Abordarea echidistantă, în favoarea cititorului

Legile Justiţiei, o controversă de presă

Dragoș Sasu
Dragoș Sasu
14 February 2018, 02:00 actualizat acum 3 ani
    Legile Justiţiei, o controversă de presă

Subiectul Legilor Justiţiei a fost pe prima pagină a multor publicaţii şi în deschidere principalelor ştiri de televiziune. Această tema a împărţit mass-media în două tabere. Unele articole prezentau informaţii care să justifice necesitatea adoptării acestui pachet legislativ controversat, altele arătau neregulile şi posibilele încălcăli ale statului de drept. Ca jurnalist al ziarului Libertatea, mi-am propus să abordez subiectul echilibrat. Împreună cu ceilalţi colegi din redacţie, am adus în faţa opiniei publice cele mai avizate voci din domeniu, pro şi contra. Aşadar, am acordat platformă pentru exprimarea opiniilor sistemului judiciar, dar şi pentru politicienii care au iniţiat şi susţinut Legile Justiţiei. 

Cu cine am vorbit

Seria interviurilor a fost deschisă de Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Magistratul a spus despre aceste proiecte de lege care atingeau şi legislaţia penală că: "Lupta anticorupție va fi terminată. Dacă ne uităm în urmă cu 12 – 15 ani vedem că nu se întâmpla mare lucru în lupta anticorupție. Nu erau anchete. Anchetele DNA din ultima perioadă de timp și hotărârile de condamnare pronunțate de judecători cred că sunt motivul pentru care se dorește modificare acestor legi."

 A urmat procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Daniel Horodniceanu şi Mihai Tudorică, membru ,,#Rezistența”.  Cei trei s-au declarat împotriva modificării Codurilor Penale şi ale Legilor Justiţiei fără o consultare amplă a sistemului judiciar. 

De celaltă parte, am ascultat opinia lui Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD. 

De asemnea, au mai răspuns întrebărilor pe acest subiect Norica Nicolai, europarlamentar ALDE şi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR

Am considerat că o abordare ehidistantă, dincolo de părerile persoanle, este în beneficiul cititorului care are capacitatea de a asculta ambele mesaje şi de a-şi forma o opinie corectă pe marginea acestui subiect sensibil.