Jurnaliștii, primul front în lupta contra fenomenului Fake News

Cazul Burnei, sau cum poți manipula printr-o conferință de presă

Ciprian Voiculescu
Ciprian Voiculescu
14 February 2018, 02:00 actualizat acum 3 ani
    Cazul Burnei, sau cum poți manipula printr-o conferință de presă

În vara lui 2017, după ce medicului Burnei i se interzisese dreptul de a profesa în spitalele de stat, acesta, împreună cu o agenție de PR, a susținut o conferință de presă. În lipsa implicării active a jurnaliștilor prezenți, documentați și echidistanți, această conferință de presă ar fi fost un perfect material de analiză ulterioară pentru ceea ce înseamnă manipulare.

Atunci când o singură parte are microfonul sau condeiul, iar acea parte are interesul de a se prezenta albă ca neaua, publicul neutru nu are ce pune în balanță. Fără a avea pretenția că deținem adevărul absolut, ci doar că vom încerca să semnalăm derapajele și să sancționăm argumentat manipulările, vă invit să ne urmăriți comentariile pe stiricurate.ro.

Ca expert media și jurnalist am salutat profesionalismul ziariștilor și am amendat tentativa de manipulare a lui Burnei și a agenției sale de PR.

 

 

Delirul lui Burnei și de ce More than Pub ar trebui să își închidă șandramaua 

Joc biliard. Uneori câștig, alteori pierd. Sunt unele momente, rare, unice, când îți iese totul. Când reușești lovituri imposibile, când inventezi ricoșeuri la care puțini s-au gandit, când nu ratezi bile ușoare, mâna nu îți tremură, adversarul nu apucă să răspundă, ești pur și simplu un zeu.

Treaba asta te ține cât te ține. O partidă, două, trei. La un moment dat, din elanul ăsta, începi să zbori și la un moment dat treci granița dintre imposibilul-posibil și inconștiență. Și încerci lovituri care nu au nici șanse de reușită, nici logică. Atunci se rupe filmul. Și pierzi. Și revii cu picioarele pe pământ. Și revii la ce știi să faci fără riscuri. Îți recunoști limitele. Ai o măsură.

În sport se mai spune că ai intrat în zonă. Și că ai ieșit din ea.

În medicină e posibil să se numească altfel.

Când faci mii de operații, când inovezi, când simți că ești un înger salvator, un Dumnezeu cu bisturiu. Când aplauzele de la biliard din jurul mesei de joc sunt ovații săpate în articole, reportaje, mulțumiri, plicuri cu bani, în cazul tău, medic-Dumnezeu. Și atunci crezi că poți sfida legile medicinei. Mai grav, poți sfida legile bunului simț. Când crezi că tu ești legea. Când...

Pentru miile de cazuri rezolvate, Burnei și-a primit aprecierile. Probabil și bani pe care mulți români nu îi vor vedea nici dacă își vând toate organele. Burnei ne spune că atunci când pacienții încercau să ii dea bani, el îi refuza constant. Și ne mai spune misterios că despre cei 8.500 de euro găsiâi prin biroul lui de la spital nu vorbește acum. O să ne spuna el după ce se termina procesul. Sigur, și marmota îi învelea teancurile în pungi de plastic sau i le prindea cu un zgârci de elastic.

Pentru un singur caz, primul, în care Burnei a trecut limita, sfidând acea logică a lucrurilor, acel caz care l-a făcut să se considere îndrituit să se joace cu șansele unei ființe, doar pentru că mintea lui era un roi al nebuniei, în care măsura nu mai există, acel caz pe care l-a "greșit", ar fi trebuit să se oprească.

Nu a făcut-o.

 

Est modus in rebus

Acesta a fost primul dicton latin pe care l-am învățat. Am impresionat ulterior puștoaice de liceu, folosindu-l cu noimă, dar cu limită. Pentru ca "est modus in rebus" înseamnă că există o limită (o măsură) în toate lucrurile.

Burnei nu a avut limită. Nu s-a oprit la timp.

Mai mult, astăzi nu s-a oprit din a se vedea un Iisus. Martirizat s-ar fi dorit. Pentru că este o victimă. Dar nu a fost menajat de jurnaliști. S-a bâlbâit, a înghițit în sec, a răspuns pe lângă întrebări și, când era încolțit cu dovezi mai solide decat oasele de vacă pe care le folosea, schimba privirea din a unui delirant în a unui hăituit. Și spunea: nu-i adevărat, nu vă cred, eu știu mai bine.

Conferința de azi, după ce s-a decis ca el să nu mai opereze în spitalele de stat, a fost un fiasco de PR. A fost o sinucidere mediatică susținută de cei care teoretic ar trebui să-l parfumeze mediatic pe Burnei, acest More than Pub, agenție de PR sau ceva.

Ego-ul lui Burnei, ieșit prin tavanul bunului simț a fost sprijinit fără cap de cei care i-au organizat conferința de presă. În PR, când ai un caz pierdut, ieși discret din zona blițurilor,lL dai un comunicat scurt, echilibrat, apoi aștepti un alt moment. Când ai un client care are și crezul că le știe pe toate, îl ții în frâu. Nu îl lași să facă spume la gură și să ceară presei să îi dea raportul despre cine îl persecută.

Ei bine, după ce că l-au adus în fața camerelor să îl vadă o întreagă națiune cum cutreieră fără cap și fără jenă, organizatorii s-au rățoit la jurnalista care punea întrebări pertinente și documentate, una după alta. "Numai o jurnalistă pune întrebări?", adică, mai taci tu, poate întreaba altul care nu e așa pregătit. Dar toți jurnaliștii au fost pregătiți. Și exact ca în box, Burnei era numărat stând în cur. Stând în cur și unii dintre ei, jurnaliștii îi dădeau upercut după upercut. Erau toți bine pregătiți. Și mulți deranjați că sunt sfidați prin răspunsuri. Luați de proști.

Și nu s-au oprit. Și nici PR-ii lui Burnei n-au oprit măcelul. La box se arunca prosopul. La box, din rânjetul lui Burnei ar fi curs sânge. PR-ii lui ar fi invocat o pană de curent, un atac cu bombă, o alarmă de incendiu. Orice, numai să îl scoată de acolo. L-au lăsat să piară. S-au răstit la jurnaliști, ca niște femei de serviciu oțărâte că ieși din lift când ele tocmai au spălat pe jos. More than Pub ar trebui să caute un lacat și să încuie.

În seara asta, Burnei a pierit devorat de lipsa lui de măsura, s-a topit cum se topește un fulg de nea pe mormântul unui pacient despre care IML a spus că a murit fiind supus unei operații fără șanse de reușită, operație făcută de Burnei. Care a spus că nu-i adevărat. Raportul.

Nimic nu e adevarat, doar dictonul ăla latin. Est modus in rebus.

E o măsură în toate, și astă seară, după o oră de box cu ego-ul delirantului Burnei, care voia sa deformeze realitatea argumentată, jurnaliștii au fost oameni cu doctorul-Dumnezeu.

S-au oprit ei primii.

P.S.: Conferinta de presă https://www.facebook.com/casa.jurnalistului/videos/1655629237841732/