Trimişii Libertatea, tur de forţă în Moldova: interviuri cu preşedintele, premierul şi şeful parlamentului

Oana Tonca
30 March 2018, 12:30 actualizat acum 3 ani

Trimişii Libertatea Ionuţ Iordăchescu şi Dragoş Sasu au realizat un tur de forţă unic în presa română: interviuri cu primii trei oameni de stat din Republica Moldova.  Interviurile în exclusivitate vor fi prezentate pe libertatea.ro. La Dezbaterea stiricurate.ro, cei doi jurnalişti ne-au împătăşit experienţele şi culisele unei deplasări determinate de împlinirea unui secol de la Unirea Basarabiei cu România. Unde se află acum acest demers unionist, "podul de flori"?

Aflăm de la preşedintele Moldovei, Igor Dodon, că nu a fost, nu este şi nu va fi antiromân. Dar va rămâne antiunionist. Dodon a fost extrem de amabil cu corespondenţii Libertatea, dar a rămas tranşant în legătură cu o eventuală unire. În interviul care va fi publicat în libertatea.ro, Dodon spune chiar va încerca să scoată în afara legii organizaţiile care militează pentru unirea cu România.

Ionuţ Iordăchescu şi Dragoş Sasu s-au întâlnit şi cu Andrian Candu, care este preşedintele Parlamentului şi finul oligarhului Vladimir Plahotniuc - şi care susţine, cel puţin la nivel declarativ, integrarea europeană. Andrian Candu spune însă: „Sunt nu neapărat decepționat, dar nemulțumit de faptul că Uniunea Europeană a cam obosit”. Candu nu mai vede acel entuziasm și acea deschidere cum au existat cinci sau zece ani în urmă.

Iar premierul Pavel Filip spune în interviul acordat Libertatea că din păcate Rusia nu face nimic să ajute la clarificarea spălării banilor mafiei ruse în Moldova, nu colaborează cu autorităţile de la Chişinău şi chiar îi intimidează pe deputaţii moldoveni care se duc în vizită în Moscova. Ce spun Ionuţ Iordăchescu şi Dragoş Sasu despre cum au perceput ei poziţia conducătorilor politici ai Moldovei, dar mai ales viaţa de zi cu zi şi propaganda care vine peste oamenii simpli, vedeţi în Dezbaterea stiricurate.ro.