Kovesi, chipul Victoriei

Maria Andries
28 February 2019, 17:47 actualizat acum 2 ani
    Kovesi, chipul Victoriei

Pe lângă nivelul visceral la care PSD își duce răfuielile, votul comisiilor de la Bruxelles în favoarea lui Kovesi o consacră pe fosta șefă a DNA drept liderul pe care Opoziția de la București nu l-a avut niciodată. Sau l-a avut pentru scurt și tulburat timp, în persoana lui Corneliu Coposu.

Găsit piață, caut erou

Dreapta a avut politicieni, unii chiar remarcabili, unii chiar de dreapta. Da. Dar n-a avut o voce cu personalitate, care să țină discuția deasupra mahalalei tradiționale, deasupra calculelor de partid.

Protestele din piață și-au găsit în Kovesi chipul, figura simbolică, recunoscută, iată, și dincolo de hotare. Revoltele care au rămas în istorie au avut un purtător de cuvânt și de charismă, un om care să le ducă mesajul atât de sus, încât să fie nu doar auzit, ci și ascultat. Asta lipsea din fața Guvernului: mii de luminițe din telefoane și nici o stea în vârful bradului. Lipsea eroul.

Rând pe rând, șefii dreptei și-au pus cămăși scrobite, le-au descheiat în prealabil la gât și au purces la nivelul solului, în Piața Universității, în căutarea dialogului cu poporul. Poporul, fatalitate, era pe coclauri, așa că, rând pe rând, liderilor dreptei și-au reconsiderat prioritățile. Și-au suflecat mânecile și s-au concentrat șamanic pe găinațul de porumbel, care se depune intermitent și blasfemiator pe altarul jertfelor din 1989. Și-au ales, cu alte cuvinte, lupte pe măsura proeminenței personale, nu a urgenței naționale. 

Interesul popular din jurul candidaturii Laurei Codruța Kovesi la EPPO a arătat câtă nevoie de un personaj principal avea povestea recentă a nesupunerii civice la români.

Cioloș, fii femeie!

După recunoașterea din Parlamentul European, e liber la revelații și în agora băștinașă.  

Pe blogul său, jurnalistul Moise Guran o declară pe Laura Codruța Kovesi „singurul bărbat adevărat de care s-a împiedicat Liviu Dragnea în cariera sa”. Acesta, cum ar veni, e complimentul ultim, culmea laudelor. Desigur. Cum să explici meritele unei femei, fără să invoci atribute masculine? Să spui că fosta șefă DNA e singurul om puternic, cu adevărat puternic, cu care a avut de-a face șeful PSD sună exagerat. Tras de păr. Și prea puțin autocomplezent. Forța ține, prin definiție, de masculinitate.

Acel “Zoe, fii bărbată!”, rostit pentru eternitate în capitala unui județ de munte, reprezintă, se înțelege, un îndemn la autodepășire, să te înalți peste propria condiție ingrate.

Deși, dacă am fi scrupuloși la datoria de a ne da cu părerea, după localele din 2016, ar fi trebuit să constatăm că nici un liberal n-a fost suficient de femeie încât să o învingă pe Gabriela Firea. Iar înaintea prezidențialelor din toamnă, ar trebui să ne întrebăm dacă Dacian Cioloș se simte, anul ăsta, destul de feminin încât să candideze la prezidențiale.

Uite, mamă, trec soldatele!  

După audierea din comisia CONT, Cristian Tudor Popescu a descris-o pe Laura Codruța Kovesi ca pe un soldat: “a venit ca o pedestrașă, cu pământul sub picioare, plină de cicatrici”. Doar nu era să observe că avea cercei, o brățară mica și purta ruj. Asemenea detalii dăunează grav gloriei cazone.

Să recunoaștem totuși că, în cinstea doamnei Kovesi, CTP ia în calcul posibilitatea metaforică a femeilor persoane publice pe câmpul de luptă, nu doar la grădina zoologică.

Doar dacă ești mama democrațiilor moderne, precum Marea Britanie, nu suferi atacuri de panică sau de ipocrizie când o femeie aprigă băutoare de whisky ajunge în fruntea țării. Nemții s-or fi întrebat ei dacă Angela Merkel e destul de bărbat să-i conducă? Singurul care a cârcotit pe tema asta a fost Helmuth Kohl. Fostul cancelar s-a plâns că Merkel “nu știe să mănânce cum trebuie, cu furculița și cuțitul”. Asta e, încă una care n-a trecut prin pension.  

Dacă Laura Codruța Kovesi ar fi fost bărbat, probabil statutul ei de lider informal al cetățenilor care încă mai speră ceva de la țara lor ar fi sărit mai repede în ochii comentatorilor. Pentru clasa politică, veche sau în curs de primenire, nu e o veste bună că liderul acesta vine din altă sferă.

Ca să-l parafrazăm pe Traian Băsescu, ce vrajă o fi pe poporul ăsta de-a ajuns să fie apărat de el însuși de un filosof centenar și de o femeie? Unde sunt bărbații neamului? În ce cafenea cu televizor? La ce oglindă cu Internet?

Bărbații neamului au avut șansele lor. Înaintea Laurei Codruța Kovesi, DNA-ul a fost condus de Daniel Morar. Șansa lui Daniel Morar s-a concretizat într-un fotoliu călduț de judecător la Curtea Constituțională. Din această poziție prevăzută cu tetieră, așteaptă poștașul cu pensia de procuror, simțindu-se discriminat pozitiv.