John Kruzel, fost ziarist ABC, expert de fact-checking, despre manipularea prin media: „Știrile false mizează pe emoții și încearcă să elimine gândirea rațională prin provocare”

30 decembrie 2018, 09:26 actualizat acum 5 luni
    John Kruzel, fost ziarist ABC, expert de fact-checking, despre manipularea prin media: „Știrile false mizează pe emoții și încearcă să elimine gândirea rațională prin provocare”

libertatea.ro

„Jurnalismul cu echilibru fals este atunci când un reporter se confruntă cu afirmații contradictorii ale politicienilor și în loc să le trieze pe cele adevărate, de cele false, reporterul le prezintă pe ambele și pretinde că cititorul are o bază suficient de solidă pentru a le deosebi singur pe cele adevărate, de cele false – John Kruzel, fost ziarist ABC, expert de fact-checking la PolitiFact.

Andrada Lăutaru face parte din valul de noi jurnaliști români. Ziarist la Vice și reporter la Digi 24, la emisiunea de reportaje și anchete „Din interior”, ea va scrie, începând de astăzi, în Libertatea. Are 28 de ani, o încăpățânare care a dus-o în multe colțuri ale lumii, la studii și ca jurnalist, și o nevoie de a reveni mereu acasă, către publicul de aici și problemele sale. Primul său text din Libertatea se referă la știrile false, unul dintre fenomenele critice nu doar pentru profesie, ci, în primul rând, pentru viața oamenilor. După o expresie a lui Timothy Snyder, „să renunți la fapte, înseamnă să renunți la libertate”.

de Andrada Lăutaru

Și anul 2018 a fost marcat de un val de știri false, peste tot în lume. Continuarea zvonurilor conform cărora vaccinarea provoacă autism.

România continuă să fie supusă unui bombardament de informații false anti vaccin care pun viața copiilor în pericol, prin manipularea deciziilor luate de părinții lor.

Campania de știri false dusă pe Platforma Whatsapp de Jair Bolsonaro, actualul președinte al Braziliei, în timpul campaniei prezidențiale.

Declarația lui Donald Trump conform căreia politica lui privind imigranții este la fel ca cea aplicată de către Obama.

În țară, una dintre cele mai memorabile știri false rămâne cea difuzată de România TV, în timpul protestelor din 2017, când o prezentatoare a spus că protestatarii sunt plătiți pentru a ieși în piață, astfel: 100 de lei de adult, 50 de lei de copil și 30 de lei de câine.

John Kruzel lucrează la PolitiFact din martie 2017. Era ziarist la ABC News când s-a gândit să înceapă să facă ceva în domeniul fact-checking-ului. Acum, când vorbește despre declarații false are o sclipire în ochi și zâmbește când dă exemple despre discursurile pe care le-a demontat. PolitiFact este un proiect nonprofit organizat de Institutul Poynter din St. Petersburg, Florida, și început în 2007. Cum funcționează? Jurnaliștii evaluează declarațiile politicienilor, iar fiecare declarație primește un rating în Truth-O-Meter, un sistem care le apreciază și le alocă un punctaj, ce variază de la „Adevărat”, pentru declarații exacte, la „Pantaloni în foc”, pentru afirmații complet false. În 2009, PolitiFact a câștigat Premiul Pulitzer, pentru modul în care au acoperit declarațiile din timpul campaniei prezidențiale din 2008. L-am ascultat întâia oară pe John Kruzel, la o conferință pe tema știrilor false ținută la Bratislava. Apoi l-am intervievat despre ce fac cei de la PolitiFact, dar și despre ce înseamnă și cum poate fi atenuat fenomenul fake news. Printre altele, Kruzel spune că e nevoie ca cei care verifică acuratețea declarațiilor politicienilor să o facă într-o formă video, tot mai mult consumată pe internet, și să colaboreze cu rețelele sociale.

John Kruzel, care e rolul tău la PolitiFact?

La PolitiFact aș spune că tindem să acoperim o serie vastă de domenii cu probleme. Eu am o experiență juridică. Așadar, am tendința de a lua sarcini care pot fi făcute mai eficient de cineva care are o înțelegere a legii și a sistemului juridic. De exemplu, sunt principala resursă a celor de la PolitiFact pentru investigația procurorului special Robert Mueller, care a produs până acum un mare volum de date.

 

 

Articolul integral: INTERVIU | John Kruzel, fost ziarist ABC, expert de fact-checking, despre manipularea prin media: „Știrile false mizează pe emoții și încearcă să elimine gândirea rațională prin provocare”