"Lăsaţi-ne să mâncăm!"

Maria Andries
Maria Andries
27 June 2018, 18:00 actualizat acum 3 ani
    "Lăsaţi-ne să mâncăm!"

Reportaj din Parlament, în ziua moţiunii contra Guvernului Dăncilă

“O să dureze”, “Păi, nu vezi cum citeşte? Să ne scoată din sărite!” Câţiva parlamentari PSD au ieşit în pauză, pe covorul roşu. A trecut o jumătate de oră de la începutul şedinţei în care se votează moţiunea de cenzură.

La lojele de la etajul doi, doamnele din organizaţia de femei a PSD au scos evantaiele. Unele stau pe Facebook.

Un deputat urcă la balcon. “Doamnele mele, ce mai faceţi?”, “La mulţi ani, la mulţi ani!” Doamnele îl pupă, se ridică şi îşi iau poşetele. Deputatul către uşier: “Boss, doamnele de la Galaţi vin la mine în birou, o apă, o cafea… Ne întoarcem după două ore, da?”

La bufet. “Nu mai aveţi şniţel de porc?” “Numai de pui”, “Bine, puneţi două. Şi salată de varză. Şi nişte şerveţele pentru doamna senator”. Doamna senator a luat şi o negresă.

Vorbesc doamnele

S-a încheiat lectura moţiunii, începe discursul premierului Viorica Dăncilă. Liberalii desfăşoară un banner: “Luptăm până la capăt!”. “Domnilor colegi, mai ales colegii bărbaţi, vă rog linişte, vorbeşte o doamnă!”, strigă şeful de şedinţă.

În loja cu invitaţi, doamnele cască pe furiş. “De unde sunteţi?”, “De la Ilfov, de la PSD”. “Şi de ce aţi venit aici?”, “Să susţinem partidul”. E o femeie îmbrăcată simplu, în bluză cu mâneci scurte şi pantaloni negri. Celelalte doamne poartă ţinute de seară, au părul tapat, machiaj cu sclipici, pantofi cu toc cui şi poşete plic. “De ce aţi venit aici?”, “Cine vă dă dreptul să-mi puneţi întrebarea asta?”, răspunde o doamnă în vârstă, pe deasupra ochelarilor. “Constituţia”.

Doamna cu păr oxigenat se întoarce la smartphone: “Democraţia asta are nişte limite, ştiţi?”.  

La altă lojă cu susţinători: “De ce aţi venit aici?”, “Avem dreptul să nu vorbim, sunt datele noastre personale”, spune o tânără în rochie roşie. “E secret scopul vizitei?”, “Am venit să vedem cum e o şedinţă în Parlament, că n-am văzut niciodată”. “Tocmai azi?”, “E cea mai frumoasă zi pentru asta”, “Şşşşt, taci, Gabi, ajunge”.  O doamnă cu decolteu şi sacou de satin se întoarce din primul rând al lojei, să-şi disciplineze colegele. În loja alăturată,  aflăm motivul prezenţei feminine de stânga la votarea moţiunii. “Am venit să susţinem partidul”, “Aveţi emoţii că o să cadă Guvernul?”, “Aaaa, nici nu se pune problema să avem emoţii la aşa ceva”.

Două invitate, între ele, despre moţiune: “Ce înjositor! Nişte oameni superiori, oameni cu studii… Să se coboare atâta, dintr-o răzbunare fără sens!”

Invitaţii, de fapt, invitatele social-democraţilor au stat în lojă până pe la jumătatea dezbaterilor. Apoi uşierul le-a transmis, misterios: “Gata, atenţie maximă, ecusoanele la mine! Atenţie la presă!”. Doamnele şi-au strâns poşetele, şi-au îndreptate poalele rochiilor şi s-au încolonat spre ieşire. La fel ca la mitingul în alb, la mitingul în ţinute de nuntă şi botez nu s-a scandat nimic, a fost o susţinere silenţioasă.

Pâine şi varză

În timpul discursului liberal, pe hol, Alina Goghiu aşteaptă să intre în direct la TV. Cătălin Predoiu fumează o ţigară electronică, trăgând cu ochiul la un grup de social-democraţi, care scot şi ei aburi. Când la tribună au urcat neafiliaţii, la bufet au rămas doar tava cu salată de varză şi nişte cârnăciori. Se mănâncă în picioare, discutând tete-a-tete sau lăbărţat pe fotolii. “Lăsaţi-ne să mâncăm!”, cere un deputat, arătând spre aparatul foto.

În sală, se discută despre cum va conduce Dănuţ Andruşca economia Europei. Perspectiva îi amuză şi pe social-democraţi, apoi tabăra Puterii se repliază şi strigă: “Dă-nuţ! Dă-nuţ!”.  

A dispărut şi banner-ul liberal, cu “Luptăm până la capăt”. “Îl rulăm până la capăt”, glumeşte un deputat, ajutând şi el la strâns pancarta. A apărut, în schimb, un balon alb “fără penali” în tabăra USR.

La bufet, rămăsese doar varză. Varză şi pâine feliată, la pungă, când la microfon vorbea Şerban Nicolae. “Eraţi mult mai bun ca şofer al lui Voicu decât ca orator în Senat”, îi transmite Traian Băsescu, aflat la al doilea drept la replică. Liderul USR, Dan Barna, reclamă “segregaţionismul”, departamentul lor de comunicare n-a fost lăsat să intre în Parlament.

În sală, se strigă din când în când “Demisia! Demisia!”.  După replicile premierului Dăncilă, începe votul. Ba nu, încă un drept la replică al lui Traian Băsescu. O corectează pe şefa Executivului. Lojele sunt goale, tăvile sunt goale.  

Gălăgia protestului din faţa Parlamentului nu trece prin zid. De la microfon, se face lista de prezenţă. UDMR s-a retras.  Unii deputaţi sunt “învoiţi”. PSD e “prezent, nu votează”. “O să se întindă până la opt”, oftează un om de serviciu, sprijinit de peretele de marmură. Are zi lungă.