Epopeea Bitmain

Este vorba de antreprenorii Jihan Wu și Micree Zhan. Așa a apărut epopeea Bitmain. Compania, înființată în 2013, produce circa 75% din echipamentele folosite la nivel mondial cu acest scop.

Practic, Bitmain este cel mai mare producător de echipamente destinate ”minării” de Bitcoin și a altor monede digitale.

Deși lumea nu știe, Bitmain este un adevărat gigant: compania a obținut venituri de aproape 2 miliarde de dolari în primul trimestru al acestui an și este aproape de a atinge ținta de 10 miliarde de dolari pe acest an, scrie Techcrunch.

Aceasta este comparabilă cu veniturile de 9,7 miliarde de dolari obținute anul trecut de Nvidia, cel mai mare producător de cipuri grafice din lume.

Bitmain a obținut un profit de 1,1 miliarde de dolari în același trimestru. Iar anul trecut a făcut un profit estimat între 3 și 4 miliarde de dolari, potrivit analiștilor companiei de consultanță Bernstein, citați de CNBC.

Inteligență virtuală și securitate cibernetică

Pe lângă ”minarea” de ”aur digital”, cipurile sale pot fi folosite în cadrul unor aplicații ce vizează inteligența artificială sau securitatea cibernetică.

De asemenea, pe lângă vânzarea efectivă de cipuri, Bitmain și investiții în Bitcoin Cash, o monedă digitală.

Bitmain este evaluată în acest moment la 15 miliarde de dolari, dar vrea să se listeze pe bursa din Hong Kong la o valoare de 30 de miliarde de dolari, potrivit Coin Telegraph. Bitmain vrea să strângă 3 miliarde de dolari de la investitori pentru a se dezvolta.

Cei doi cofondatori dețin împreună cam 60% din Bitmain, astfel că ar deține cumulat 18 miliarde de dolari.

Alte două companii cu același profil vor să se listeze la rândul lor.

Este vorba de Canaan, care deține o cotă de 14%, și de Ebang. Aceasta din urmă vrea să strângă 1 miliard de dolari din listare, iar Canaan 400 de milioane.

Efectul Ripple

Cei doi nu sunt singurii care au avut viziune și s-au îmbogățit chiar dacă monedele virtuale au scăzut masiv.

Chris Larsen fonda în anul 2012 Ripple. Aceasta este o companie care facilitează plățile internaționale cu ajutorul tehnologiei blockchain, cea care stă în spatele Bitcoin.

Ripple a inventat propria monedă virtuală, numită tot Ripple, cu ajutorul căreia face aceste transferuri. Între clienții Ripple se găsesc Mitsubishi Financial, Bank of America și Santander, cea mai mare bancă din Spania.

Anul trecut, moneda virtuală Ripple a crescut cu 37.000%. Acțiunile lui Larsen la Ripple, împreună cu deținerile sale de monede virtuale, i-au crescut astfel masiv averea. În decembrie, acesta avea o avere estimată la 37 de miliarde de dolari.

Între timp, și aceasta a scăzut masiv. Totuși, averea lui Larsen este estimată în acest moment de către revista americană Forbes la 4,6 miliarde de dolari.