Lecția usturătoare de strategie pentru Orientul Mijlociu, marca Donald Trump

Claudiu Saftoiu
10 mai 2018, 09:37 actualizat acum 2 ani
    Lecția usturătoare de strategie pentru Orientul Mijlociu, marca Donald Trump

După anunțul lui Donald Trump, de ieșire a SUA din Acordul nuclear semnat cu Iranul în 2015 – alături de Franța, Germania, Marea Britanie, Rusia și China -, un val de acuzații s-au abătut asupra liderului de la Washington. Trump este acuzat de un unilateralism cinic, deoarece vede și promovează doar interesele americane, dar și de un simplism decizional dezolant, deoarece se ambiționează să își țină o promisiune de campanie, fără să evalueze consecințele promisiunilor, în toată complexitatea lor. Minimalizarea evidentă, constantă, în mass-media din Europa a mandatului prezidențial al lui Donald Trump, nu are aproape nici o legătura cu rezultatele excepționale obținute de magnatul american, după doi ani petrecuți la Casa Albă.

Președintele Trump – un strateg care pune din ce în ce mai multe stegulețe roșii pe harta lumii

Spre deosebire de predecesorii săi de la Casa Albă, Trump este un om care ignoră total baletul diplomatic, vorbele meșteșugite, și mai ales, promisiunile politice fără acoperire. Om de afaceri redutabil, Trump măsoară de o sută de ori, înainte de a tăia. Om de acțiune, el face mereu ce spune, în ciuda presiunilor politice interne și internaționale. Rapiditatea punerii în practică a deciziilor sale, precum și reacțiile slabe, post-factum ale aliaților și adversarilor săi, arată un lucru cert: Donald Trump își face loc, rapid, printre strategii de forță ai secolului al XXI-lea. Relocarea ambasadei Statelor Unite din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim, sau atacul fulger al SUA, Franței și Marea Britanie, asupra depozitelor militare cu arme chimice ale Siriei, arată că Trump reușește, acolo unde alții trenează la infinit lucrurile. Decizii interne, precum impunerea de taxe vamale crescute la oțel și aluminiu, reforma taxelor – având printre efecte repatrierea a sute de miliarde de dolari dosiți de marii magnați americani prin off-shore-uri și paradisuri fiscale intangibile -, investițiile de sute de miliarde de dolari în repornirea mega-lucrărilor în infrastructura americană, fac din Donald Trump un strateg economic redutabil, pentru țara sa.

Jocul la două capete al iranienilor – întrerupt de decizia SUA de ieșire din Acordul nuclear

Ieșirea din Acordul nuclear cu Iranul găsește Statele Unite într-o situație economică excepțională, menită să facă față eventualelor șocuri ce vor fi resimțite în relațiile comerciale internaționale ale SUA. Reintroducerea în doi pași a sancțiunilor SUA asupra Iranului, într-un interval de 90 de zile, privează economia americană de 17 miliarde de dolari, cu care Teheranul intenționa să cumpere licența de fabricare a aeronavelor Boeing. Dar Trump nu urmărește atât balanța comercială SUA-Iran, nici denuclearizarea totală a regimului de la Teheran (produsă în proproție de 97%, spun inspectorii AIEA), cât blocarea brutală a comportamentului destabilizator al Iranului, în Orientul Mijlociu, absolut dezastruos pentru securitatea regiunii. Asigurați de confortul Acordului nuclear din 2015, iranienii ar fi desfășurat acțiuni subversive anti-occidentale, ar fi sponsorizat organizaţia şiită Hezbollah, activă în tot Orientul Mijlociu, din Liban şi Siria, până în Yemen. După Acordul din 2015, Iranul se pare că a devenit mai activ, mai influent pe plan regional. Practic, în lumina acestui Acord, iranienii au promis un lucru bun – diminuarea procesului de înarmare nucleară, și au făcut în schimb zece lucruri rele. Primele victime ale mașinațiunilor de la Teheran sunt Israelul și Arabia Saudită, aliații SUA. Sub raport economic, și aliații europeni ai americanilor suferă. Prețul petrolului va reîncepe să urce, crescând prețurile în economiile din Vestul Europei. Decizia Franței și Marii Britanii, de rămânere în cadrul Acordului, determină un comportament neprietenos al liderului american, deja anunțat, față de omologii săi europeni. O pârghie aflată la dispoziția lui Trump ar fi ca, dacă europenii nu se retrag, la rândul lor, din Acordul nuclear cu Iranul, administrația de la Washington poate anula exceptarea statelor Europei de la creșterea taxelor vamale la oțel (25%) și aluminiu (10%). Cu alte cuvinte, Trump are în mână toate atuurile, atât pentru a-și pune la colț adversarii, cât și pentru a-și presa aliații, să îi urmeze politicile de securitate în Orientul Mijlociu.

Un Acord fără rezultate notabile, este un Acord inutil – crede Trump

Acordul cu Iranul, despre care chiar fostul președinte american, Barack Obama, cel care l-a semnat în 2015, știa că nu poate stăvili ”comportamentele destabilizatoare” iraniene în zonă, a pus în surdină antagonismele istorice iraniano-israeliene, dar și veșnicele poziționări războinice dintre sunniți și șiiți. Decizia lui Donald Trump de a renunța la Acord redirecționează marile probleme arabe – alimentate de religiile fundamentaliste identitare, în interiorul comunităților și națiunilor arabe, reducând în acest fel efectele acestora asupra intereselor occidentalilor în regiune. Este un plan care este pus pentru prima dată în practică de un lider american. Deocamdată, Donald Trump se erijează în liderul care intră în linia întâi, în lupta împotriva terorismului fundamentalist islamic, fără menajamente, acolo unde nimeni nu a intrat până acum: în bârlogul iranienilor și al aliaților lor regionali islamici.