Jandarmiada

cristian.coman
16 August 2018, 18:28 actualizat acum 3 ani
    Jandarmiada

„Să nu ne pierdem sufletele!”, le spunea Constantin Brâncoveanu, pe 15 august, celor patru fii ai săi. Iar credința lor nu a fost de vânzare.  

Acest îndemn creștin a depășit veacurile (liber-cugetătorii pot înlocui în zilele noastre „sufletele” cu „conștiințele”). Dar fix 304 ani mai târziu, îndemnul i-a ocolit pe puternicii vremelnici din 2018. „Să ne păstrăm scaunele, sufletele nu sunt prioritare”, și-au spus cei care conduc Jandarmeria, MAI, Guvernul, serviciile. Mai mult, în buna tradiție post-adevăr, fiecare tabără ante-miting și-a reînnoit acuzațiile post-miting: „Johannis este sponsorul politic al violențelor! ” versus „PSD se face că nu vede și nu aude oamenii. Cum am ajuns la aceste violențe? Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiția și-au dorit o diversiune?” Acesta este contextul.

Nimeni nu înțelege nimic.

Liderii politici nu înțeleg că demisia nu înseamnă recunoașterea vinovăției. Înseamnă onoare, asumarea morală a efectelor. Înseamnă un pas în spate pentru ca tensiunea mulțimilor să nu escaladeze.

Jandarmii nu înțeleg că invocarea legii la atacul cu gaze și pulane la întâmplare nu înseamnă respectarea jurământului militar și a poporului nonviolent.

Cei care au participat la mitingul „gazat” nu înțeleg de ce nu este nimeni vinovat. Chiar dacă au început audierile și se elibererează certificate medico-legale pe repede-înainte, posturile comandanților civili și militari nu sunt vacante (în cel mai bun caz, deținătorii lor sunt în vacanță).

Departamentul pentru Situații de Urgență nu înțelege că într-o situație de criză, comunicarea este esențială. În loc transmită clar informația despre efectul gazelor folosite de jandarmi pe termen lung - mesajul de fond al DSU este că efectul nu există - au spus că nu e cazul ca protestatarii „gazați” să se ducă la urgențe dacă nu îi doare nimic.

În acest context care pare opera unui dirijor al haosului - precum colonelul Cătălin Paraschiv pe câmpul de luptă – a descălecat la Televiziunea publică cel care a condus ostilitățile și care spune despre el însuși „am dat 500 de ordine în Piața Victoriei”. Laurențiu Cazan, comandantul dispozitivului de Jandarmi care a acționat pe 10 august, are brusc două revelații. Prima: persoanele violente păreau a fi organizate. Acționau ca niște oameni care știau strategia luptelor de stradă, acționau din spatele civililor și în mai multe locuri din piață. Și a doua revelație: de această dată, mulțimea nu s-a delimitat de ei.

Dacă afirmațiile lui sunt reale și există un păpușar în spatele celor care au atacat forțele de ordine, noi, civilii, suntem pierduți. Pentru că, dacă reacția la violența organizată este intervenția în forță a jandarmilor asupra tuturor – violenți sau pașnici – putem să trecem la planul B, care deja se insinuează în mintea oamenilor: să ne apărăm singuri. Dacă reacția la un inamic organizat este mesajul „Păzea! Scapă cine poate!”, haosul și degringolada vor deveni sinonime cu „au venit jandarmii”. Dacă zecile de imagini cu civili măturați de gaze și pulane au fost „cazuri individuale, care vor fi anchetate” (după cum spune comandantul), drepturile omului (individual) sunt puse la păstrare.

Maiorul Laurențiu Cazan respinge asemănarea intervenției oștenilor lui cu „Mineriada”.

Corect. A fost Jandarmiadă.

Nu exclud complicitatea liderilor forțelor de ordine pentru compromiterea protestului Diasporei. Însă între rea-intenție și incompetență a comandanților, cu informațiile actuale înclin spre ultima.  

Sau poate și-au pierdut sufletele?