Liviu Dragnea – condamnare după condamnare, în fruntea statului român

Claudiu Saftoiu
21 June 2018, 23:23 actualizat acum 3 ani
    Liviu Dragnea – condamnare după condamnare, în fruntea statului român

Condamnarea în primă instanţă a lui Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Teleorman, confirmă cel puţin două lucruri: 1) că probatoriul mult huliţilor procurori a rezistat în faţa cercetării judecătoreşti, iar, după apel, Liviu Dragnea ar putea fi condamnat definitiv, ca infractor dovedit, fiindcă a instigat la abuz în serviciu, prejudiciind statul român şi favorizând PSD-ul, la nivel local, şi 2) că justiţia română trece curajos şi fără inhibiţii prin testele teribile ale chibiţilor politici, lucru absolut lăudabil.

Dosarele VIP-urilor politice, în aşteptarea sentinţelor care nu iartă

Miercuri, 20 iunie, fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, a fost condamnat  la 3 ani de închisoare cu executare, pentru sifonare de bani publici. Fraţii PSD Mazăre sunt aproape de o nouă condamnare. Alina Bica şi fostul parlamentar PSD, Sebastian Ghiţă, rămân în aşteptarea sentinţelor finale. Condamnarea fostului ministru Elena Udrea s-a produs deja şi este un exemplu de probitate profesională a completului de judecată, în dosarul ”Gala Bute”. Drumul anevoios al procedurilor judecătoreşti face ca răbdarea opiniei publice să fie pusă la grea încercare. Dar aşteptarea merită. Aceste condamnări, la acest nivel, sunt reprezentative şi probează sănătatea sistemului juridic. Mai mult, încrederea în munca magistraţilor români, atacaţi feroce din zona politică, se restaurează, pe zi ce trece.

Timpul procesual îndelungat provoacă nerăbdarea opiniei publice

Lupta împotriva politicienilor corupţi va continua. Şi aici, este nevoie de răbdare. De exemplu, Liviu Dragnea a fost condamnat, în primă instanţă, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), la ani de închisoare cu executare. Urmează ca, în decurs de 3, sau 4, sau chiar 6 luni, judecătorii să vină cu motivarea sentinţei, care nu este supusă unui termen de predare limită. După redactarea motivării, va avea loc faza de apel. Şi aceasta va mai dura măcar 6 luni. Aşadar, o sentinţă definitivă în privinţa lui Liviu Dragnea, în dosarul DGASPC Teleorman, este de aşteptat abia peste un an. În această perioadă, nu mai pot fi administrate probe la dosar, şi este de aşteptat ca judecătorii să menţină sentinţa, sau să suplimenteze pedeapsa.

Urmează tamponări politice dure, după declaraţia de independenţă a instanţei ICCJ, în cazul Dragnea

Liviu Dragnea, împreună cu majoritatea parlamentară PSD-ALDE şi guvernul Dăncilă, nu vor sta cu mâinile în sân. Este de aşteptat încă emiterea unei Ordoananţe de urgenţă pe Codul de Procedură Penală şi Codul Penal, şi poate pe întregul pachet care modifică Legile Justiţiei, trecute prin malaxorul comisiei speciale Iordache. Vigilenţa opoziţiei parlamentare trebuie să rămână trează, iar semnalele societăţii civile să capete o coerenţă şi o exprimare democratică, menită să nu compromită bunele intenţii.

Cu o condamnare cu executare pe cap, rămânerea lui Dragnea în fruntea ţării face rău ţării, în fiecare zi

Condamnarea lui Liviu Dragnea, la ani grei de închisoare cu executare, trebuie urmată de demisia acestuia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. În orice ţară din lume, acest lucru este obligatoriu şi urgent. Cu cât va întârzia mai mult retragerea din parlament a domnului Liviu Dragnea, cu atât cota de încredere în România şi în instituţiile ei va scădea. Răul produs de un singur om. în materie de percepţie publică internaţională, este incomensurabil.