Adrian Măniuțiu: În bătălia gazelor, România trebuie să aleagă între a supraviețui și a fi competitor

Oana Tonca
12 July 2018, 16:40 actualizat acum 3 ani

Legea offshore a fost aprobată, a început bătălia gazelor. România pierde sau câștigă? Liviu Dragnea spune: Nu putem rămâne dependenți de ruși. PNL transmite că investitorii occidentali sunt alungați, adică rămânem dependenți de ruși. Iar investitorii străini sunt șocați de schimbarea legii, față de forma adoptată de Senat. Adrian Măniuțiu, consultant și antreprenor, a venit la Dezbaterea stiricurate.ro.

„Bătălia gazelor de la Marea Neagră” ar putea fi de bun augur pentru România. Adrian Măniuțiu spune că depinde de România ce vrea să fie:  o nație care supraviețuiește sau un competitor european. Măniuțiu spune că investitorii speră ca fiscalitatea să fie prietenoasă, nu neapărat impozitele să fie mici, pentru a putea intra în producția de exploatare. „Până acum au fost investiții în etapa de explorare de vreo 3 miliarde de dolari. În cea de-a doua etapă, de pregătire a eploatării vor mai fi încă pe atât. De fapt, ce vor marii investiori, europeni sau americani? Vor predictibilitate. Vor să știe dacă după ce investesc foarte mulți bani, își vor recupera investiția și în cât timp. Despre asta este vorba!”

România poate profita de funcționarea extracției, poate obține peste 1 miliard de dolari pe ani din impozite. Plus gazele care vor ajunge pe piața internă. Plus companiile românești care s-ar dezvolta datorită funcționării unei mari industrii extractive.

Marea problemă a României este dacă pretinsul câștig este iluzoriu din cauza celor trei decizii importante ale Camerei Deputaților care pun investitorii într-o poziție oarecum retrasă, de precauție: eliminarea creditului fiscal (adică legile fiscalității se pot modifica oricând, fără ca investițiile de extragere a gazului să fie scutite de modificări), 50% din producție să fie scosă la bursa românească, iar veniturile suplimentare obținute din creșterile de preț să fie impozitate progresiv. Toate deciziile pot aduce mulți bani în 20 de ani – sumele estimate de Liviu Dragnea sunt undeva între 20 și 40 de miliarde de dolari în 20 de ani - sau puțini bani, dacă investitorii nu agreează aceste condiții.

Adrian Măniuțiu la Dezbaterea stiricurate.ro.