Legăturile misteriosului domn Popa cu PSD. Cine este bărbatul despre care Darius Vâlcov spune că ar lucra pentru serviciile secrete rusești

28 August 2018, 06:10 actualizat acum 3 ani
    Legăturile misteriosului domn Popa cu PSD. Cine este bărbatul despre care Darius Vâlcov spune că ar lucra pentru serviciile secrete rusești

Într-un interviu în exclusivitate pentru stiricurate.ro și Libertatea, misteriosul domn Mircea Popa, omul despre care Darius Vâlcov spune că ar fi un exponent al serviciilor secrete rusești - pentru care a încercat să-l recruteze - face dezvăluiri despre oameni din PSD și drumurile lor la Moscova.

Reporter: Care este legătura dumneavoastră cu PSD, Darius Vâlcov și Cosmin Gușă?

Mircea Popa: În chestiunea din 2001, când a ajuns Cozmin Gușă secretar general al PSD, s-au pus pus bazele unui proiect foarte mare. Principalul partener al acestui proiect a fost SPD-ul german, partidul social democrat german. A început proiectul, cu un nou secretar general care era Cozmin Gușă, să fie făcut și în România un partid social democrat ca în Europa. Așa am ajuns eu acolo, la acest proiect. Am ajuns acolo pentru că aveam experiența de sindicat, fiind ideologul Frăției. Eu mă ocupam acolo de ideologia Frăției, nu eram un lider de sindicat care aveam muncitori în spatele meu. M-am ocupat de mecanismul intern de funcționare și de principii.

Am venit acolo, la proiectul acesta, să se facă în România un partid social democrat, cu sprijinul SPD, și a început proiectul la care participau mai mulți factori. Eu eram un factor. Nu poți să construiești un partid social democrat fără să te bazezi sindicate.

Atunci l-am cunoscut pe Cozmin Gușă, eu nu-l cunoșteam pe Cozmin. Și a început jocul, foarte coerent, energic foarte riguros, cu resurse. În plan intern, s-a pus problema creării unei structuri de partid, cu șase departamente și mai multe compartimente. 62.000 de kilometri s-au parcurs în 2001 cu mașina. Trebuia construit PSD-ul și se construia. Era o structură europeană, anexată la internaționala socialistă de la Londra, la familia partidelor social democrate.

Eu am fost consilierul politic al secretarului general și m-a întrebat unde vreau să stau în sediu. Am ales o cămăruță de serviciu din mansardă. Pe mine nu mă interesa poziția, mă interesau efectele. Aveam experiență sindicală internațională.

Participasem la afilierea frăției la mișcarea sindicală internațională, fiind prima afiliată.

Am muncit ca la fabrică.

De unde acea legătură cu serviciile secrete rusești, cu KGB?

Într-o zi, Cozmin primește un fax în limba rusă, eu știam ceva rusește, și spunea în faxsuntem de acord cu vizita dumneavoastră la Moscova”. Faxul l-a primit Cozmin Gușă.

I-am spus:Sper că nu mergi acolo fără mine”, iar el mi-a replicat: cum să merg fără tine”.

Ce s-a întâmplat la Moscova?

Senzaţional! Aici am avut o contribuție. Vă rog să-l întrebați pe domnul Boștinaru (n.r. - actual europarlamentar PSD) și să-i spuneți căMircea Popa spune că și dumneavoastră ați fost la primul contact cu Moscova”.

Acest prim contact cu Moscova a fost de literatură. Noi stăteam la Ambasada României când mergeam acolo. Ne-am întâlnit cu ei la masă. Ne-am dus la un hotel. Când am văzut unde eram, se numește Hotel Metropol în Moscova, eu am știu unde eram. Hotelul Metropol este locul unde rușii discută cu occidentalii. Este anticamera unde nu există probleme. Totul se lasă la poartă.

A început prânzul. Eu când am văzut că sunt la Metropol. Din literatură eu știam ce e Metropol. Aici au fost făcute marile înțelegeri ale lui Lenin cu comuniștii europeni, cu generalii. Metropol are o istorie fabuloasă. Ca un port liber, ca Singapore, ca Malta.

A durat șase ore acea întâlnire.

Cine era acolo?

Cei care ne-au invitat.

Cine?

Nu întrebăm.

Nu s-au prezentat?

Ba da, dar nu cu voce prea tare. Noi sunt aceia cu care vorbiți voi aici”.

Ar fi putut fi vorba despre structuri de informații/intelligence?

Corect, corect! Ei au văzut că eu știu ce e Metropol. Asta a fost foarte important pentru ei. Că suntem avizați.

Ce ați discutat acolo?

Întrebați-l pe Boștinaru, că după trei ore ne-a întrebat dacă mai vrem ceva. Acolo, de obicei se bea numai votcă, dar Boștinaru a spus că ar bea un pahar de vin. În secunda aia, Boștinaru a fost șters de pe listă. Nu a mai vorbit nimeni cu el. El nu știa despre ce e vorba.

Șase ore s-a vorbit fără nici o țintă. Nu am discutat lucruri cu referiri punctuale. Am vorbit despre lumea în care trăim, despre faptul că s-a terminat Războiul Rece, a venit anul 2000, știau că noi suntem într-un proiect de construcție a unui partid social democrat.

Ei ne-au spus clar că nu au proiect social democrat, ci că au proiectul ortodox. Au spus că e foarte bine că-l facem. Știau totul despre România.

Care au fost concluziile întâlnirii de la hotel?

Că trebuie să comunicăm. Că România trebuie să comunice cu Rusia. Cea mai bună formă de comunicare era cea începută la Metropol.

Un schimb de informații dintre comunităţile responsabile, nu cu serviciile.

Aici era partidul social democrat care se forma.

Vi s-a propus o cale de dialog cu Moscova prin intermediul PSD?

Exact. Ne-au întrebat dacă există posibilitatea să vorbim. Eu am spus că există mari probleme, pentru că sovietismul a creat o incomunicare”. În între România și URSS au existat reprimări, au fost frustrări.

Ei ne-au spus că nu mai sunt sovietici și că sunt altceva.

În final, fiind Cozmin secretar general al PSD, partid de guvernământ, au spus că să pune bazele comunicării între România și Rusia.

Atunci s-a stabilit ca premierul României să facă o vizită la Moscova, premierul rus să facă o vizită la București, președintele României să facă o vizită la Moscova, iar președintele rus să vină la București.

Acestea au fost concluziile celor șase ore.

Atunci putem spune că a fost o întâlnire a dumneavoastră și a lui Cozmin Gușă cu serviciile de informații rusești, probabil.

Nu erau servicii de informații.

Dacă nu s-au prezentat!

Ei spuneau că sunt o fundație și erau o fundație. A doua întâlnire cu ei s-a făcut la sediul fundației din Piața Lubyanka.

Atunci de unde legătura cu serviciile rusești?

Tot ceea ce este legat de Rusia e KGB. Primitivii nu pot opera cu alte concepte.

Este adevărat că noul președinte al Rusiei era un KGB-ist redutabil. Nu avea decât un an jumătate sau doi ani.

Cel cu care vorbeam era fostul corespondent al agenției TASS la New York, la Londra și Los Angeles. Toată lumea știa că este KGB-ist, normal, care-i problema?!

Deci, cel cu care ați lucrat era cunoscut ca fiind KGB-ist.

Nu. Era cunoscut ca fiind un ziarist și nu putei să fii ziarist în Uniunea Sovietică dacă nu erai al KGB-ului. Nu a fost forțat, era foarte deștept.

Să revenim. Întâlnirea dintre cei doi președinți era desideratul?

Ar fi fost finalul, pentru ca acea comunicare să se se instaleze pe noile date ale realității românești și rusești. Suntem în octombrie 2001. Foarte importantă data.

Contactul era Sasha (n.r. - Alexander) Kondyakov era persoană publică, fost ziarist al agenției TASS în America și Anglia, fundația lui se ocupa de comunicarea dintre Rusia.

După acea întâlnire ne-am dus la ambasadă și am plecat acasă, ne-am dus și a doua zi să le vedem sediul și am convenit ca premierul român să meargă la Moscova și cel rus să vină la București.

În momentul în care s-au convenit am plecat.

Cozmin a transmis, eu eram o persoană foarte anonimă, nu aveam vizibilitate și nici nu trebuia, concluziile de la Mosova care i-au impresionat pe cei de la București. Și au spus da, de acord! Suntem în octombrie 2011.

Tot de la Moscova, ca sugestie, ne-au întrebat cum stăm cu Israelul. Cozmin a spus că nu avem nici o relație cu Israelul, iar au transmis că nu ar fi rău să avem.Nici o problemă, dăm un telefon și mergem la Tel Aviv”. Ceea ce s-a și întâmplat în februarie 2002.

Tot în februarie 2002, premierul român trebuia să meargă la Moscova. Pe noi nu ne-a mai interesat. Noi am deschis drumurile. Guvernul și administrația trebuia să se ocupe. Noi eram deschizătorii. Pe noi nu ne interesa. Altceva ne interesa pe noi: creșterea puterii PSD-ului în România, autoritatea lui, adunarea unor oameni capabili.

Revenind, de la Tel Aviv îl sună Mircea Geoană pe Cozmin, eram și eu acolo, și spune: Săptămâna viitoare este vizita premierului Năstase la Moscova și eu n-am cu cine vorbi la Moscova. Moscova nu dă semn că vrea să vorbească cu mine. Nu am cu cine vorbi”. Noi am râs. A închis telefonul Cozmin și mi-a spus: “ Mircea, te urci în avion și te duci la Moscova”.

M-am dus la Moscova. Am plecat cu asistenta mea de la București. Nu mergi singur niciodată. Ne-am dus la ambasadă, iar de acolo ne-am dus în Piața Maruseika și Saha ne-a întâmpinat și ne a spus: “Ce bine că ați venit”, după care mi-a întins un document. Am întrebat-o pe asistenta mea ce e și mi-a spus că este nota de fundamentare a premierului român la Moscova.

I-am spus lui Sasha că eu nu sunt un funcționar al statului român. Eu sunt un angajat al partidului, care îmi dădea un salariu de 300 de lei.

Am spus că eu nu pot semna, iar el a răspuns: “Tu și Cozmin ați organizat această vizită, așa că te rog să citești și să faci observații”. Citesc și fac observaţii după care el pleacă la administrația prezidențială. El era foarte bun prieten cu Putin și respectat în administrația prezidențială.

S-a întors și mi-a spus: “Felicitări. Apoi a avut loc vizita premierului. Năstase nu a înțeles nimic din vizită. Noi credeam că instituțiile se ocupă și că sunt profesioniști. Nu ne-am dus nici noi să le spunem ce să facă. Năstase a fost buimac.

Apoi, are loc vizita premierului rus la București, aceeași buimăceală. Nu înţelegea nimeni cine a organizat astăzi, cine este stăpânul.

La București nu exista nici o deschidere de comunicare. Comunicarea era foarte bună.

Am evocat un principiu britanic: câtă vreme stai de vorbă cu un om, sigur nu te va împușca.

A urmat și o vizită a președintelui României?

A fost foarte tare! Partea română nu înțelegea de unde este această enormă deschidere. I s-a dat un statut lui Iliescu de mare șef de stat. Asta a fost în 2003.

S-a pus problema ce facem. Noi deschideam comunicarea cu Federația Rusă, nu gestionam. Mi s-a sugerat să fac o fundație și am făcut Fundația România-Rusia.

Iliescu a făcut conferința la facultatea pe care a absolvit-o el, la Politehnică.

Sasha ne-a pus la dispoziție mașini și oameni cu care să putem lucra.

Care este legătura cu Darius Vâlcov, cel care v-a nominalizat?

Trebuie să vă spun că expertiza mea despre Rusia nu a putut fi asimilată de către București. De obicei, serviciile se ocupă cu asta, iar eu nu eram din servicii.

M-au considerat o persoană inexplicabilă. A fost vizita lui Iliescu și n-a mai avut loc vizita lui Putin. Moscova, probabil, și-a dat seama că autoritățile au înțeles foarte din deschiderea pe care au arătat-o rușii, crezând că noi, cei care am deschis, suntem același lucru cu Guvernul României sau o componentă. Eu am atras această etichetă de KGB. Se instalase suspiciunea, iar atunci Năstase m-a dat afară de la partid, după vizita lui Iliescu la Moscova.

A primit Adrian Năstase o informare despre activitatea dumneavoastră?

Sigur. Vagoane. De la SIE. Cred că au inventat informații despre mine.

Ați încercat să vă apropiați de Darius Vâlcov?

Eram foarte buni prieteni. Soția lui, Lavinia Șandru, era în echipă cu noi. Ea știa cine sunt.

Ce propunere i-ați făcut?

Eu nu i-am făcut nici o propunere. N-am avut relații profesionale.

Am avut și eu o suspiciune cu Darius Vâlcov. În anul 2009, am avut un client un candidat senator la Craiova.

Trecea prin Slatina și niciodată nu m-am oprit. Am simțit că Darius Vâlcov, devenit primar de două ori al unui oraș industrial, a intrat într-un sistem care mie îmi era străin.

Puteți să fiți mai explicit?

Serviciile secrete. Puterea în România a fost luată de fosta Securitate.

Îl suspectați că ar avea vreo legătură cu serviciu secrete?

Nu. Este produsul SRI-ului.

Care este explicația dumneavoastră pentru declarația lui Darius Vâlcov?

În 2009 s-a întâmplat ceva. Geoană a câștigat alegerile în fapt. Cozmin l-a sprijinit pe Geoană. Geoană a avut nevoie de sprijin și a fost convins că va putea să aibă sprijin moscovit, un sprijin politic. A avut loc vizita lui Geoană la Moscova.

Cozmin la Moscova era cineva.

Ca să facem un eșantion. Ambasadorul României la Moscova, noi veneam cu avionul, mergeam la ambasadă, veneau Mercedesurile și ne luau, apoi ne întorceam noaptea, ne-a întrebat cine suntem noi.Veniți la Moscova, dormiți la ambasadă, vin niște Mercedesuri, ăia spun să trăiți, plecați și veniți la 11 noaptea, treji.” Ambasadorul a decis să ne invite la cină și ne-a întrebat cine suntem, pentru toată ziua eram la Kremlin.

Eu l-am întrebat dacă știe dacă firma Marko Internațional (n.r. - companiei implicată în privatizarea ALRO Staltina) este o firmă validată de Administrația Prezidențială a Rusiei. El a spus da. Eu i-am spus că nu e adevărat, pentru că nu mai era o firmă rusească. El habar nu avea.

V-am dat acest exemplu în contextul vizitei lui Geoană.

După vizita lui Geoană la Moscova se enervează unchiul Sam și pierde alegerile.

Cozmin a ieșit ca fiind o parte vulnerabilă.

Asta este un moment în care un om ca Darius Vâlcov, care trecuse în alte structuri cu timpul, a intrat sub autoritatea unor structuri exclusiv interne.

Au vrut să-l facă pe Vâlcov... De ce Vâcov? Așa cum Cozmin Gușă a ajuns secretar general al 37 de ani, noua generație trebuia să vină să preia puterea Și Vâlcov trebuie să preia puterea, dar cu ai noștri. Cine suntai noștri”? Asta e o altă discuție.

Aici a părut ideea că e Cozmin de la KGB.

Dar de unde a apărut ideea că Darius Vâlcov a fost racolat?

De ce a ținut minte Vâlcov? În 2006, la Moscova are loc o întâlnire a partidelor ortodoxe din lume, la care a fost și soția lui Vâlcov. Acolo fost un incident între mine și Cozmin. Cozmin a acceptat o întrevedere privată cu cineva și i-am spus că o așa greșeală nu poate fi tolerată.

Cu cine s-a întâlnit?

La administraţia prezidențială. Cu rușii nu te duci să te întâlnești sigur decât dacă ești agent sau să te facă. Există un principiu.

Eu am spus că nu mă mai interesează proiectul de acolo și am plecat să plimb prin Moscova.

Lavinia i-a spus asta soțului ei și a părut că sunt buricul pământului.

De aici s-a trans concluzia că eu sunt un agent și că am rămas sigur la Moscova două zile.

Vreau să vă spun că lui Vâlcov i-a apărut și această idee. Fără ca să pot dovedi, că Vâlcov a fost recrutat de mult de serviciile românești, care au asemenea versiuni. El nu mai avea identitate când a făcut afirmația asta.

Darius Vâlcov a făcut această afirmație de curând...

Cine a apucat să fie un produs al serviciilor nu poate să se modifice. Poate să nu mai fie privilegiat sau să nu ai aibă sarcini, dar aici nu e drum de întoarcere.