Interviu/Un jurnalist trece granița tragediei personale a unui politician, în numele adevărului care nu se vede

cristian.coman
31 August 2018, 10:37 actualizat acum 3 ani

Patrick Andre de Hillerin, jurnalist la Cațavencii, a publicat articolul “Securitatea calcă pe cadavre în drumul ei spre viitor”. Se pun întrebările: A intrat jurnalistul cu bocancii în intimitatea unei familii îndoliate? A trecut Patrick de Hillerin granița care separă de regulă, în presă, activitatea publică de dramele personale? În textul publicat, Patrick Andre de Hillerin face referire la tânărul politician Sebastian Burduja, care s-ar fi implicat total în susținerea mitingului din 10 august, deși trăia o tragedie personală și familială – copilul săi de 3 ani s-a înecat pe 28 iulie, scăpând de sub supravegherea bunicilor săi. (redăm la finalul acestui articol un fragment relevant din textul publicat de Patrick Andree de Hillerin, pe 14 august, în Cațavencii. )

Interviu/Un jurnalist trece granița tragediei personale a unui politician, în numele adevărului care nu se vede

“Nu era un eveniment pentru care merita să sacrifice totul. Și totuși Sebastian Burduja a făcut-o”, spune jurnalistul de la Cațavencii. Mitingul din 10 august ar fi fost foarte importaant pentru Sebastian Burduja. Un “amănunt” care l-a convins pe Patrick de Hillerin să publice articolul a fost faptul că în ziua în care pleca spre aeroport cu direcția Franța – unde tocmai îi murise copilul – Sebastian Burduja a postat un filmuleț cu el făcând apel la diaspora să vină la miting, în numele copiilor care au nevoie de sigurață. Această “duplicitate” l-ar fi convins pe Hillerin că are dreptate în demersul de a publica articolul.

Patrick Andre de Hillerin: Nu regret publicarea articolului

“Probabil că aș fi ajuns să-mi pară rău dacă reacțiile – mai ales ale lui și ale tatălui – nu se transformau în presiuni, amenințări, încercări de intimidare… Dacă nu ar fi fost presiunile… Poate aș fi putut fi convins că am exagerat. Dar tipul de racții și presiunile făcute și telefoanele… Toți oamenii care au fost contactați ca să mă condamne, presiunile la care au fost ei supuși dacă nu mă condamnă în public semnând o petiție sau luând atitudine, m-au convins că povestea trece de simpla tragedie și că miza este mult mai mare.”,  afirmă jurnalistul.

Acestui articol i-au urmat un protest și o petiție inițiate de Fronline și susținute de mai mulți jurnaliști din România. “Frontline își exprimă indignarea față de ceea ce consideră a fi unul dintre cele mai grave derapaje din istoria recentă a presei din România. Este vorba de un atac la persoană care întrece chiar și cele mai dezonorante discursuri găzduite, în ultimii ani, de acele televiziuni care par să se specializeze în manipulare, răspândirea de știri false și calomnierea unor personalități din spațiul public.” Semnatarii cer publicului să nu mai citească publicația în care apare articolul – Cațavencii – și cer companiilor de publicitate “care promovează discursul urii, dezinformare și fake news să țină cont de faptul că astfel sponsorizează otrăvirea morală a publicului român”.

“Nu, nu este o glumă,

nu e nimic de râs. Sebastian Burduja a sacrificat enorm pentru viitoarea lui carieră politică, pe care acest miting ar fi trebuit să o pună, definitiv, pe un drum ascendent. În timp ce Sebastian era în țară și lupta pentru drepturile fraților noștri din diaspora, familia sa se afla în Franța, la vila bătrânului Marinel Burduja. În timp ce adulții organizau un barbecue, mica Joann Ioana Maria Burduja, minunea lui Sebastian și a lui Holly, dar și a bunicilor săi, a rămas nesupravegheată în apropierea piscinei. Cât s-o fi întins grătarul, cu ce o fi fost asezonat, nu știm. Cert este că, la un moment dat, Joann Ioana Maria Burduja, în vârstă de doar trei ani, a fost găsită înecată în pisicină. În ciuda manevrelor de resuscitare, în ciuda faptului că a fost transportată la spital și băgată în comă indusă, Joann Ioana nu a supraviețuit. Trupul neînsuflețit a fost transportat discret în țară, iar pe 4 august, fetița care ar fi trebuit să-și împlinească visurile în România a fost înmormântată la fel de discret în țara natală a tatălui ei. Pe 6 august, după cum spuneam, Sebastian Burduja a revenit public, zâmbitor și convins că românii vor învinge. A ținut sub tăcere moartea copilului său, pentru că dacă s-ar fi știut ceva despre asta, lumea s-ar fi întrebat de ce nu stă acasă, lângă soția însărcinată în luna a noua. Care e miza atât de mare pentru un politician necopt și fad, încât să-și abandoneze familia tocmai într-un astfel de moment din cale-afară de nefericit?

Astăzi, Sebastian Burduja plânge de mila copiilor și a adulților agresați de Jandarmerie în Piața Victoriei pe 10 august. Fiți convinși că sunt lacrimi sincere, că omului chiar îi pasă, că suferă așa cum a suferit și pentru pierderea propriului copil. Și țineți minte acest suflet plin de compasiune, acest personaj perfect uman, pentru ziua în care va veni să vă ceară votul.”

Urmăriți interviul cu jurnalistul Patrick Andre de Hillerin de la Cațavencii.