Intervenția militară a Turciei în Siria - un război purtat pe teren și în presă

Ionuț Iordăchescu
Ionuț Iordăchescu
14 February 2018, 03:00 actualizat acum 3 ani
    Intervenția militară a Turciei în Siria - un război purtat pe teren și în presă

În prezent, unul dintre cele mai delicate subiecte care țin de Orientul Mijlociu se referă intervenția militară a Turciei în Siria. De ce a fost nevoie de ea? Cum o justifică Ankara? Cine este ținta? Care este miza operațiunii? Ba mai mult! Cum aduci, prin scris, această zonă îndepărtată mai aproape de cititorul român?

Cheia unei mai bune înțelegeri se află în răspunsurile în afirmațiile oficialilor turci și ale reprezentanților comunității turce. Turcia susține că a intrat în Sitia pentru a elibera granițele de prezența unor grupări formate din militanți kurzi, pe care le consideră teroriste. La rândulor lor, kurzii spun că președintele turc Recep Tayyip Erdogan are o fobie față de kurzi și că ucide nediscriminatoriu atât persoane înarmate cât și civili.

În cazul publicului român, cele mai apropiate răspunsuri sunt deținute de ambasadorul Turciei, Osman Koray Ertaș, și doctorul Lazkin Fate, președintele Consiliului Național al Kurzilor din România. I-am căutat pe amândoi și am realizat două interviuri separate pe care, mai apoi, le-am pus în oglindă, pentru ca cititorul să cântărească argumentele.

Lazkin Fate: „Problema Turciei nu este că PKK este o organizație teroristă. Nu! Erdogan are o fobie pentru kurzi. Cum aude numele kurd, cum are amețeli. Problema lui este problema kurdă. Luptătorii împotriva cărora luptă Erdogan, cu ajutorul unor organizații teroriste, printre care şi Al-Nustra, sunt aceeași kurzi care au luptat contra ISIS. În teren sunt victime foarte multe”. ( sursa: libertatea.ro)

Koray Ertaș: „În nordul Siriei există o prezență puternică a unei organizații teroriste, YPG (Unitățile de Apărare a Poporului; miliții majoritar kurde – n.r) o ramură a organizației teroriste PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), recunoscută ca atare de SUA și UE, care controlează o bucată mare de teritoriu în nordul Siriei. Această operațiune a fost necesară pentru a elibera granițele de elemente teroriste. Doar în ultimul an, din regiunile controlate de YPG în Siria au fost lansate peste 700 de atacuri asupra orașelor din Turcia și a punctelor de frontieră. Aceste agresiuni au provocat pagube civile și materiale. Le-am cerut în mai multe rânduri aliaților noștri americani să nu fie parteneri ai YPG și să prevină astfel de atacuri, dar acest lucru nu s-a întâmplat”.