Je suis Târgu Neamț

cristian.coman
06 July 2018, 13:27 actualizat acum 3 ani
    Je suis Târgu Neamț

Îmi place țara mea. Are munți, dealuri, câmpii și conflicte. Așa e țara, nu ai ce să-i faci. Are posibilități, dar nu poți să o obligi să se ducă la școală, dacă ea nu vrea. O să intre pe poarta școlii, apoi o să fumeze lângă ușa din spate, cu golanii. Și o să spună că profesoara de chimie are ceva cu ea.

Am descoperit cu toții că, la Târgu Neamț, clanurile nu au „niciun Dumnezeu” (ca și cum ar fi mai mulți). Apoi, ne-am dat ochii peste cap, când am văzut polițistul cu pistol de care nu asculta nimeni, între 50 de pari, bâte, topoare și uluci: „Vai, asta e disoluția statului ”. Ne-am oripilat.

De fapt, România se încaieră pe stradă de când încăiaratul a devenit sport național. Strada este locul unde putem să ne exprimăm. „Strada” – la figurat – este scena pe care scandalul național, acuzațiile, injurăturile de mamă, calomnia au tot dreptul să se exprime. Chiar obligația, aș spune, cunoscând apetitul pentru a executa capra vecinului. Apartenența la UE nu ne-a rafinat comportamentul. Suntem ca beizadelele care, după ce ies din clubul cu șampanie la roabă, forjează la greu bolidul printre pietoni și amărăștenii cu „cazane” de 10.000 de euro. Apoi, scuipă pe geam.

În afară de ieșirea lui Borcea din închisoare, nimic nu ne place mai mult decât parul în moalele capului. Nu, nu capul propriu. Al celui pe care îl urâm, îl detestăm, îl vrem în zeghe, eventual să scape și săpunul la dușuri.

„Târgu Neamț”-ul din politica de azi este „Scoate banii, Iohannis!”. Televiziunile anti-Statul paralel au prins gust de sânge proaspăt, scos din congelator după vreo 3 ani. Smardoiul lor – după ce a obținut bomfaierul-lege cu care taie gratiile celulei – și-a făcut un tatuaj cu „Până la capăt” pe biceps. Apoi a scos bâta-Mișa la înaintare: „Să îi plătească! Toți trebuie să plătească!”.

Din spatele perdelelor, de unde filmăm cafteala, nu mai stăm să ne amintim că băiatul din Gratia (incredibil destin!), județul Teleorman, e condamnat pentru că - vorba televiziunilor #rezist - a plătit angajatele PSD din banii copiilor.  Dar și profu’ de fizică din Sibiu ar fi trebuit să-și lămurească datoria. Din cauza asta - a vulnerabilității ignorate suveran și vanitos - între bătăușul care strânge gașca supusă (oaste pentru suspendarea alesului din Cotroceni)  și investitorul imobiliar din meditații nu se mai vede nicio diferență.

A, de Călin am uitat deja. Nu mai face rating. Călin Farcaș a murit pentru că statul l-a ignorat.

Dar nu cumva Statul sunt eu? Fiecare dintre noi?

Sau preferăm Je suis Târgu Neamț? E mai cool. Și face trafic pe net.