Daniel Apostol: „Pentru un credit pe termen lung, fiecare să vadă perspectiva veniturilor, să nu se trezească și acum cu o plăcintă fierbinte”

Oana Tonca
14 May 2018, 12:40 actualizat acum 3 ani

Astăzi am aflat că avem un nou record de inflație în România. Față de anul trecut pe vremea asta, prețurile au crescut cu 5,2%, nivel nemaiîntâlnit din 2013. Adică, la fiecare 100 de lei de anul trecut, trebuie să mai punem 5,2 lei ca să luăm aceleași produse sau să beneficiem de același servicii. În același timp, au crescut salariile. Dar au crescut la bugetari. Aflăm că salariile crescute peste noapte pot genera inflație. O parte din creșterile de venituri sunt absorbite, șterse de fapt de creșterea de prețuri. Daniel Apostol, jurnalist și analist economic, spune că banii mai mulți trebuie să aibă în spate nu numai dorința oamenilor de a avea salarii bune (acum suntem la 25% față de media UE), ci și productivitatea. Dacă mărfurile din țara noastră nu devin mai competitive, ci doar „se încarcă ” și ele cu costuri salariale mai mari, productivitatea nu are cum să crească. Daniel Apostol spune că liderii politici vor multe și e bine să își propună creșterea generală a veniturilor. Dar dacă economia nu crește, adică să producă firmele mai mult, creșterile salariale din mediul bugetar nu vor fi urmate de majorari în sectorul privat și, mai mult, vor fi afectate de inflație. „BNR atrage surplul de lei prin dobândă, ăsta e rolul Băncii Centrale. Și să atragă atenția guvernanților aspupra derapajelor care pot afecta țintele de inflație. Fiecare dintre cele două părți trebuie să își facă  datoria.”

În această perioadă în care se vorbește mult despre dobânzile influențate de ROBOR, au apărut discuțiile legate de creșterea pieței imobiliare, adică sunt tot mai mulți cei care vor să își cumpere o casă. E bine să începem să ne împrumutăm, să facem un credit pe termen lung? Daniel Apostol, analist economic: „Fiecare om trebuie să vadă perspectiva veniturilor lui pentru următorii 10 ani, pe termen lung e problema. Cât de mult rămâi îndatorat față de bancă, când tu nu știi dacă peste 5 ani vei mai avea același job și același nivel de salarizare? Să se mai uite la tendința de creștere a monedei europene față de moneda națională. Să se mai uite la ceea ce occidentalii știu, la ciclicitatea economiei, e posibil să vină vremuri mai rele decât azi. Noi cam închidem un ciclu. În 2008, nimeni nu credea că se poate întâmpla ceva. Oamenii trebuie să fie prevăzători. Nu e vorba de lăcomie, ci e vorba de tentație, când ți se oferă ai vrea să iei. Și după aia te trezești cu păcinta fierbinte și nu mai știi cum să o mănânci. Cam așa e cu un credit. ”